...
TRENUTNO13:00 - 13:10Pre podne na O radiju

Društvo / Aktivizam

Usaglašeni studentski zahtevi u celoj Srbiji

10.04.2017.

Više hiljada građana, uglavnom mladih i studenata okupilo se danas na sedmom protestu "Protiv diktature i sistema", na kome su pročitani zahtevi koje su usaglasili studenti iz cele Srbije.

.

Student Milan Pogačar iz Studentskog pokreta Novog Sada izložio je zahteve, a među prvima ističe se ukidanje diktature i kompletna smena političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Osim toga, tražili su fer i slobodne izbore što podrazumeva smenu svih članova Republičke izborne komisije, smenu svih članova Regulatornog tela za elektronske medije, kao i obezbeđivanje jednakog pristupa medijima svim kandidatima.

Studenti su kao zahtev istakli i slobodu medija, odnosno, smenu odgovornih urednika RTS-a i RTV-a, kao i oštro sankcionisanje urednika svih medija koji krše medijske zakone.

Traže i departizaciju odnosno momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, zatim decentralizaciju tj. premeštanje politike moći na lokalni nivo i veće učešće običnih ljudi u donošenju važnih odluka.

protest protiv diktature i sistema 2

Okupljeni su tražili i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, zaštitu prava i pobošljanje statusa svih radnika, izmenu Zakona o radu, zaštitu životnog standard stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Više hiljada građana nosilo je transparente "Protiv sistema", "Pegla je za veš", "Mi ostajemo, a ti ideš", a ruta kojom su se kretali išla je od Trga republike, Zmaj Jovinom ulicom, preko Bulevara Mihajla Pupina i Jevrejske ulice na Bulevar oslobođenja, a kolona se zadržala ispred zgrade Dnevnika gde su demonstranti uzvikivali "Hoćemo u rubrike".

Protestna šetnja završena je ispred zgrade Pokrajinske vlade, a novi protest zakazan je za sutra u 18 časova na Trgu Republike.

L.K.

Možda te još zanima:

.

Da naša deca budu deca razočaranih roditelja

Protesti protiv nasilja, koji se i dalje dešavaju u celoj Srbiji su možda utihnuli, ukoliko posmatramo njihovu brojčanost, ali sadržajno…

.

Voleo bih da snimam kako je Srbija lepa, a ne samo kako je uništavaju

Ivan Bjelić je novinar i aktivista, najpoznatiji po bavljenju ekološkim temama. Član je pokreta Marš sa Drine, a nakon završenih…

.

Nezavisna kulturna scena nezadovoljna uslovima državnih konkursa

Protekle nedelje su se ispred Ministarstva kulture našli slikari, plesači, muzičari, glumci... Svi oni su nezadovoljni konkursom Ministartva kulture za…

.

Ove noge još uvek nisu male

U ovoj epizodi "Radio grafita" pričamo o studentskim protestima. 

.

Šesti oktobar je i mladima etalon za propuštene šanse

Od petooktobarskih promena prošle su 22 godine. Dan kada je protestima okončana vladavina tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana…

.

Šta je važno znati pre odlaska na proteste

Poslednjih nekoliko meseci, ali i godina protesti u Srbiji su postali sve češći način ispoljavanja mišljenja i stavova građana. "Ćale…

  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo