...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Trening posvećen govoru mržnje

12.06.2017.

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) i Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan organizuju trening koji će se baviti velikim izazovovom interneta i online komunikacije – govorom mržnje. Trening je namenjen mladim aktivistima i aktivistkinjama i omladinskim radnicima i radnicama, i biće održan od 26. do 28. jula u Beogradu, a prijave traju do 30. juna.

.

Ilustracija: R. A. Di Ieso

Kako kažu organizatori, internet i online mediji stvorili su prostor za izražavanje mišljenja, građansko novinarstvo, online aktivizam i promociju demokratije i aktivnog građanstva. Ipak, pored prostora za slobodno izražavanje i razmenu mišljenja, medijske platforme takođe mogu biti korišćene kao arena za uvrede i klevete koje se često graniče sa govorom mržnje ili jesu govor mržnje.

Oni koje zanima sloboda izražavanja i njene granice, koji smatraju da govoru mržnje nije mesto u javnoj sferi i koji veruju u važnost tolerancije prema društvenoj i kulturnoj različitosti, na treningu će obrađivati temu govora mržnje i njegovog odnosa sa slobodom izražavanja, učiti kako da pravilno reaguju na govor mržnje, ali i kreirati alternativne i suprotne narative govoru mržnje. Obuka je koncipirana kao trening za omladinske edukatore, pa će učesnici biti obučeni i kako da stečeno znanje efikasno prenesu na druge mlade ljude.

Poziv je otvoren za 16 aktivista i omladinskih radnika koji imaju od 18 do 30 godina i koji žele da bolje razumeju govor mržnje i da nastave da koriste stečeno znanje u svom radu. Od učesnika se očekuje da imaju predznanja u omladinskom radu i/ili društvenom aktivizmu, a jedan od kriterijuma za odabir biće i prisutnost na društvenim mrežama.

Trening je deo No Hate Speech kampanje Saveta Evrope, a finansiran je od strane Evropske Omladinske Fondacije. Učešće je besplatno, a sve troškove, uključujući prevoz, smeštaj i hranu tokom trajanja treninga pokrivaju organizatori.  Odabrani učesnici biće obavešteni do 14. jula, a agenda treninga biće im naknadno dostavljena.

Formular za prijavu i detaljne informacije nalaze se na sajtu KOMS-a,  a za dodatna pitanja zainteresovani se mogu obratiti na mejl ivana.jelaca@media-diversity.org.

J. Z. 

.

Možda te još zanima:

.

Društvene mreže dužne su da spreče širenje mizoginije i seksizma

Influenseri koji otvoreno iskazuju i promovišu mizogine i seksističke stavove mogu uticati na mišljenje mladih o rodnoj ravnopravnosti, te na…

.

Blokiranje neistomišljenika (ni)je uvek dobro

Govor mržnje i napadi na ličnost glavni su i verovatno najčešći razlog za blokiranje ljudi na društvenim mrežama. Međutim, sve…

.

Govor mržnje na netu jednako opasan kao u realnosti

"Na mladima net ostaje" ime je projekta koji se bavi slobodom izražavanja na internetu odnosno edukacijom mladih o ljudskim pravima…

.

Prijavi komšu umetnika

Novo kulturno naselje poziva sve na druženje u petak 29. decembra u 19 časova. Lokacija je park među brezama u…

.

Odlične ocene za Oradio u izveštaju KOMS-a o mladima u medijima

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) predstavila je u četvrtak najnoviji izveštaj “Mladi u medijskom ogledalu 2021”. To je istraživanje koje…

.

Trening "Mladi i sektor bezbednosti"

Ako imaš između 18 i 28 godina i želiš da naučiš i razumeš šta sektor bezbednosti podrazumeva, ali i da…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo