.
Trenutno
Music mix
Društvo / Aktivizam

Trening posvećen govoru mržnje

12.06.2017.

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) i Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan organizuju trening koji će se baviti velikim izazovovom interneta i online komunikacije – govorom mržnje. Trening je namenjen mladim aktivistima i aktivistkinjama i omladinskim radnicima i radnicama, i biće održan od 26. do 28. jula u Beogradu, a prijave traju do 30. juna.

.

Ilustracija: R. A. Di Ieso

Kako kažu organizatori, internet i online mediji stvorili su prostor za izražavanje mišljenja, građansko novinarstvo, online aktivizam i promociju demokratije i aktivnog građanstva. Ipak, pored prostora za slobodno izražavanje i razmenu mišljenja, medijske platforme takođe mogu biti korišćene kao arena za uvrede i klevete koje se često graniče sa govorom mržnje ili jesu govor mržnje.

Oni koje zanima sloboda izražavanja i njene granice, koji smatraju da govoru mržnje nije mesto u javnoj sferi i koji veruju u važnost tolerancije prema društvenoj i kulturnoj različitosti, na treningu će obrađivati temu govora mržnje i njegovog odnosa sa slobodom izražavanja, učiti kako da pravilno reaguju na govor mržnje, ali i kreirati alternativne i suprotne narative govoru mržnje. Obuka je koncipirana kao trening za omladinske edukatore, pa će učesnici biti obučeni i kako da stečeno znanje efikasno prenesu na druge mlade ljude.

Poziv je otvoren za 16 aktivista i omladinskih radnika koji imaju od 18 do 30 godina i koji žele da bolje razumeju govor mržnje i da nastave da koriste stečeno znanje u svom radu. Od učesnika se očekuje da imaju predznanja u omladinskom radu i/ili društvenom aktivizmu, a jedan od kriterijuma za odabir biće i prisutnost na društvenim mrežama.

Trening je deo No Hate Speech kampanje Saveta Evrope, a finansiran je od strane Evropske Omladinske Fondacije. Učešće je besplatno, a sve troškove, uključujući prevoz, smeštaj i hranu tokom trajanja treninga pokrivaju organizatori.  Odabrani učesnici biće obavešteni do 14. jula, a agenda treninga biće im naknadno dostavljena.

Formular za prijavu i detaljne informacije nalaze se na sajtu KOMS-a,  a za dodatna pitanja zainteresovani se mogu obratiti na mejl ivana.jelaca@media-diversity.org.

J. Z. 

.

.
Udruženje Crvena linija raspisuje konkurs za najbolju fotografiju na temu "Prevencija diskriminacije i nasilja prema društveno osetljivim…
.
Američki kutak u Novom Sadu u sredu, 27. septembra, organizuje istraživačku radionicu "Mladi i multikulturalnost u Vojvodini",…
.
Udruženje Crvena linija raspisalo je konkurs za obuku iz oblasti prevencije diskriminacije i nasilja, kroz formiranje Forum teatra.…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2017.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Šta biste slušali na Oradiju?