.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Aktivizam

Seminar "Ne-nasilje i nežnost među nama"

26.02.2019.

Otvorene su prijave za učešće na drugom seminaru alternativnih politika "Ne-nasilje i nežnost među nama - feministički odgovor na patrijarhalno nasilje". Seminar će biti održan u prostorijama Omladinskog centra CK13 9. i 10. marta, a rok za prijavljivanje je 1. mart.

.

Kako najavljuju organizatori, cilj seminara je da polaznice i polaznike upozna sa osnovnim stanovištima koji formulišu feminističko razumevanje društvene stvarnosti, kao i sa feminističkom praksom intervenisanja unutar te stvarnosti u pravcu oslobođenja društvenih odnosa od svih oblika nasilja.

Problemska tema seminara je svakodnevni život i njegova pretpostavljena struktura zasnovana na polnoj/rodnoj predstavi na osnovu koje se reprodukuje naše iskustvo. Feministička praksa započinje "raščinjenjem" svih pretpostavki koje su izuzete od provere, pa je seminar namenjen i ženama i muškarcima, da bi, poznajući poreklo, strukturu i logiku doživljenog nasilja ili nasilja koje sami nanosimo drugima, otvorili mogućnost promena u nama.

Tematske celine seminara su: feministička kritika patrijarhalnog društva, kratka istorija feminističkog pokreta u svetu i kod nas, razumevanje diskriminacije i nasilja, neurobiološka osnova traume nasilja, feministički odgovor na nasilje u porodici i seksualno nasilje, iskustva nasilja u svakodnevici, razumevanje i prepoznavanje seksualnog i partnerskog nasilja, osnaživanje, samopouzdanje, briga o sebi i kako pravimo društvo ne-nasilja i brige jednih za druge.

Seminar vode aktivistkinje pokreta protiv nasilja nad ženama i feminističke konsultantkinje Ivana Perić (Sos ženski centar, Novi Sad) i Lepa Mlađenović (Konsultacije za lezbejke, Beograd), a možete se prijaviti putem online formulara.

Seminar će biti realizovan u okviru projekta "Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam" koji je podržao Fond za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.

.
Kada se pojavila vest da bi od sada četvoročlanu porodicu, koja odluči kolima da ode na Frušku goru i napravi barem jednu fotografiju,…
.
Izveštavanje klasičnih medija o migrantima u Srbiji bilo je znatno bolje nego u okolnim zemljama, ocenjuje za Oradio urednik Fake…
.
Omladinska organizacija BalkanIDEA Novi Sad organizuje besplatan tromesečni program radionica nazvan "(Ne) Mogu da odglumim". Program…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?