...
TRENUTNO22:00 - 23:00Strip o vedač

Društvo / Aktivizam

Seminar "Ne-nasilje i nežnost među nama"

26.02.2019.

Otvorene su prijave za učešće na drugom seminaru alternativnih politika "Ne-nasilje i nežnost među nama - feministički odgovor na patrijarhalno nasilje". Seminar će biti održan u prostorijama Omladinskog centra CK13 9. i 10. marta, a rok za prijavljivanje je 1. mart.

.

Kako najavljuju organizatori, cilj seminara je da polaznice i polaznike upozna sa osnovnim stanovištima koji formulišu feminističko razumevanje društvene stvarnosti, kao i sa feminističkom praksom intervenisanja unutar te stvarnosti u pravcu oslobođenja društvenih odnosa od svih oblika nasilja.

Problemska tema seminara je svakodnevni život i njegova pretpostavljena struktura zasnovana na polnoj/rodnoj predstavi na osnovu koje se reprodukuje naše iskustvo. Feministička praksa započinje "raščinjenjem" svih pretpostavki koje su izuzete od provere, pa je seminar namenjen i ženama i muškarcima, da bi, poznajući poreklo, strukturu i logiku doživljenog nasilja ili nasilja koje sami nanosimo drugima, otvorili mogućnost promena u nama.

Tematske celine seminara su: feministička kritika patrijarhalnog društva, kratka istorija feminističkog pokreta u svetu i kod nas, razumevanje diskriminacije i nasilja, neurobiološka osnova traume nasilja, feministički odgovor na nasilje u porodici i seksualno nasilje, iskustva nasilja u svakodnevici, razumevanje i prepoznavanje seksualnog i partnerskog nasilja, osnaživanje, samopouzdanje, briga o sebi i kako pravimo društvo ne-nasilja i brige jednih za druge.

Seminar vode aktivistkinje pokreta protiv nasilja nad ženama i feminističke konsultantkinje Ivana Perić (Sos ženski centar, Novi Sad) i Lepa Mlađenović (Konsultacije za lezbejke, Beograd), a možete se prijaviti putem online formulara.

Seminar će biti realizovan u okviru projekta "Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam" koji je podržao Fond za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.

Možda te još zanima:

.

Feminizam: Nije fora samo skrolovati

Feminizam je danas postao tabu tema među mladima koji se sve češće ne žele da razumeju ovaj termin i pokret…

.

Osmi mart nije karneval karanfila

   Društveni centar u Novom Sadu organizovao je povodom 8. marta "Čajanku ženskog odreda DC", na kojoj su podsetili na…

.

KOMS pokreće školu za buduće jutjubere

Jutjub godinama unazad predstavlja jedan od glavnih izvora informisanja mladih, ali i perspektivan prostor za razvoj karijere. Zbog toga je…

.

Medijske najave ratova plaše i ljute mlade ljude

Dva su događaja potresla globalnu i lokalnu političku scenu oko Nove godine. Ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija od strane američke…

.

Svaki građanin ima odgovornost

Vršnjačko nasilje predstavlja problem koji nije samo u školama, među vršnjacima, već problem zajednice generalno. Ovo je tema o kojoj…

.

Veštačka praksa je potrebna obrazovanju

Tim studenata iz Novog Sada nedavno je osvojio prvo mesto na međunarodnom takmičenju u inovacijama u obrazovanju, održanom u Pekingu.…

  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 21:00 90 u 60
  • 22:00 Strip o vedač
  • 23:00 Alt Šou

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo