...
TRENUTNO16:00 - 17:00Strip o vedač

Društvo / Aktivizam

Seminar "Ne-nasilje i nežnost među nama"

26.02.2019.

Otvorene su prijave za učešće na drugom seminaru alternativnih politika "Ne-nasilje i nežnost među nama - feministički odgovor na patrijarhalno nasilje". Seminar će biti održan u prostorijama Omladinskog centra CK13 9. i 10. marta, a rok za prijavljivanje je 1. mart.

.

Kako najavljuju organizatori, cilj seminara je da polaznice i polaznike upozna sa osnovnim stanovištima koji formulišu feminističko razumevanje društvene stvarnosti, kao i sa feminističkom praksom intervenisanja unutar te stvarnosti u pravcu oslobođenja društvenih odnosa od svih oblika nasilja.

Problemska tema seminara je svakodnevni život i njegova pretpostavljena struktura zasnovana na polnoj/rodnoj predstavi na osnovu koje se reprodukuje naše iskustvo. Feministička praksa započinje "raščinjenjem" svih pretpostavki koje su izuzete od provere, pa je seminar namenjen i ženama i muškarcima, da bi, poznajući poreklo, strukturu i logiku doživljenog nasilja ili nasilja koje sami nanosimo drugima, otvorili mogućnost promena u nama.

Tematske celine seminara su: feministička kritika patrijarhalnog društva, kratka istorija feminističkog pokreta u svetu i kod nas, razumevanje diskriminacije i nasilja, neurobiološka osnova traume nasilja, feministički odgovor na nasilje u porodici i seksualno nasilje, iskustva nasilja u svakodnevici, razumevanje i prepoznavanje seksualnog i partnerskog nasilja, osnaživanje, samopouzdanje, briga o sebi i kako pravimo društvo ne-nasilja i brige jednih za druge.

Seminar vode aktivistkinje pokreta protiv nasilja nad ženama i feminističke konsultantkinje Ivana Perić (Sos ženski centar, Novi Sad) i Lepa Mlađenović (Konsultacije za lezbejke, Beograd), a možete se prijaviti putem online formulara.

Seminar će biti realizovan u okviru projekta "Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam" koji je podržao Fond za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.

Možda te još zanima:

.

Feminizam: Nije fora samo skrolovati

Feminizam je danas postao tabu tema među mladima koji se sve češće ne žele da razumeju ovaj termin i pokret…

.

Osmi mart nije karneval karanfila

   Društveni centar u Novom Sadu organizovao je povodom 8. marta "Čajanku ženskog odreda DC", na kojoj su podsetili na…

.

Humor u doba Korone

Osim vanrednih stanja, krize, panike i karantina, korona je donela i mnogo šala na njen račun. Što sarkastičnih, što ironičnih,…

.

Online vežbanje najefikasniji ubica stresa

Do sada se već pokazalo da su izolacija i samoizolacija dobri samo za jednu stvar: da ne dobijemo ili ne…

.

Grupa entuzijasta pokreće online pijacu

Beograđanka Ivana Ćirković pokrenula je ovih dana izradu sajta pod nazivom "Ponovoradipijaca" koji bi trebalo da poveže male poljoprivredne proizvođače…

.

U Grčkoj karantin 24/7, u Holandiji kao da se ništa ne dešava

Virus Covid-19 je skoro celom svetu doneo scenario sa kojim se svakodnevno suočavamo. Borba protiv ovog "nevidljivog" neprijatelja, kako ga…

  • 14:00 Pokretač
  • 15:00 Bluegrass
  • 16:00 Strip o vedač
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Marko

Anketa

Da li se pridržavate preporuke o ostajanju kod kuće tokom epidemije korona virusa? 

Oradio logo