.
Trenutno
Popodne na O radiju
 Oradio ekipa
Društvo / Aktivizam

Seminar "Ne-nasilje i nežnost među nama"

26.02.2019.

Otvorene su prijave za učešće na drugom seminaru alternativnih politika "Ne-nasilje i nežnost među nama - feministički odgovor na patrijarhalno nasilje". Seminar će biti održan u prostorijama Omladinskog centra CK13 9. i 10. marta, a rok za prijavljivanje je 1. mart.

.

Kako najavljuju organizatori, cilj seminara je da polaznice i polaznike upozna sa osnovnim stanovištima koji formulišu feminističko razumevanje društvene stvarnosti, kao i sa feminističkom praksom intervenisanja unutar te stvarnosti u pravcu oslobođenja društvenih odnosa od svih oblika nasilja.

Problemska tema seminara je svakodnevni život i njegova pretpostavljena struktura zasnovana na polnoj/rodnoj predstavi na osnovu koje se reprodukuje naše iskustvo. Feministička praksa započinje "raščinjenjem" svih pretpostavki koje su izuzete od provere, pa je seminar namenjen i ženama i muškarcima, da bi, poznajući poreklo, strukturu i logiku doživljenog nasilja ili nasilja koje sami nanosimo drugima, otvorili mogućnost promena u nama.

Tematske celine seminara su: feministička kritika patrijarhalnog društva, kratka istorija feminističkog pokreta u svetu i kod nas, razumevanje diskriminacije i nasilja, neurobiološka osnova traume nasilja, feministički odgovor na nasilje u porodici i seksualno nasilje, iskustva nasilja u svakodnevici, razumevanje i prepoznavanje seksualnog i partnerskog nasilja, osnaživanje, samopouzdanje, briga o sebi i kako pravimo društvo ne-nasilja i brige jednih za druge.

Seminar vode aktivistkinje pokreta protiv nasilja nad ženama i feminističke konsultantkinje Ivana Perić (Sos ženski centar, Novi Sad) i Lepa Mlađenović (Konsultacije za lezbejke, Beograd), a možete se prijaviti putem online formulara.

Seminar će biti realizovan u okviru projekta "Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam" koji je podržao Fond za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.

.
Događaj Startapuj se 2.0 biće održan u četvrtak 28. marta u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, sa početkom u 19 časova.
.
Hrana je osnovno ljudsko pravo. I tih pet reči u nizu zvuče sjajno kao parola, deo teksta u Povelji o ljudskim pravima, pa čak…
.
Kolping društvo Srbije u sredu 20. februara u 18 časova organizuje prvu "Kafu s povodom” ove godine. U goste dolazi Marko Dražić…
Program
Kalendar događaja
Mart 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Anketa

Da li biste učestvovali u akcijama prolećnog čišćenja životne sredine?