.
Trenutno
Music mix
Društvo / Aktivizam

Online kampanja protiv beskućništva mladih

08.12.2017.

U nedelju 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, organizacije i pojedinci iz cele Evrope zajednički će sprovesti online kampanju u cilju podizanja svesti o beskućništvu kao rastućem problemu među mladima, najavila je organizacija Klikaktiv (Centar za razvoj socijalnih politika) iz Beograda.

.

Na ovaj način oni će pokušati da skrenu pažnju na važnost prepoznavanja poblema beskućništva među mladima, istraživanja ovog problema i bolje brige o mladima koji napuštaju sistem institucionalne podrške.    

Kampanja će se tokom celog dana odvijati na društvenim mrežama u nekoliko zemalja Evrope, među kojima je i Srbija, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Čitavog dana pojedinci i organizacije će na društvenim mrežama objavljivati izjave poput: "Svako veče nečiji sin ili ćerka spavaju na ulici. Čime su to zaslužili?"; "Adekvatno stanovanje je osnovno ljudsko pravo!"; "Sprečimo i iskorenimo beskućništvo među mladima"...

Prateći hešteg biće #endyouthhomelesness. Kampanju će koordinisati pripadnici evropske mreže FEANTSA Youth, odnosno, Evropske mreže mladih koji zajedno rade u cilju prevencije, smanjenja i iskorenjavanja beskućništva među mladima.

Kako se navodi u saopštenju, u Srbiji beskućništvo nije definisano u sistemu i samim tim ne postoje adekvatne prakse za prevenciju i rešavanje problema beskućništva, što Srbiju dovodi do toga da drastično zaostaje za mnogim evropskim državama u rešavanju ovog problema.

Podaci iz publikacije "Žene i muškarci u Republici Srbiji", koju je nedavno objavio Republički zavod za statistiku, pokazuju da su deca do 17 godina i mladi do 30 u najvećem riziku od siromaštva, samim tim i beskućništva kao ekstremnog oblika siromaštva.

Organizatori očekuju da će se veliki broj organizacija i pojedinaca odazvati pozivu na učešće. Ishod kampanje biće objavljen u ponedeljak 11. decembra.

.
Udruženje Cinema City raspisalo je konkurs za učešće u besplatnim radionicama umetničkog projekta "Cirkus gradi poverenje" koji…
.
Ulična umetnost, koja se manifestuje u vidu umetnički izvedenih grafita, murala ili raznih drugih crteža auto-lakovima, fasadnim…
.
Sezona je robnih sniženja u prodavnicama i buticima, što privlači veliki broj kupaca koji najčešće ne znaju šta dobijaju za…
Program
Kalendar događaja
Januar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Kako ćete se informisati kad Facebook potpuno izbaci medije iz news feeda?