...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

NVO formirale Vojvođansku inicijativu za EU

09.03.2016.

Organizacije civilnog društva iz Vojvodine formirale su Vojvođansku inicijativu za EU, čiji je cilj da se artikulišu interesi građana te pokrajine u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

.

Vojvođansku inicijativu za EU formirali su Centar za regionalizam, Novosadska novinarska škola, Zelena mreža Vojvodine, Asocijacija potrošača Srbije (APOS), Centar lokalne demokratije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija i Pokret gorana Vojvodine.

"Smatramo da na ovaj način možemo da zastupamo interese građana Vojvodine, da delujemo prema institucijama i javnosti, kao i da kreiramo ambijent i uslove da interesi građana pokrajine budu mnogo više nego dosad zastupljeni u pregovaračkom procesu Srbije sa EU", rekao je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

On je na sastanku najavio da će 17. marta pod pokroviteljstvom Skupštine Vojvodine biti održana konferencija koja će ozvaničiti saradnju organizacija civilnog društva i pokrajinskih institucija.

U okviru ove inicijative formirane su i radne grupe pa će tako radnu grupu za pregovaračko poglavlje 10, koja se tiče informacionog društva i medija, predvoditi Novosadska novinarska škola, a poglavlje 11, o poljoprivredi, predvodiće Zelena mreža Vojvodine.

Radnu grupu za poglavlja 12 i 28, koja tretiraju problematiku zaštite potrošača i zdravlja, bezbednosti hrane i fitosanitarne politike predvodiće APOS, dok će radnu grupu za poglavlja 19, 20 i 22, na temu socijalne politike i zapošljavanja, preduzetništvo i industrijske politike predvoditi Centar lokalne demokratije.

Radnu grupu za pravosuđe i osnovna ljudska prava, za pravdu, slobodu i sigurnost, odnosno za poglavlja 23 i 24, predvodiće Nezavisno društvo novinara Vojvodine, poglavlje 25 i 26 posvećeno nauci, istraživanju, obrazovanju i kulturi Građanski fond Panonija, a zaštitu životne sredine vodiće Pokret gorana Vojvodine.

Centar za regionalizam biće odgovoran za rad sekretarijata Vojvođanske inicijative za EU.

Možda te još zanima:

.

Downvote se pojavljuje na twitter nalozima

Još u julu, Twitter je najavio planove za pilotiranje nove promene koja bi omogućila korisnicima da koriste downvote na tvitovima.…

.

Fejsbuk testira downvote opciju

Fejsbuk je do sada imao opciju "lajk" uz koju je išlao emotikon sa osmehom, ljut ili tužan. Tu je negde…

.

Mladi – pokretač društva

U našoj zemlji u društvenim inicijativama aktivno učestvuje svega 1% mladih. Ostali mladi su pasivni ili su primorani da zarađuju…

.

Exit zove nevladine organizacije

Exit fondacija poziva nevladine organizacije iz Novog Sada, Srbije i regiona da se za vreme trajanja Exit festivala 2015. predstave posetiocima…

.

"Plava ptica" - slika dobre inkluzije

Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama "Plava ptica" je jedina organizacija u Opštini Kula koja se bavi negom, socijalnom…

.

Javnost pita gde su kazne za trovače životinja

Javnost još čeka toksikološki nalaz posle obdukcije psa Laze koji je otrovan pre dve nedelje na Telepu, u Novom Sadu.…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo