.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Lifestyle / Blog

Mladi – pokretač društva

14.07.2016.

U našoj zemlji u društvenim inicijativama aktivno učestvuje svega 1% mladih. Ostali mladi su pasivni ili su primorani da zarađuju za osnovnu egzistenciju i studije.

Nije možda baš kao u vreme Tita ali imam jak osećaj da se budi zajedništvo, solidarnost i proaktivnost, a posebno među mladima. Iako, spadamo u par procenata aktivnih mladih u društvu (neki kažu samo 1%), osnaživanje omladinskih inicijativa kao da je uzelo više maha u prethodne 2 godine.

.

Omladinska prestonica Evrope – Novi Sad, Omladinski kreativni centar - OKCe, Podizanje kapaciteta studentskih i omladinskih udruženja, Novosadski Omladinski Forum, EXIT festival, Youth Fair, Unija studentskih organizacija UNS, Novo kulturno naselje su samo neke od mnogobrojnih novih iskri koje su "zapalile" saradnju, proaktivnost i kreativnost kod mladih u Novom Sadu.

blog1 jpg

’’Mladi umeju, mladi mogu, mladi hoće’’.

U prethodnih 18 meseci, bije se druga intenzivna bitka za titulu omladinske prestonice Evrope. Kao što ne mislim da nam je "Evropa" cilj već njeni standardi i pozitivna praksa, tako mislim da će, kroz proces kandidature i dobijanja titule, naša lokalna zajednica iskoristiti i unaprediti svoje postojeće potencijale a mladi dobiti mnoštvo novih mogućnosti, prostora i sadržaja. Mislim da mi, kao društvo, jedino na taj način funkcionišemo - moramo da imamo zajedničkog neprijatelja ili cilj.

Mi moramo da pobedimo! Izgleda da nam je tako sačinjen genetski materijal zbog silnih ratovanja i stradanja. Verovatno smo zato i tako dobri u sportovima. 

U prethodne 3 godine revitalizovali smo UNIJU STUDENTSKIH ORGANIZACIJA UNS, koja nema taj standardni, "partijski" način delovanja, koji je na žalost tradicionalan kod sindikalnih studentskih udruženja, već više povezujući i osnažujući  za čitav akademski sektor, a naravno i zagovarački. Povezali smo kvalitetna studentska udruženja u zajednicu, a ne hrpu krvničkih rivala oko izbora za studentske parlamente, o kojima ne bih sada pisao...

Kroz pomenuta dva, i stotine drugih aktivnosti, kao jedan deo projekta "Mladi - pokretač društva", pokrećemo inicijativu Omladinskog kreativnog centra. Uz veliku podršku Univerziteta u Novom Sadu, Grada Novog Sada i gradske uprave za kulturu okupili smo veliki broj različitih aktera od ministarstava poput Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete, ambasada, privrede do više desetina udruženja mladih i udruženja za mlade na ovoj zaista velikoj i značajnoj inicijativi za Novi Sad ali i za čitavo društvo. Više informacija okce.usouns.org 

EXIT i Youth Fair i ove, kao i prethodnih godina pomažu da mladi dobiju zasluženu vidljivost i medijsku pažnju ali i da se dodatno upoznaju, povežu i zabave što je od neverovatno velikog značaja za razvoj situacije.

blog2 jpg

Nismo jedini

Novi Sad nije usamljeni primer grada koji se budi. Tu su i Jagodina, Kosovska Mitrovica, Kragujevac, Valjevo, Vršac, Mladenovac, Kraljevo i drugi. 

Ono što Novi Sad zaista može da bude jeste primer kako omladina i omladinske inicijative treba da napreduju i da se međusobno pomažu u interakciji sa lokalnom samoupravom i drugim institucijama jer jedino tako ćemo povući ovo društvo napred, a na svu sreću, to niko neće uraditi za nas osim nas samih te ćemo iskusiti lepotu i slatke muke celog procesa.

Nikola Srdić 
Studentska unija Srbije, internacionalna kancelarija
Unija studentskih organizacija UNS, projektni tim

 

 

 

.
Blog kao način komunikacije je kod nas prethodnih godina naišao na odličan prijem. Međutim, kao i sve ostalo i njega polako zamenjuju…
.
The xx 28.11.2016. Boćarski dom, Zagreb Perfektna mešavina hromozoma publike i njihovog omiljenog benda dovela je do tačne formule…
.
U zavisnosti kada ovaj tekst čitate, želim Vam dobro jutro, dobar dan, ili dobro veče!Tek što smo završili pozorišni festival…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?