...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Novosađani u borbi protiv raka kod dece

15.02.2015.

Novi Sad, kao i još 12 gradova u Srbiji, obeležili su 15. februar, Svetski dan dece obolele od raka.

.

   Od 12 do 13 časova na Trgu slobode aktivisti su upoznavali sugrađane sa problemima u lečenju dece obolele od raka, a akcija je imala i humanitarni karakter jer je bio prikupljan novac za izgradnju i opremanje hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.

   Jolan Korora iz Nacionalnog udruženja dece obolele od raka (NURDOR) rekla je da je slogan akcije „Seti se svaki dan“.

   „Mi ovaj datum obeležavamo već godinama, a ovog puta to radimo malo drugačije. Jako sam ponosna na činjenicu da se ova manifestacija trenutno održava u 12 gradova Srbije. Svakog dana jedno dete u Srbiji oboli od raka, a jednom nedeljno izgubimo jedno bolesno dete.“ – rekla je Korora.

   Prema njenim rečima organizacije poput NURDOR-a, gradovi i država svakog dana moraju da senzibilišu javnost da svako pomogne na svoj način.

   „Nije samo materijalna pomoć važna, važno nam je i volontiranje, podrška na brojne druge načine, ali i da se ljudi svakog uvek sete da postoji ta surova realnost da svakog dana imamo novo obolelo dete“, naglasila je Korora.

   Novosdađanka Neda Piljić, majka obolele četvorogodišnje devojčice ujedno je i volonterka NURDOR-a. Ona je rekla da njeno dete boluje od tumora od drugog meseca života.

   „Još uvek je u procesu izlečenja, tretman još traje, ali srećom na njoj hirurško lečenje nije ostavilo neke posledice. Mi se trudimo da njoj svaki dan bude kao i kod druge dece, a kao roditelj mogu da kažem da je svaka pomoć potrebna i mnogo znači. Trenutno se gradi hematološko odeljenje u Nišu za šta je potrebno mnogo novca, pa apelujem na ljude da pomognu koliko mogu“, rekla je Neda Piljić.

   Aktivisti i građani su sa Trga slobode tačno u 13. časova, kao i u drugih 11 gradova u vazduh pustili stotine balona kao simboličan gest podrške deci oboleloj od raka.

   Svi koji žele da pomognu novcem izgradnju niške onkologije, mogu to učiniti na žiro račun NURDOR-a: 170-30010715002-76, poziv na broj 18-000.

   P. K. 

Možda te još zanima:

.

Google pruža najmlađima širom sveta pristup svom Bard AI chatbotu

Kompanija tvrdi da je postavila određene mere opreza kako bi zaštitila svoje najmlađe korisnike.

.

Košnica nikog ne ostavlja ravnodušnim

Na Begečkoj jami u toku je sedamnaesti kamp za decu bez roditelja i adekvatnog roditeljskog staranja pod nazivom Košnica prijateljstva. Kamp…

.

Vredi pročitati: Milena Marković "Deca"

Novinar Highwaystar magazina Božidar Milovac za ovu nedelju proporučuje roman "Deca" prošlogodišnje dobitnice 68. Ninove nagrade Milene Marković.

.

Kad god možemo, treba da pomognemo drugome

Novogodišnji praznici su stigli. Period koji označava slavlje, veselje, sreću i generalno dobro praznično raspoloženje. U tim trenucima nekada i…

.

Kombinacija gitare i trube je naš rukopis

Deca loših muzičara jedan je od bendova koji je obeležio devedesete godine prošlog veka, kada pričamo o rokenrolu kod nas.…

.

Neraskidiva veza mode i muzike

Duga kosa, koju su promovisali pioniri roka poput Bitlsa ili smele odevne kombinacije pankera i čiroki frizure sa početka osamdesetih,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo