...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Novi Sad i dalje čeka Kancelariju za mlade

24.12.2015.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru uticala je da više od godinu dana Novi Sad nema koordinatore Kancelarije za mlade, iako ona zvanično postoji. Tim povodom, 26 novosadskih organizacija uputilo je Gradskoj upravi za mlade zahtev da se ovaj problem što pre reši. Odgovor se i dalje čeka.

.

Novi Sad ima 60 hiljada mladih, bio je u užem krugu za izbor Evropske omladinske prestonice mladih, ali kao drugi najveći grad u Srbiji nema najvažniju sistemsku instituciju mladih, zbog čega su mnoge organizacije bile primorane da se samostalno udruže i bore za svoja prava.

Predstavnik Novosadske biciklističke inicijative Marko Trifković i jedan od predvodnika novosadskih organizacija koje su tražile vraćanje Kancelarije, kaže da je potrebna politička volja kako bi se rešio ovaj problem.

"Imali smo sastanak sa članom Gradskog veća zaduženim za omladinu Predragom Svilarom i pričali smo dugo o tome kako da rešimo ovaj problem. Shvatili smo da neke stvari zavise od političke volje i da neke stvari ne vidimo na isti način. Mi smo za početak pitali u čemu je problem i dobili odgovor da je zabrana zapošljavanja jedini problem. Pošto postoji ta prepreka, složili smo se da je adresa ipak u Beogradu", naveo je Trifković.

Aludirajući na Ministarstvo za omladinu i sport kao adresu za rešavanje ovog problema, Trifković kaže da je na udruženim organizacijama da se obrate ministarstvu direktno, budući da nisu naišli na pomoć gradskih institucija.

Jedna od bivših zaposlenih u Kancelariji za mlade Jovana Rastović kaže da je za Novi Sad šteta što nema mesto u koje bi se slivale ideje mladih.

"Verujem da je šteta za jedan grad koji ima razvijen veliki broj udruženja mladih i koja rade za mlade, da nema Kancelariju za mlade kao mesto koje je otvoreno da čuje i prepozna potrebe mladih, kao i udruženja, mesto gde bi se slivale ideje o tome na koji način položaj mladih u Novom Sadu konstantno može da se poboljšava i odakle bi poticala podrška, u svakom smislu, ne samo materijalnom", istakla je Rastović.

Kancelarija za mlade je sektor u sklopu Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada koja ima ulogu u uređenju i stvaranju uslova za brigu o mladima.

Uprkos tome što ne postoji koordinator Kancelarije, ona zvanično postoji, što se može proveriti na sajtu Grada gde se mogu i pročitati njene funkcije.

1. Donošenje i realizaciju strategije i akcionog plana politike za mlade na teritoriji Grada Novog Sada - kroz koordinaciju aktivnosti, administrativnu i tehničku podršku, omogućavanje i obezbeđivanje mehanizama ravnopravnog učešća mladih u ovim procesima, obezbeđivanjem kvalitetnog praćenja i ocene njihovog ostvarivanja i drugo.

2. Uspostavljanje i održavanje saradnje sa lokalnim omladinskim organizacijama, organizacijama za mlade, udruženjima i grupama mladih, učeničkim i studentskim parlamentima, ustanovama, isntitucijama i organizacijama koje u okviru svoje delatnosti imaju programe za mlade; njihovo međusobno povezivanje, ali i povezivanje sa ostalim akterima društvene zajednice (javnim, javno komunalnim i drugim preduzećima, drugim pravnim licima, zainteresovanim pojedincima i pojedinkama).

3. Stvaranje uslova za omladinsko organizovanje - kroz pružanje stručne podrške, ali i različitim aktivnostima koje imaju za cilj jačanje svesti o potrebi aktivnog učešća mladih u društvu,

4. Izradu projekata u cilju poboljšanja položaja mladih.

5. Informisanje mladih, koordinaciju, podsticanje, pomaganje i učešće u realizaciji različitih aktivnosti kojima se predstavljaju projekti, programi, inicijative i postignuća mladih, i sve ostale aktivnosti kojima se mladima omogućava i pruža puna podrška za razvoj i napredak.

Ono što se još može pročitati na sajtu jeste da "Kancelarija za mlade treba da postane servis mladih Novosađana i Novosađanki, koji će im obezbediti aktivno uključivanje u život Grada".

Nataša Šaru (natasasaru@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Teodora i Dražen - talentovani volonteri iz Kikinde

Teodora Vlahović i Dražen Barber su volonteri Kancelarije za mlade u Kikindi. Imaju 18 godina. U okviru nedavnog Festivala nauke…

.

U subotu festival Omladina, objavljeni takmičarski bendovi

Od 21 pristigle prijave, selektori festivala Omladina odabrali su osam bendova koji će se u subotu 20. maja takmičiti u HKC "Bunjevačko kolo"…

.

Trening "Participacija mladih sa hendikepom"

Udruženje studenata sa hendikepom u partnerstvu sa Kancelarijama za mlade iz Obrenovca, Kikinde i Subotice organizuje u januaru trodnevni trening…

.

Otvoren omladinski klub u Beloj Crkvi

Uskoro će svaka opština u Vojvodini imati centar u kojem će mladi moći da se aktivno angažuju u različitim neformalnim…

.

Saradnja na prevazilaženju balkanskih stereotipa

Radna grupa za formiranje Regionalne kancelarije za saradnju mladih završila je nacrte dokumenata za osnivanje te kancelarije, koja će služiti…

.

Omladinski centar u Subotici smešten na autobusku stanicu

Omladinski centar i Kancelarija za mlade u Subotici dobili su prostor na autobuskoj stanici, iako je ranije bilo najavljeno da…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo