...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Miletić: Prajd znači da je ok biti ono što jesi

10.09.2015.

Tribina povodom ovogodišnje Nedelje i Parade ponosa, održana je u Medija centru u Novom Sadu, gde je najavljen program i zahtevi koji će ove godine biti upućeni institucijama sa ovog događaja. Gde su tu mladi i njihovo mesto, pričali smo sa celom ekipom, a ono što je definitivno bila glavna poruka je da je sasvim ok biti različit, po bilo kom osnovu.

.

Foto: Google

Predstavnik Organizacionog obdora Parade ponosa Boban Stojanović ipak je dematovao medijske napise da će sledeće godine ona biti organizovana u Novom Sadu i Nišu i rekao da se, bez obzira na to što ovako nešto nije u planu, nada da će i u ovim gradovima organizacije biti slobodne da nešto slično urade.

"Ne planiramo to, ali se nadamo, sa velikim nadamo, da će se u ovim gradovima organizovati LGBT zajednice i da će iskazati spremnost da, ako ništa drugo, makar ugoste ovakvu jednu manifestaciju", rekao je Boban. Prema njegovim rečima, zahtevi koji će biti sa Parade biti upućeni institucijama smanjeni su u odnosu na prošlu godinu, a ono što je sada najvažnije je da se pokrene javna rasprava i hitno usvajanje Zakona o pravnim posledicama promene pola i registrovanim partnerstvima.

Osim ovoga, sa Prajda će biti ukazano na potrebu usvajanja Deklaracije protiv homofobije u Skupštini Srbije, ali i na važnost da u slučajevima diskriminacije, napada ili pretnji policija, tužilaštvo i sudstvo reaguje brzo i efikasno.

U Novom Sadu je gostovao i Goran Miletić, koji je veoma zadovoljan atmosferom u kojoj protiče organizacija ovgodišnjeg Prajda. "Možemo zaključiti da je ovo prva godina kada imamo normalnu najavu Prajda, nije bilo nikakve tenzije, problema, niti bombastičnih naslova u medijima da će krv liti ako bude održan", rekao je Miletić.

On je mladima poručio da nije lako u tinejdžerskim ili školskim godinama biti drugačiji, ali da Prajd i služi tome da pokaže da je ok biti ono što jesi. "Prajd u svim zemljama znači da je ok biti ono što jesi i da ne treba da se stidiš onoga što jesi, odnosno da možeš da živiš potpuno normalno bez obzira koji identitet imaš. Da li imaš toliko i toliko kilograma, da li imaš pirsing ili tetovažu. Sa druge strane, svedoci smo da je školska populacija prilično surova prema onima koji su na bilo koji način drugačiji i da je seksualna orijentacija, o kojoj se u tinejdžerskim godinama puno priča, često razlog za napad", rekao je Goran.

pridee jpg

Onima koji ne pripadaju LGBT zajednici, on je poručio da treba da budu podrška, jer se može desiti da i oni na svojoj koži osete kako je to biti diskriminisan. "Najbolji način za njih je da se stave u položaj drugog. Zamislite da ste vi gej ili lezbejka, i kako bi vam bilo teško ako bi se vaši vršnjaci prema vama odnosili sa diskrimacijom", poručio je Goran. 

Dodao je da je njegova glavna poruka onima koji preispituju svoju seksualnu orijantaciju  da ne shvataju to kao nešto tragično, dramatično i traumatično. "Treba da prihvate svoju seksualnu orijentaciju bez obzira kakva ja ona. Prvi korak može uvek biti da upoznaju nekog ko je isti ili sličan kao oni, a postoji i mnogo organizacija koje se bave ovim temama i mogu pomoći", rekao je Goran.

Na Tribini je učetvovala i poslanica u Skupštini Vojvodine Maja Sedlarević koja je rekla da oni koji imaju bilo kakvu potrebu za zaštitom ili savetima, mogu uvek da se obrate pokrajinskim institucijama, a posebno Ombudsmanu. "Ono što je uvek prva adresa je kancelarija Pokrajinskog Ombudsmana. Pokrajinska Ombudsmanka ima svoje zamenike za različite oblasti, a ljudi koji tamo rade su visoko senzibilisani za svaku vrstu diskriminacije. Tamo gde nemaju nadležnosti, uvek mogu ponuditi dobar i valjan savet", rekla je Maja za O radio.

Nedelja prajda biće održana od 14. do 19. septembra, biće puno žurki, provoda, izložbi, muzike i zabave, a šetnja će 20. u podne krenuti od zgrade Vlade Srbije do Skupštine grada Beograda. Beograd Prajd 2014. je održan u septembru prošle godine, nakon tri uzastopne zabrane i okupio je oko 2.000 ljudi. Prethodno, Prajd je bio zabranjen 2011, 2012. i 2013. godine.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Novosadska nedelja ponosa: U fokusu zapošljavanje LGBT osoba

Novosadska nedelja ponosa se ove godine održava od 15. do 21. maja. Kako navode organizatori, samoj nedelji će prethoditi i…

.

Novosadska nedelja ponosa ruši predrasude

U toku je Novosadska nedelja ponosa koja će trajati sve do 27. maja. Ovo će biti prilika da se podigne…

.

Povorka ponosa - drugačija slika Beograda

Na ulicama Beograda danas je prelep dan, a takav je i za pripadnike LGBTQ populacije, koji završavaju aktivnosti Nedelje ponosa…

.

YUCOM: Đaci protiv prikazivanja homoseksualnosti

Polovina anketiranih učenika smatra da država treba da spreči da se homoseksualnost prikazuje javno, izjavio je predstavnik Komiteta pravnika za…

.

U redu je biti različit/a

Nedavno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio otkazivanje Parade ponosa koja je bila zakazana za septembar u Beogradu. Prema njegovim…

.

Nešto drugačiji burito

Šta je ono što priziva osmeh na lice i tera sive oblake? Svakako, hrana. Spremili smo jednu srolanu poslasticu. Burito…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo