...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

YUCOM: Đaci protiv prikazivanja homoseksualnosti

17.09.2015.

Polovina anketiranih učenika smatra da država treba da spreči da se homoseksualnost prikazuje javno, izjavio je predstavnik Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević predstavljajući rezultat istraživanja koji je ta organizacija sprovela među stotinak đaka.

.

"Pedeset odsto njih se složilo sa tvrdnjom da država treba da spreči da se homoseksulanost javno pokazuje, jer to loše utiče na mlade", rekao je Antonijević na konferenciji za novinare i dodao, da je takvom rezultatu ankete doprineo i stav medija, ali i onih koji rade sa decom. 

Antonijević je naveo da je ista anketa pokazala "zabrinjavajuće" podatke prema kojima su u 70 odsto slučajeva diskriminaciji najizloženiji Albanci, muslimani, Romi i pripadnici LGBT populacije, kao i da se 50 odsto ispitanika ne bi družilo sa njima.

Predstavnica Ministarstva prosvete Angelina Skorep navela je da je proces promene stereotipa dugotrajan, da postoje suptilni oblici diskriminacije, kao i da ustanove i roditelji nemaju kapacete da rešavanje tih problema isteraju do kraja. 

Dodala je da u rešavanju problema diskriminacije treba pojačati zakonsku regulativu.

Prema rečima učesnika skupa, važno je da se iz udžbenika uklone negativni stereotipi, kao i da se u obrazovnom sistemu ukinu svi oblici segregacije.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković rekla je da nadležne institucije nastoje da obezbede svakom pojedincu "život sa, a ne pored" i da je Kancelarija po tom pitanju, reagovala u 162 slučaja. 

U okviru projekta "Jednaka prava u obrazovnom sistemu Srbije" širom zemlje održani su seminari za učenike srednjih škola na kojima je bilo više od 100 srednjoškolaca.

Takođe, seminari o Borbi protiv diskriminacije namenjeni nastavnicima i stručnim saradnicima održani su u Šapcu, Beloj Crkvi, Kragujevcu i Novom Pazaru, a ove seminare pohađalo je više od 80 nastavnika i stručnih saradnika.

Na konferenciji su predstavljena dva dopunjena izdanja priručnika o borbi protiv diskriminacije koje je izdao YUCOM - "Diskriminacija? Ne u mojoj školi! Jedna škola za sve!", koji je namenjen srednjoškolcima, roditeljima i široj javnosti, i priručnik "Borba protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu" namenjen nastavnicima i stručnim saradnicima.

Izvor: Beta

Možda te još zanima:

.

Da li je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći diskriminatoran?

Ko može biti korisnik, a ko pružalac besplatne pravne pomoći? U kojim pravnim postupcima možemo ostvariti pravo na nju i…

.

LGBT+ zajednica: Budite hrabri i uzvratite podršku

Iako je Svetsko prvenstvo u fudbalu tek počelo, već su ga obeležile razne kontroverze. Međunarodna asocijacija fudbalskih federacija, poznata po…

.

Ljubav treba da poštujemo, a ne da je osuđujemo

Nika Jasna Đukić umetnica je iz Novog Sada. Prvenstveno se bavi književnošću. Do sada je objavila tri zbirke poezije: "Kap…

.

Novosadska nedelja ponosa ruši predrasude

U toku je Novosadska nedelja ponosa koja će trajati sve do 27. maja. Ovo će biti prilika da se podigne…

.

Teško je biti LGBTQ+ u Srbiji

Mesec jun je rezervisan za vrlo važnu priču. Onu koja se bavi LGBT pravima. Ovaj mesec je izabran zbog međunarodnog…

.

Počeli IDAHOBIT dani

Grupa IZAĐI obeležava 17. maj -  Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije serijom događaja pod nazivom „IDAHOBIT dani 2021“ do…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo