.
Trenutno
Radio Gruvanje
 Alma Kovčić
Društvo / Aktivizam

"Margina" magazin za "sve ostalo"

22.03.2015.

Promocija četvrtog izdanja magazina "Margina" održana je u subotu u Društvenom centru. "Margina" je magazin za "sve ostalo" koji pokušava da otvori prostor za preispitivanje i kritičko sagledavanje vrednosti i normi na kojima počiva naše društvo, ali i svet.

.

Kroz neformalni razgovor sa posetiocima tribine, glavni i odgovorni urednik "Margine" Miloš Perović predstavio je tekstove koji su objavljeni u poslednjem broju magazina. Tim brojem ispunili su konceptualni cilj, a to je raznovrstan sadržaj i namera da magazin bude prijemčiviji što većem broju ljudi. Magazin sadrži ozbiljne političke analize ali se bavi i supkulturama.

"Nama je supkulturni deo jako bitan jer potičemo iz dva sveta. Sa jedne strane smo završili fakultet, a opet smo u supkulturi čitav život pa se trudimo da ga spojimo", rekao je Petrović.

Četvrti broj "Margine" je, kao što sama naslovnica oslikava, snažno prožet bitkom za Rohavu, autonomnom oblasti u severnoj Siriji, koju je okupirala Islamska država Iraka i Levanta. Tokom rada na poslednjem broju, Kurdske snage preotele su grad Kobane od ekstremista Islamske države, koji su u ofanzivi zauzeli velike delove Iraka i susedne Sirije. To je redakciju "Margine" inspirisalo da pišu i o rezultatima američke spoljne politike koji su doveli do pojave monstruozne tvorevine kao što je Islamska država.

"Od samog početka magazina krenuli smo da istražujemo ne samo istoriju levičarskih pokreta u našoj zemlji, već se čitava stvar temelji na borbi protiv istorijskog revizionizma", rekao je Zoran Petakov, jedan od članova redakcije.

"Ideja je da pokažemo da na ovim prostorima levičarski pokreti imaju svoju istoriju, uspone, padove i uspehe koji su neverovatni", zaključio je Petakov.

Magazin "Margina" do sada ima četiri izdanja i bavi se kritičkom društvenom teorijom, filozofijom, istoriografijom, politikom, alternativnom kulturom i omladinskim supkulturama.

Lea Kotlica

.
PDP konferencija je svečano otvorena, a tome je prethodio početak stvaranja novog murala u blizini kulutrne stanice Eđšeg. Oslikaće…
.
Od usvajanja Ustava Srbije 2006. godine i donošenja prvog Zakona o zabrani diskriminacije 2009. godine, o načelu ravnopravnosti…
.
Čini li vam se da planeta Zemlja, jedina planeta na kojoj možemo da opstanemo, lagano počinje da se raspada? Verujete li naučnicima…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?