...
TRENUTNO20:00 - 21:00Vaš DJ sat

Društvo / Aktivizam

Lažne vesti ugrožavaju živote

25.01.2018.

Novosadska novinarska škola pokrenula je internet portal "Fake news tragač" na adresi www.fakenews.rs koji je proistekao iz projekta Debunking Disinformation. Cilj tog projekta je izgradnja lokalnih kapaciteta u Srbiji za borbu protiv medijske propagande i dezinformacija u javnoj sferi. Sajt je namenjen medijskim radnicima, edukatorima, budućim novinarima i novinarkama, kao i svim građanima i građankama koji žele da se priključe borbi protiv dezinfomacija.

.

Lažne vesti postale su deo savremenog života više nego što su to ikada bile, pre svega zahvaljujući internetu i društvenim mrežama. Stefan Janjić iz Novosadske novinarske škole kaže da je ideja o pokretanju portala nastala u maju prošle godine.

"Prošle nedelje smo imali sastanak sa ekipom iz KRIK-a, koji su ranije pokrenuli sajt sa istom tematikom (raskrikavanje.rs) gde smo utvrdili da nam je ambicija ista, da ćemo povremeno obrađivati iste priče, ali da nije loše da postoje dva portala koja će ukazivati na povu pojavu u društvu. Do sada smo se bavili monitorinzima i pokušavali da ukažemo na rastući neprofesionalizam u medijima, ali tu se radi o naučnom pristupu i postojao je medijski zid između istraživača i publike. Ovo sada je primamljivija i zanimljivija verzija bavljenja medijskim neprofesionalizmom. Pokušavamo da nađemo argumente o tome zašto su neke vesti lažne", kaže Stefan.

Prema njegovim rečima, informisan glasač koji donosi kvalitetne odluke na izborima ima odloženo dejstvo. Kako ističe, analize koje će objavljivati neće mnogo doprineti osvešćavanju jer ne dopiru do većeg dela stanovništva.

"Pokušaćemo da prodremo u neke druge slojeve društva, sa učenicima škola kojima ćemo držati seriju seminara ove godine, pa ćemo videti kakav će to efekat imati na kraju. Lažne vesti nisu samo politika, već zadiru i u druge sfere života. Primer nagrade od 4,5 miliona evra koje je navodno jedan tržni centar obećao potrošačima govori upravo to. Tako je i sa lažnim vestima o leku protiv raka. Činjenica je da se u našim medijima svake nedelje lansira po jedna priča o leku protiv raka, a čovečanstvo ga čeka stolećima. Ogromna količina dezinformacije je u pitanju koja nas direktno ugrožava. Zato nam je potreban ovakav sajt, da bismo se osvestili i reagovali na očigledne laži", kaže Stefan.

fake news

Naš sagovornik kaže da je fake news moderan izraz koji ulazi u svetske rečnike. Evropska unija je pokrenula centar za borbu protiv lažnih vesti, a dekonstrukcija i demaskiranje lažnih vesti postali su potreba.

"Manipulacija informacijama je širi pojam od lažnih vesti i tome se bave neke druge institucije, poput Saveta za štampu, ne naročito efikasno jer se radi o telu koje nema velika ovlaštenja. Mi se ipak bavimo specifičnom vrstom manipulacija koja se naziva lažna vest", kaže Stefan.

Prema njegovim rečima, internet jeste načinio lažne vesti dominantnim i vidljivim, ali nema velike razlike između internet portala i klasičnih medija.

"Ne vidim razliku između srpskih tabloida i opskurnih sajtova. Ista vrsta dezinformacija i laži nalaze se na oba mesta", tvrdi Janjić.

Novosadska novinarska škola se bavi i medijskom pismenošću, koja će ove godine ući i u školski program za gimnazije  u Srbiji, kao opcioni predmet. Ova disciplina, nova i u zapadnim zemljama, preko je potrebna kako bi ljudi mogli da nauče da prepoznaju i odbace lažne informacije. Stefan kaže da će NNŠ biti partner sa Ministarstvom prosvete na uvođenju novog predmeta, te da je to rezultat njihovog dugog angažmana u promociji medijske pismenosti.

stefan jpg

Stefan Janjić

"Dometi toga biće ograničeni jer iz našeg iskustva u radu sa profesorima vidimo da su dosta demotivisani i da su retki oni koji žele da se posvete ovoj temi. Nedovoljno je da se o medijskoj pismenosti govori samo u gimnazijama, već bi to trebalo raditi i u osnovnim i drugim srednjim školama. S druge strane, ne moramo imati poseban predmet da bismo o tome govorili, već to može da se radi u okviru dobrog dela predmeta kako bi se podizao nivo kulture čitanja i razumevanja, a naročito čitanja između redova", kaže Stefan.  

Naš sagovornik kaže da nam je uvek bila potrebna medijska pismenost, ali je danas potrebna nemerljivo više zbog interneta i društvenih mreža.

"Jako je važno kako se ponašamo u internet sferi, na društvenim mrežama. One su javne i ipak su mediji, pa medijska pismenost ne obuhvata samo razumevanje medija već i internet medija i socijalnih mreža”, rekao je Janjić u emisiji "Za i protiv", koju možete u celosti preslušati na našem podkastu

P.K.

Možda te još zanima:

.

Borba protiv poplave dezinformacija na Zapadnom Balkanu

Gde god živeli na Zapadnom Balkanu, izloženi ste velikim količinama dezinformacija koje mogu oblikovati vaš stav prema zdravlju, politici ili…

.

Ima li leka za laži na društvenim mrežama

Odavno je jasno da su društvene mreže postale deo problema slobodnog izražavanja, a ne njegovog rešenja. Količinu lažnih vesti, dezinformacija,…

.

Instagram se bori protiv lažnih vesti

Instagram je najavio uvođenje opcije koja će korisnicima omogućiti da označe sadržaj za koji smatraju da je lažan i tako…

.

Prepoznaj lažnu vest

U poslednje vreme termin "lažna vest" proširio se na globalnom nivou, u toj meri da su kreirani i mnogi kvizovi,…

.

Lažnih vesti o migrantima više na mrežama nego u medijima

Izveštavanje klasičnih medija o migrantima u Srbiji bilo je znatno bolje nego u okolnim zemljama, ocenjuje za Oradio urednik Fake…

.

Whatsapp protiv laži i spama?

Najbolja stvar koja postoji u mejlovima verovatno je spam deo, u koji možemo da stavimo sve poruke svakojakih smarača. Whatsapp…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo