...
TRENUTNO16:20 - 16:30Popodne na O radiju

Društvo / Aktivizam

Kooperativa umetnicima nudi opremu za rad

07.08.2019.

Novosadska nezavisna kulturna scena od danas je bogatija za Biblioteku audiovizuelne tehnike, iz koje će organizacije i pojedinci moći da pozajmljuju sve što im treba za rad. U pitanju je Kooperativa, organizacija nastala dogovorom nekolicine alternativnih kulturnih organizacija, a koja će se starati da fotoaparati, kamere, projektori, zvučnici i druga oprema budu dostupni svima koji žele da stvaraju. Sve to, naravno, bez nadoknade, ali uz poštovanje pravila o kojima se dogovore.

.

Stefan Stojanović iz organizacije "Interdependency" nedavno je boravio u jednom kulturnom centru u Švajcarskoj koji je, na kraju godine, pravilo reviziju i oslobađao se dobrog dela opreme. Pitao ih je da li bi mogao da uzme tu opremu i prenese je u Novi Sad. To je dobro prošlo, a onda su počeli da razmišljaju da potraže još opreme, da bi shvatili da im treba mnogo novca da to prenesu u Srbiju i poprave. Napravili su crowdfunding kampanju koja je odjeknula Švajcarskom. Ljudi su čuli za to i donirali još opreme. Tako je nastala ideja da se oformi Koperativa, organizacija u kojoj foto i audio-vizuelni umetnici mogu da pronađu sve što im je potrebno za stvaranje svojih dela.

"Došli smo ovde sa idejom da donesemo opremu za nezavisnu kulturnu scenu, da to bude u KC Labu i da se odavde distribuira. Međutim, kada smo stigli i krenuli da razgovaramo sa ljudima i drugim organizacijama, tek onda se rodila ideja o Koperativi. Onda smo shvatili šta su zapravo potrebe i krenuli da tražimo odgovarajaući model po kojem ćemo distribuirati opremu. Trenutno radimo na tome", kaže Stefan.

kooperativa2 jpg

Marina Ivančev iz doma B612 je od početka deo ove priče. Ona za Oradio kaže da je ideja o Kooperativi još uvek u zametku, te da nisu odlučili kako bi konkretno trebalo da izgleda sistem, ali da su blizu toga.

"Odlučili smo se za neke konkretne korake, kao što je registracija udruženja koje će se zvati Kooperativa u kojoj ćemo imati ljude koji će se baviti različitim stvarima. U suštini poenta je da ta oprema jeste naša i svi možemo da je koristimo, ali u isto vreme pokušavamo da nađemo konkretne načine kako da sve to funkcioniše, da ipak postoje pravila i sistem na mestu koji omogućuje da sve ide glatko", objašnjava Marina.

Nezavisna novosadska scena, nezavisni umetnici, studenti, moći će da koriste zavidan fundus audio-vizuelne opreme. Poenta je da neće samo udruženja imati pravo na opremu, već i pojedinci, a nije važno ni jesu li na neki način registrovani. Važno je da imaju projekat koji žele da realizuju.

kooperativa jpg

I Tobias Bienc, Stefanov kolega, doprinosi ovoj ideji za koju kaže da nije ni nova ni originalna, ali da može da pomogne umetnicima koji ne žele da budu deo establišmenta, da stvaraju i pokažu svoj talenat.

"Imamo ideju sa univerziteta gde smo studirali, koji ima biblioteku raznih stvari koje su potrebne studentima. Ima toga svugde po svetu. Radio sam u Burkini Faso, gde postoji slična stvar, slično rade i poljoprivrednici sa traktorima u Švajcarskoj. Kooperativa je veoma stara ideja. Ima kulturnih centara koji obezbeđuju prostor, opremu, resurse za nezavisne umetnike. Takve stvari se događaju širom sveta, a sada i u Novom Sadu", kaže Tobias.

Naši sagovornici kažu da je nezavisnim umetnicima, mladima koji se tek okušavaju, studentima umetnosti, onima koji žele da eksperimentišu, večiti problem nabavka opreme koja je po pravilu veoma skupa. Postoje agencije koje iznajmljuju opremu, što je takođe skupo, a sa druge strane mnogo se stare opreme baca u svetu, pa je ova akcija logična stvar.  

Danas otvaraju vrata i pozivaju sve da dođu i upoznaju se sa mogućnostima, a nakon toga i uživaju u svirci švajcarskih i domaćih bendova.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Prvi “open majk“ na engleskom u Novom Sadu

Prvi novosadski “open majk ” na engleskom jeziku održan je u KC Labu, prošle nedelje. Osim domaćih komičara koji se…

.

Nedostatak prostora najviše muči alternativnu kulturnu scenu Novog Sada

Nakon što je Novi Sad 9. januara zvanično predao titulu Evropske prestonice kulture Atini, vreme je da se polako svode…

.

Dram ove subote u KC Labu

Bend Dram je u septembru objavio svoj drugi studijski album "Previše svega". Novi materijal se već dobrano zavrteo, a momci…

.

O krizi u psihologiji

Predavanje "Psihologija je u krizi" biće održano 16. oktobra u Kulturnom centru Lab, sa početkom u 20 časova.

.

Konkurs za NOAfest 2019 – Mlada grafika

Kulturni centar Novog Sada raspisao je konkurs za učešće na šestom festivalu NOAfest 2019. Tema ovogodišnjeg festivala je "Mlada grafika – autorski…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo