...
TRENUTNO16:30 - 16:45Tehnologija

Kultura

Nedostatak prostora najviše muči alternativnu kulturnu scenu Novog Sada

24.01.2023.

Nakon što je Novi Sad 9. januara zvanično predao titulu Evropske prestonice kulture Atini, vreme je da se polako svode računi. Iako je su veliki deo programa iznele zvanične institucije, u ceo proces su bili uključeni i predstavnici alternativne kulturne scene.

.

Šta će biti sa Kulturnim stanicama? (KS Svilara, Foto: Instagram / kulturnestanice)

Neki su tu priliku iskoristili da organizuju programe za koje inače ne bi imali mogućnosti. Kako kaže Stanislav Drča iz Kulturnog centra Lab, većina organizacija u gradu je dobila otvoren poziv za saradnju sa Fondacijom EPK, ali je to zavisilo najviše od njihove volje i stava.

"Saradnja sa fondacijom je bila bitna zato što je trebalo da prepozna vrstu alternativne scene i nečeg vaninstitucionalnog u ovom gradu. Mislim da je fondacija uspela da uspostavi neke, do određene mere održive sisteme, koji bi trebalo da se nastave. Prošla godina trebalo bi da se posmatra kao godina zagrevanja nekih platformi koje bi u budućnosti trebalo da nastave da podržavaju instituacije, ali i druge organizacije i udruženja", kaže Drča.

KC Lab je, na primer, bio uključen u organizaciju programa "Zastave budućnosti" koji je okupio veliki broj mladih umetnika iz Srbije i regiona. CK13, sa druge strane, nije bio deo programa EPK-a i u proteklom periodu su nastavili sa svojim redovnim aktivnostima. Kako kaže Đorđe Majstorović iz CK13, ovaj kulturni centar ima svoju bazu redovnih posetilaca za svaki tip programa, pa programi EPK nisu imali prevelikog uticaja na njihov rad.

"Paradoksalno, Dom B-612 se privremeno ugasio baš u godini evropske prestonice kulture, a otvorile su se neke nove kulturne stanice. Sigurno da to može biti pozitivno, ako od toga nešto ostane. To će onda biti najpozitivniji ishod, da nakon te priče ostane infrastruktura koja će moći da se koristi za kulturna i srodna dešavanja. Nažalost, ne verujem u to, naročito za ove atraktivnije lokacije, kao što je Kineska četvrt i kulturne stanice u širem i užem centru", kaže Đorđe.

openscentar png

OPENS - Propuštena prilika? (Foto: Opens2019.rs)

Šta će na kraju biti sa infrastrukturom koja je ostala posle titule EPK, niko još uvek ne zna sa sigurnošću. Mreža od devet kulturnih stanica, pored objekata u centralnim delovima Novog Sada uključuje i objekte u okolnim mestima poput Kovilja i Bukovca. Kako kaže Stanislav Drča, ta insfrastruktura je nešto što je nedostajalo kulturnoj sceni u gradu.

"Kulturne stanice treba da pripadnu KCNS  i nastave sa svojim radom i programom. KC Lab, koji je nastao 2017. pokazao je veliku potrebu za infrastrukturom koja može da podrži i izvede programe. Sve je dovoljno sveže da sami mogu da grade i smišljaju modele na kojima bi to počivalo. Svedoci smo projekta OPENS (Omladinska prestonice Evrope) koji je propao, a trebalo je da pruži tu podršku. Na kraju, dobijene su kancelarijske prostorije koje apsolutno nisu svrsishodne", kaže Drča.

novidomb612 jpg

"Novi" Dom B-612 (Foto: Facebook / dom b-612)

Dom B-612 je tokom prošle godine ostao bez prostora u Miletićevoj. Iako su nedavno od Poslovnog prostora iznajmili lokal u ulici Matice Srpske, u njemu bez ozbiljnih ulaganja nije moguća organizacija programa. Upravo je pitanje prostora ono što najviše muči alternativne kulturne procese. CK 13 se, takođe, već duže vreme suočava su mogućnošću da ostane bez prostora u kome se nalazi, podseća Đorđe Majstorović.

"Mislim da ćemo tek u narednim godinama videti da je to bio balon koji je prenaduvan, da li će to splasnuti i da će stanice preći u druge namene - postati komercijalnije ili promeniti svoju svrhu. Uspeli smo da preguramo i ovu godinu da se ne preselimo. Žalili smo se na presudu po kojoj bi trebalo da se iselimo iz prostora i izvršenje se odlaže do odluke Višeg suda, što može trajati i do kraja ove godine“, priča Đorđe.

ck13 jpg

...i CK13 se suočava sa problemima

Činjenica je da je nedostatak prostora ono što najviše muči alternativnu kulturnu scenu u Novom Sadu što se može rešiti upravo kroz kulturne stanice. Ova infrastruktura će i u buduće biti dostupna umetnicima koje žele da organizuju programe, ali sve najviše zavisi od finansija.

Prilog o ovoj temi poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:


M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo