...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Guta Grubački: Nismo džabe krečili!

18.02.2016.

Pozorišni klub "Zeleno zvono" iz Zrenjanina obeležiće ove godine 25 godina rada. Ekipa O radija je nedavno boravila u Zrenjaninu i sa Branislavom Gutom Grubačkim, osnivačem "Zelenog zvona" i pokreta Novi Optimizam, razgovarala o pokušajima da se uspostave kulturni obrasci u Zrenjaninu.

.

foto: Ilovezrenjanin.com

Prošlo je tačno 25 godina od kako je "Zeleno zvono" prvi put otvorilo vrata zrenjaninskoj omladini. Od 1991. godine u klubu su se odigravale različite stvari, a jedno vreme je bio i zatvoren, štaviše, zabranjen! To se dogodilo u doba bombardovanja, kada su osnivači kluba označeni kao "NATO lokatori". Posle nekog vremena "Zeleno zvono" se izborilo sa tadašnjim režimom i nastavilo da privlači stanovnike Zrenjanina.

"Te '91. godine imali smo pretenziju da to bude nezavisni Zrenjaninski kulturni centar, potrudili smo se da iznesemo fokus da to bude mesto gde će se održati mnogi kulturni, edukativni i zabavni programi," navodi Guta.

guta

Do sada je u "Zvonu" organizovano više od 1500 koncerata, oko 400 promocija knjiga, 200 tribina i oko 100 izložbi. Na prvi pogled, ove brojke bi mogle da govore o nekakvom kulturnom preporodu jednog grada, međutim, Guta tvrdi drugačije. Kako kaže "nisu džabe krečili", ali da im mnoge situacije u državi prosto nisu išle u korist.

"Nismo napredovali ništa, a porasle su ljudske potrebe. Internet je doneo uvid u neke svetske tokove i to je diglo standarde u produkciji i željama ljudi", navodi Guta i dodaje da je napredak tehnologije doneo potpuno šizofrenu situaciju, jer sada imamo prevelik protok informacija. 

Iz želje da ipak sve ne ostane tako crno, nastao je i Novi Optimizam, iza kojeg stoje gotovo isti ljudi. Kako oni kažu "potrebno je da podvučemo crtu" i shvatimo da nam je svima potreban "Novi početak".

Ovaj pokret podstiče pozitivan stav kod mladih i okuplja ljude koji zalaganjem i profesionalnim delovanjem predstavljaju sliku zdrave kritične mase u društvu, koje je po Gutinim rečima, prilično posrnulo u svet šunda i kiča.

"Prošle godine smo bili u Budimpešti, Beču, Temišvaru, nadam se da ćemo posetiti Zagreb i Sarajevo gde ćemo promovisati Vojvodinu", izjavio je prvi čovek "Zelenog zvona". Novi optimizam deluje na celoj teritoriji Vojvodine, a "bratska" organizacija im je Studentski kulturni centar iz Novog Sada.

Kako kaže naš sagovornik, definitivno im ide u prilog to što mladi znaju gde se nalazi "Zeleno zvono" i što Zrenjanin nije mnogo udaljen od Novog Sada ili Beograda. "Uvek se treba boriti za svaku dušu i svakog čoveka, a tu ideju upravo predstavlja Novi Optimizam", ističe na kraju Guta.

L.K.

Možda te još zanima:

.

Guta: Ne mislim da sam džabe krečio

"Osećam malu zbrku u glavi. Na jednoj strani, ovo je trenutni zrenjaninski poraz, ni 25 najavljenih godina Zeleno zvono nije…

.

Nit Za Bit: Branislav Guta Grubački

Budale nemaju tremu "Pukla je brana i sada sve može. Kada sve može, vrlo su opasna vremena. Dnevno doživim pet…

.

Orangutanka postaje "neljudska osoba"

Asocijacija zvaničnika i advokata za prava životinja (AFADA) tvrdila je da orangutanka ima dovoljno kognitivnog kapaciteta zbog kojeg ne bi trebalo…

.

Festival evropskih vrednosti

U subotu, 17. jula na Letnjoj pozornici na Paliću otvoren je 28. Festival evropskog filma "Palić", koji će trajati do…

.

Guta: Ne mislim da sam džabe krečio

"Osećam malu zbrku u glavi. Na jednoj strani, ovo je trenutni zrenjaninski poraz, ni 25 najavljenih godina Zeleno zvono nije…

.

Nikola Vranjković u Zrenjaninu i Zemunu

Posle kraće zimske pauze, Nikola Vranjković i njegov prateći bend nastavljaju sa koncertima.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo