...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Gost O radija Marko Trifković- NS bci

11.07.2014.

 Predstavnik  Novosadske biciklističke inicijative (NSBI), Marko Trifković,  gostujući u našem studiju, priča o položaju novosadskih biciklista, problemima koji ih prate, i budućim inicijativama koje bi trebalo da poboljšaju uslove za ovu vrstu saobraćaja. 

.

NSBCI hoće Biciklograd Novosadska biciklistička inicijativa (NSBCI) pokrenula je projekat kojim zvanično zpočinju inicijativu usmerenu prema gradskim vlastima Novog Sada, kako bi ovaj grad bio pretvoren u “Biciklograd”.

Kako je predstavnik NSBCI Marko Trifković rekao u gostovanju na Oradiju, priprema projekta “Novi Sad Biciklograd” trajala je sedam meseci, a zahvaljujući njemu grad će dobiti detaljan plan sa gotovim rešenjima za kreiranje Strategije za razvoj biciklizma, odnosno pobiljšanje uslova za korišchenje bicikla u svakodnevnim aktivnostima gradjana.

“Naš plan je da do 31. jula ovaj predlog bude usvojen u Skupštini grada, a nakon toga sledi izrada same Strategije sa konkretnim koracima. Nudimo predlog, podatke, iskustvo i ljude koji bi se čak i volonterski bavili radom na ovakvoj straegiji. Nakon usvajanja predloga u skupštini i izrade same strategije, što je trenutno najhitnija aktivnost, u realizaciju projekta bi se moglo krenuti od 2015. sa potencijalnim završetkom do 2025. Godine. Buduća Strategija trebala da se bavi povećanjem udela biciklista u saobraćaju u Novom Sadu, a spram tog cilja se određuje nivo potrebnih sredstava koje grad treba da uloži. Ta sredstva imaju različitu namenu, nekada se radi više na bezbednosti, nekada na promociji, nekada na nagrađivanju biciklista ili na merama koje suzbijaju ostale vrste saobraćaja”, kazao je predstavnik NSBCI Marko Trifković.

Projekat "Novi Sad Bicikograd" sprovodi NSBCI, podržala ga je Trag fondacija i mreža organizacija koje se bave decom, bezbednošću u saobraćaju i biciklizmom, a nezvanična podrška stigla je i od ambasade Holandije u Beogradu. Uzor za pokretanje ovog projekta bio je svakako Amsterdam.

Marko je pričao i o Bajk frednli programu. NSBCI je za ovaj projekat prikupila oko 175.000 dinara donatorskih sredstava, a on će podrazumevati povećanje broja bezbednih parkirališta za bicikle. Sredstva koja su prikupljena od građana i privrede biće duplirana od strane Trag fondacije, koja će dati iznos podudaran prikupljenim donacijama. Kako je Marko ispriccao, druga faza projekta podrazumevaće pravljenje baze podataka već postojećih bajk frendli mesta i onih koji će to postati. Cilj je da takvih mesta bude u svim kategorijama objekata: javnim institucijama, supermarketima, bankama, kafićima i slično.

"Više parkinga-manje krađa, više biciklista-manje gužve u saobraćaju, čistiji Novi Sad, lepša slika grada. Ovo je i velika turistička prilika za Novi Sad, ako imamo u vidu da je naš grad - grad festivala i da se nalazi na biciklističkoj dunavskoj ruti, koja je deo evropske biciklisticcke rute 'šest'. A znamo da je bicikl sve popularnije prevozno sredstvo u Evropi", ispričao nam je Marko.

NSBI je organizacija građana koja je osnovana 2011. godine, s ciljem da se razvije i unapredi položaj biciklističke zajednice na teritoriji Novog Sada. Organizacija se bavi edukacijom o bezbednosti, promocijom urbanog biciklizma i razvojem infrastrukture, s ciljem da se u glavnom gradu Vojvodine povecha broj ljudi koji voze bicikl.

Marko je najavio i “Biciklana fest”, koji će biti održan tokom poslednja tri dana avgusta 2014. godine.


Foto: sajt Novosadske novine

Možda te još zanima:

.

Poreznici merkaju napojnice

Ostavljate li bakšiš u kafani, restoranu, u taksiju? Da li je to za vas stvar kulture ili obaveza? Bakšiš bi…

.

Fud bloging kao strast

Hrana je važan deo svakodnevice svih nas, pa zato ni ne treba da čudi pažnja koju dobijaju fud blogovi i…

.

Slušajte muziku na drugačiji način

Ako ste zaljubljenici u muziku i vrlo često vas osim finalnog proizvoda zanima i kako sve to zvuči razloženo, Song…

.

Nemci iz Exit kampa poručuju: Pobedićemo 2: 0

Novinar O radija, Vlada Bajić, posetio je u Exit kampu, goste iz Nemačke. Povod za razgovor je večerašnja finalna utakmica…

.

Prvi gosti uživo u programu

Ida Prester (Frau Casio, Lolobriđida, Minival), DJ Cell D (Baseline, Happy Novi Sad Exit Stage), DJ Fanatik (DiskoZoneTerasa Exit 2014,…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo