.
Trenutno
Radio Gruvanje
 Alma Kovčić
Društvo / Aktivizam

Donacije za zanimljive projekte

19.03.2015.

Novi program donacija "Centrifuga", za organizacije i "Superste" za pojedince, koji nudi "Erste banka" u iznosu od sedam miliona dinara biće dostupan zanimljivim i relevantnim projektima koji na internetu uspeju da dobiju dovoljnu podršku javnosti. "Ideja je podržimo sve ideje i inicijative koje mogu imati pozitivan uticaj na društvo, odnosno da podstaknemo aktivnosti koje mogu unaprediti zajednicu iz koje dolazimo", rekla je koordinatorka ovog programa Jelena Vasilev.

.

"Erste banka" je za pobedničke projekte, koji putem društvenih mreža dostignu određeni broj glasova, obezbedila deset donacija u iznosu od 500.000 dinara i deset donacija po 200.000 dinara.

Pored društvenih mreža, glasanje će se odvijati i na onlajn platformi Superste.net gde će biti predstavljeni projekti koji prođu selekciju. Učesnike za vreme trajanja sakupljanja glasova očekuju i brojni mentori kao i drugi resursi koji će organizacijama i pojedincima pomoći da što bolje realizuju svoju ideju.

Uz "Erste banku", ovaj program je podržala i "Fondacija Dokukino". Predstavnik ove organizacije Darko Soković kaže da je ovo način da se dođe do transparentnosti novčanih donacija, a da će tome pomoći onlajn glasanje i predstavljanje. Pored toga, on ističe kako je za Srbiju važno da ima lidere, odnosno ljude koji mogu jasno da ukažu na problem i daju rešenje.

"Nama je važno da pojedinci, lideri, shvate da ne mogu više da se oslanjaju na pomoć države, premijera, ili bilo koga drugog, već da sve zavisi od njih i da promene mogu doći isključivo od njih", izričit je Soković.

Iako je predviđeno da će novac dobiti oni koji budu bili najaktivniji na društvenim mrežama, deo glasova će dati i žiri. Kako još predstavnik "Dokukina" kaže – projekti koji su potrebni jesu oni koji mogu kasnije da nastave realizaciju i bez donacija.

Sličnu ideju ali u saradnji sa "Fondacijom Dokukino" imala je i organizacija Vojvođanski građanski centar. Oni su na konkursu "Comunnity boost" osvojili treće mesto za ideju uklanjanja grafita u Novom Sadu aktivnim lobiranjem na društvenim mrežama ali i brojnim razgovorima sa predstavnicima gradske vlasti. Sve to je rezultiralo osnivanjem "Antigrafiti jedinice", kaže predstavnica VGC-a Jelena Dukarić.

"Mi smo se zaista trudili i više od godinu dana razgovarali sa predstavnicima gradske vlasti kako bismo im dali do znanja koliko je potrebno ukloniti grafite mržnje u Novom Sadu, što znači da je moguće sprovesti ovakvu ideju u delu", izjavila je Dukarić i dodala: "Superste program je sjajan upravo za one koji imaju slične ideje ali nemaju sredstava za realizaciju".

Više informacija o tome kako možete da se prijavite i koje su tačne propozicije takmičenja, pogledajte na ovom sajtu.

Nataša Šaru

.
PDP konferencija je svečano otvorena, a tome je prethodio početak stvaranja novog murala u blizini kulutrne stanice Eđšeg. Oslikaće…
.
Od usvajanja Ustava Srbije 2006. godine i donošenja prvog Zakona o zabrani diskriminacije 2009. godine, o načelu ravnopravnosti…
.
Čini li vam se da planeta Zemlja, jedina planeta na kojoj možemo da opstanemo, lagano počinje da se raspada? Verujete li naučnicima…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?