...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo

2019. review: Knjige, filmovi, fudbal, održiva moda

23.12.2019.

Nije ništa neobično što nas kraj kalendarske godine, kao i svake prethodne, tera da sumiramo prethodnih 365 dana, promislimo, svedemo račune i konačno zatvorimo godinu za nama. Iza svih nas je sigurno podjednak broj lepih ali i onih manje lepih događaja, vesti, prilika i neprilika koje su nam obojile godinu koja je, usudiću se reći Praise the Lord! na izmaku.

.

Okupili smo malu, ali odabranu ekipu, kako bi po segmentima pretrčali preko prethodnih 11 i po meseci:

Emisiju "O tome se priča" možete da poslušate u plejeru.

Angelina Popović aka Svilena buba vodi modni blog na Instagramu. Doduše, njen kreativni kutak nije baziran samo i isključivo na modu, mnoga su tu bitna pitanja od opšte koristi obrađena, no to prepuštamo vama da otkrijete. Ona nam je rekla da su marketi ono što je obojilo svet mode.

"To što su nastali novi modni marketi, kako u Beogradu tako i u Novom Sadu i nadam se da će se još više raširiti taj pokret. I nadam se da ćemo naredne godine mnogo više pričati o tome šta je spora moda i kako možemo da joj se više posvetimo. Ono čime sam uvek preokupirana i ono što me uvek osvesti je briga o nama samima i našem zdravlju. Pisala sam i o Mariji Ratković, da dobije potpise za peticiju za prevenciju HPV-a, znači i teme van mode koje su meni veoma bitne", rekla nam je Angelina.

knjigepolica jpg

Knjige su se ove godine čitale više nego ikada. Mnogo je naslova koji od ove godine krase police knjižara, ali je i mnogo više onih koji nam te naslove omogućuju. Marko Kovačević, autor bloga Bukmarkić, reče da su ovu godinu obeležile izdavačke kuće.

"Čak tri nove koje su jako dobre. Recimo, Darma buks, izdavačka kuća koja obećava, "Blum" koji je takođe izdao neke super naslove. Mislim da je 2019. obeležio talas izdavačkih kuća koje obećavaju. Što se tiče naslova, Srbija čita raznovrsnu književnost, po mom mišljenju naslov koji je obeležio godinu je "Najplavlje oko" Toni Morison. To je roman prvenac nobelovke Toni, koju smo nažalost ove godine izgubili. Bilo je tu i drugih knjiga, kao što je "Rebeka" koja je izdata za srpsko tržište krajem godine. Svakako je bilo i domaćih pisaca. Momu Kapora su dosta čitali, "Beleške jedne Ane", čitali su Dragoslava Mihajlovića, njegova knjiga "Treće proleće" našla se u knjižarama zahvaljujući Laguni. Što se tiče žanrovskih knjiga, trileri su bili popularni. Moja preporuka je "Pustoš". Ako se gledali švedsko dansku seriju Bron/Broen, ovaj roman je na taj fazon. Pitak je i interesantan. "Sasvim obična porodica", takođe triler koji je dosta popularan. "Fabrika lutaka", roman koji je ove godine došao kod nas i preporuka svima. Jako je interesantan. Preporučio bih i "Černobiljsku molitvu", jako je teška, emotivna", kaže Marko.

zvezdapartizan jpg

Predrag Mijatović (ne onaj sa prečkom), student žurnalistike i autor podkasta Skraćeni korner kaže da su 2019. godinu obeležili večiti rivali. Ma znate već koji.

"Možda sam i pod uticajem, ali najistaknutiji su mi rezultati Zvezde i Partizana u evropskom fudbalu. Da je neko rekao pre dve, tri godine da će ta dva kluba igrati Ligu šampiona i Ligu Evrope, teško da bi ko poverovao. Takođe je glavna bila i trka za titulu u Premijer ligi između Mančester Sitija i Liverpula. I to je bio istorijski događaj. Svetsko prvenstvo u košarci smo toliko željno iščekivali, a ispostavilo se da to nije trebalo da radimo. Dobro smo pretpostavili da sa Amerikancima nećemo imati problema, ali smo zaboravili sve ostale reprezentacije i to nas je dovelo do petog mesta", kaže Mijatović.

joker jpg

Filmova ove godine nije manjkalo, a ni kvaliteta. Goran Mirković je glavni čovek sajta kakavfilm.com. On se osvrnuo na filmska ostvarenja na koje smo morali da obratimo pažnju ove godine. 

"Prvi film je definitivno 'Parasite', južnokorejski triler koji trenutno ubija sve moguće nagrade. Do sada je osvojio 43 nagrade. Drugi film koji bi trebalo pomenuti jeste 'The Irishman', neka labudova pesma Skorsezeovim gangsterskim filmovima, a i dođe kao neki epilog karijere De Nira, Al Paćina i Džoa Pešija i zbog toga je vredan vremena i pažnje i ostaće kao momenat koji je definitivno obeležio godinu. Treći je 'Džoker', podatak da je uloženo 70 miliona, a da je zaradio više od milijardu dolara za mesec dana, je više nego impresivan. Pogotovo za film koji pripada superherojskom žanru, koji je postao lenj, izmrcvaren i prežvakan. 'Džoker' dolazi kao nešto potpuno novo i drugačije, kao karakterna studija o jednom mračnom liku", rekao je Mirković.

J. M.

Možda te još zanima:

.

Filmska 2022: Intima, spektakl, sporogoreći horor

Filmska 2022. još jedna je od onih godina koje pate od manjka originalnih ideja. Na njoj su se videle posledice…

.

Nešto je lepo bilo i u ovoj godini

Ova 2020. godina je još malo gotova. Zbog mnogo čega priželjkujemo ponoć, da zatvorimo neke stranice i priče i ostavimo…

.

Ovi događaji obeležili su tehnološko tržište u 2016

Neki od događaja koji su obeležili tehnološko tržište ove godine nisu imali veliki uticaj na naše živote, ali virtuelna i…

.

Tehnički pregled - noćna mora vlasnika oldtajmera

Novine koje su pre dve godine uvedene na tehničkim pregledima, posebno su pogodile vlasnike starijih automobila. Zakonska regulativa i standardi…

.

Sajt koji beleži svaku vašu aktivnost

Kada otvorite jednu običnu veb stranicu ni ne slutite koje sve podatke ona preuzme o vama i vašem računaru. U…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo