...
TRENUTNO05:10 - 10:00Music Mix by Bea

Muzika

Micka Lifa: Profesorka koja repuje

03.05.2022.

Milica Sekulić predaje likovno u jednoj srednjoj školi u Novom Sadu. Ona, međutim, nije samo obična profesorka. Od 2015. godine bavi se rep muzikom, pod pseudonimom Micka Lifa. Objavila je nekoliko zapaženih singlova, kao što su "Njiham", "Naturale & Pure", "Flajke" i "Kardio". Zabeležila je i nastupe na većim festivalima, poput berlinskog "Kiez Contest" i niškog "Dođi na Amfi". Može da se pohvali i time što je delila binu sa velikanima domaće scene kao što su Struka, Prti Bee Gee THCF... 

.

Proteklog vikenda nastupala je na programu Evropske prestonice kulture "Zastave budućnosti", kada je imala priliku da repuje svojim Novosađanima.

"Što se tiče samog ambijenta, mislim da ima veliki potencijal. Jako je interesantno, zadržan je taj duh novosadske Kineske četvrti. Mislim da je zaista važno da se alternativna mlada scena neguje i da je ovo okupljanje i "komšijske sfere", a ne isključivo lokalnog karaktera, takođe važno", kaže Micka Lifa na početku intervjua za Oradio.

S obzirom na to da predaješ likovno, kako đaci i kolege reaguju na to što se baviš repom?

Pošto sam već neke dve godine tamo, sada su se navikli i videli šta je to u stvari. Mislim da sam ovim poentirala, tako da su definitivno i učenici i profesori doživeli to kao jedan zdrav vid subkulture i podržavaju me.

Kako je uopšte krenula cela priča sa repom? Kako si ušla u to?

To je krenulo iz društva, spontano. Družila sam se u jednom periodu sa prijateljima koji su reperi. Nisam nešto bila preterano produktivna u tom periodu. Radila sam na tome kada sam imala slobodnog vremena i postepeno je to sve dolazilo na svoje. Evo, sada je u nekom baš eksplozivnom periodu.

Milica Sekulić predaje likovno, a Micka Lifa je reperka. Šta je ono što je kod njih slično, a šta različito? Da li uopšte razdvajaš te dve ličnosti?

Sličan je možda taj duh vrcavog, zabavnog i spontanog karaktera. Različito je to što mi je ovo u školi osnovna posvećenost, gde imam više odgovornosti, pa i stresa, dok mi je ovo vid opuštanja i društvene interakcije. Kao neka vrsta terapije.

Pretpostavljam da je Micka Lifa preuzeto od Wiz Khalifa. Da li ti je on jedan od omiljenih repera, pa si zbog toga uzela to ime?

Wiz Khalifa je u pitanju, nemojte da se zbunite, da pomislite da je Mia Khalifa, pošto đaci uglavnom imaju sklonosti da podbadaju na tu kartu. Ali, naravno, sve to ide kroz taj zabavni format. Wiz Khalifu zaista gotivim, ali nije mi primarni reper kojeg bih izdvojila. Jedne večeri se dogodila ta fora i tako je i ostalo.

Imala si priliku da deliš binu sa velikim imenima domaće scene. Ko je ostavio najjači utisak na tebe?

Presrećna sam što mi se to desilo. Krenulo je iz čiste dokolice, a eto dokle je došlo, što za mene predstavlja doživljaj. Ne mogu da verujem da se tako nešto dešavalo i da će tek da se dešava. Moram sve da ih pohvalim, zaista su svi veliki izvođači i pre svega umetnici. Meni su, po nekom ličnom senzibilitetu, FTP i Prti Bee Gee najviše u srcu, ali naravno, obožavam i Struku i THCF i sve ostale.

mickalifa2 png

Za sada si izbacivala samo singlove. Da li imaš neki album u planu? Koliko je primamljivo uopšte praviti album u današnje vreme?

U nekoliko talasa sam imala inicijativu da izbacim album, međutim, mislim da to danas nema preveliki smisao. Niti se štampaju ploče, niti kompakt diskovi. Možda neka pesma ne doživi svoj potpuni format kakav bi mogla da doživi, ako je propraćena vizuelnim materijalom, a ja sam ipak vizuelni lik, likovnjak. Tako da, kad već imam prostora i mogućnosti da to upakujem komplet sa spotom, onda preferiram uvek to.

Možemo li da očekujemo nešto uskoro, radiš li na nekim novim pesmama?

Sinoć smo baš snimali spot za pesmu "Auto škola". Učim te da se vozaš, to je jedan mali sneak peek. Biće jedna ili dve interesantne saradnje, biće još malo singlova i nastupa na nekim letnjim festivalima.

Intervju sa Micka Lifom slušajte u novom izdanju emisije Pop Up:

S. Rudakijević 

Foto: Oradio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati set tri knjige Juvala Noa Hararija

Reperka Micka Lifa za ovu nedelju preporučuje ne jednu, već komplet od tri knjige Juvala Noa Hararija - "Sapijens: Kratka istorija…

.

Simon Lamsma: Rođena violinistkinja

Holandska violinistkinja Simon Lamsma jedna je od onih srećnica koje su oduvek znale čime žele da se bave u životu. Već…

.

Fruškogorska vila kao inspiracija za festival "Vila"

Evropska prestonica kulture prvog vikenda juna seli se na Frušku Goru. Tamo nas, u okviru programskog luka "Heroine", očekuje trodnevni…

.

Nedeljni vodič od 23. do 29. maja

Maj privodimo kraju širokom lepezom događaja, za svakoga ima nešto zanimljivo.

.

Samo za taj osećaj

Sećate se Natali Dizdar, zar ne? “Hrvatska pop princeza” kako je mnogi nazivaju, samo jednom je u karijeri nastupala u…

.

Warpaint: Spajanje u pokretu

U današnje vreme sve je moguće, pa i to da pre nepune dve nedelje četiri devojke iz Kalifornije okupljene pod…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 00:05 Music mix by Anja
  • 05:10 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo