...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Muzika

Micka Lifa: Profesorka koja repuje

03.05.2022.

Milica Sekulić predaje likovno u jednoj srednjoj školi u Novom Sadu. Ona, međutim, nije samo obična profesorka. Od 2015. godine bavi se rep muzikom, pod pseudonimom Micka Lifa. Objavila je nekoliko zapaženih singlova, kao što su "Njiham", "Naturale & Pure", "Flajke" i "Kardio". Zabeležila je i nastupe na većim festivalima, poput berlinskog "Kiez Contest" i niškog "Dođi na Amfi". Može da se pohvali i time što je delila binu sa velikanima domaće scene kao što su Struka, Prti Bee Gee THCF... 

.

Proteklog vikenda nastupala je na programu Evropske prestonice kulture "Zastave budućnosti", kada je imala priliku da repuje svojim Novosađanima.

"Što se tiče samog ambijenta, mislim da ima veliki potencijal. Jako je interesantno, zadržan je taj duh novosadske Kineske četvrti. Mislim da je zaista važno da se alternativna mlada scena neguje i da je ovo okupljanje i "komšijske sfere", a ne isključivo lokalnog karaktera, takođe važno", kaže Micka Lifa na početku intervjua za Oradio.

S obzirom na to da predaješ likovno, kako đaci i kolege reaguju na to što se baviš repom?

Pošto sam već neke dve godine tamo, sada su se navikli i videli šta je to u stvari. Mislim da sam ovim poentirala, tako da su definitivno i učenici i profesori doživeli to kao jedan zdrav vid subkulture i podržavaju me.

Kako je uopšte krenula cela priča sa repom? Kako si ušla u to?

To je krenulo iz društva, spontano. Družila sam se u jednom periodu sa prijateljima koji su reperi. Nisam nešto bila preterano produktivna u tom periodu. Radila sam na tome kada sam imala slobodnog vremena i postepeno je to sve dolazilo na svoje. Evo, sada je u nekom baš eksplozivnom periodu.

Milica Sekulić predaje likovno, a Micka Lifa je reperka. Šta je ono što je kod njih slično, a šta različito? Da li uopšte razdvajaš te dve ličnosti?

Sličan je možda taj duh vrcavog, zabavnog i spontanog karaktera. Različito je to što mi je ovo u školi osnovna posvećenost, gde imam više odgovornosti, pa i stresa, dok mi je ovo vid opuštanja i društvene interakcije. Kao neka vrsta terapije.

Pretpostavljam da je Micka Lifa preuzeto od Wiz Khalifa. Da li ti je on jedan od omiljenih repera, pa si zbog toga uzela to ime?

Wiz Khalifa je u pitanju, nemojte da se zbunite, da pomislite da je Mia Khalifa, pošto đaci uglavnom imaju sklonosti da podbadaju na tu kartu. Ali, naravno, sve to ide kroz taj zabavni format. Wiz Khalifu zaista gotivim, ali nije mi primarni reper kojeg bih izdvojila. Jedne večeri se dogodila ta fora i tako je i ostalo.

Imala si priliku da deliš binu sa velikim imenima domaće scene. Ko je ostavio najjači utisak na tebe?

Presrećna sam što mi se to desilo. Krenulo je iz čiste dokolice, a eto dokle je došlo, što za mene predstavlja doživljaj. Ne mogu da verujem da se tako nešto dešavalo i da će tek da se dešava. Moram sve da ih pohvalim, zaista su svi veliki izvođači i pre svega umetnici. Meni su, po nekom ličnom senzibilitetu, FTP i Prti Bee Gee najviše u srcu, ali naravno, obožavam i Struku i THCF i sve ostale.

mickalifa2 png

Za sada si izbacivala samo singlove. Da li imaš neki album u planu? Koliko je primamljivo uopšte praviti album u današnje vreme?

U nekoliko talasa sam imala inicijativu da izbacim album, međutim, mislim da to danas nema preveliki smisao. Niti se štampaju ploče, niti kompakt diskovi. Možda neka pesma ne doživi svoj potpuni format kakav bi mogla da doživi, ako je propraćena vizuelnim materijalom, a ja sam ipak vizuelni lik, likovnjak. Tako da, kad već imam prostora i mogućnosti da to upakujem komplet sa spotom, onda preferiram uvek to.

Možemo li da očekujemo nešto uskoro, radiš li na nekim novim pesmama?

Sinoć smo baš snimali spot za pesmu "Auto škola". Učim te da se vozaš, to je jedan mali sneak peek. Biće jedna ili dve interesantne saradnje, biće još malo singlova i nastupa na nekim letnjim festivalima.

Intervju sa Micka Lifom slušajte u novom izdanju emisije Pop Up:

S. Rudakijević 

Foto: Oradio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati set tri knjige Juvala Noa Hararija

Reperka Micka Lifa za ovu nedelju preporučuje ne jednu, već komplet od tri knjige Juvala Noa Hararija - "Sapijens: Kratka istorija…

.

"Babel jazz" upoznaje novosadsku publiku sa mađarskim džezom

Novosadski Dom kulture ove godine postao je mesto okupljanja ljubitelja džez muzike i srodnih žanrova. Cela priča krenula je u…

.

Nastavlja se serija koncerata "Babel Jazz"

Ove nedelje se novosadskom u Domu kulture nastupom benda Hendrix Project nastavlja serija koncerta "Babel Jazz Novi Sad" u okviru…

.

Snima se biografski film o Bobu Dilanu

Ovog leta kreće se sa snimanjem biografskog filma o Bobu Dilanu pod nazivom "Complete Unknown".

.

Festival javne istorije: Kako su se preplitale pop-kultura i politika?

Beogradski Centar za primenjenu istoriju po drugi put organizuje Festival javne istorije, koji je zamišljen kao prostor za kritičko promišljanje…

.

Evrovizija 2023: Svi sastojci za dobar šou su tu

Iako je na prošlogodišnjem Eurosongu pobedila Ukrajina, najveće evropsko muzičko takmičenje se zbog rata ove godine održava u Ujedinjenom Kraljevstvu,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo