...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Muzika

Meki zid soničnog zvuka

23.07.2021.

Roza je novi beogradski super bend. Nastali su spajanjem članova iz dva kultna sastava: Mnjenja i Vajla (VVhile). Sredinom prošle godine oglasili su se prvim istoimenim EP izdanjem kog je, samo na netu, izbacila Pop depresija. Spremite se za vrhunsku vožnju kroz slobodnije forme i zvuk. Može se zaključiti kako ovaj instrumentalni trio svoje impresije vuče čak iz Kraut roka ali su za kratko vreme došli do geneze sopstvenog zvuka. Svetski i veoma kvalitetno. O simbiozi ovakvog muzičkog pristupa, saznali smo od basiste Roze - Stevana Ćirovića.
 
 
.

Kako ste se otisnuli u novu epizodu zajedničkog razrađivanja zvuka?

Mislim da mi, kada smo počeli da sviramo, nismo imali pojma šta tačno hoćemo, nego se sve organski razvijalo. U to vreme Mnjenje je prestalo da svira a Andrija iz grupe VVhile se preselio u Berlin. Onda je gitarista Nebojša Kuzmanović inicirao da se skupimo, a sa bubnjarem Duletom su činili jezgro sastava Mnjenje. Krenuli smo sa probama kao trojka, počeli smo da ubacujemo sintove i sada smo tu gde smo sa zvukom. To je opet međukorak u nečemu što će tek slediti.

Koliko vama prija da odmorite od tekstova i propratne priče?

Na početku našeg rada je postojala opcija da se ubace neki vokali, ali kako su pesme počele organski da se sređuju, nekako se ispostavilo da je to sasvim dovoljno. Valjda je to taj momenat kada te nešto dobro vozi dok radiš i ne oseće se potreba da se ubacuju suvišne stvari. Mislim, dodavaćemo vokale ali koji ne bi bili u formi klasičnog pevanja već više kao dodatni slojevi i teksture koji će obogatiti zvuk.

roza2 jpg

Da li vas i na koji način zanima i neka vizuelizacija vaše muzike?

Mislim da taj aspekt više doživljavaju drugi ljudi nego mi kao bend. Ali, igrom slučaja se dogodilo da smo krajem prošle godine počeli da sarađujemo sa vizuelnim umetnikom Bobom Miloševićem. Prvo smo snimali sešn u beogradskom klubu Elektropionir. To je sve, sa još nekoliko bendova, spakovano u Huteneni festival. E taj koncert je bio propraćen Bobovim vizualima, ludačkim spojevima lasera i raznog svetla i instalacija…

Koliko vam je to prijalo?

Baš nam je prijalo. Dodalo je neku novu dimenziju muzici a naš utisak je da se sa tim vizuelnim pristupom ona upotpunjuje. Bob nam je takođe uradio kratki film za singl „Novi noj“ a ta pesma se, opet, nalazi na „korona“ kompilaciji „Nije se desilo“ (Pop Depresija). Nama sve to deluje kao dobar sklop.

Spot za pesmu "Novi noj"

Spomenuo si koronu. Vaše prvo izdanje – EP sa tri kompozicije se pojavilo upravo na početku pandemije prošle godine. Jedino što je bilo loše u vezi tog izdanja bio je tajming. Kakav je sada život tog izdanja?

Ja baš nemam neki uvid koliko je to primljeno do sada. Bio je plan da se i pomenuto izdanje pojavi na vinilu, da se koncertno promoviše… Zbog poznate situacije, mi smo odustali od ploče, ali taj EP je obeležio bend u datom trenutku. Moj doživljaj je da to što radimo ima nekakav tok i da se stalno prolazi kroz razne transformacije. Te tri pesme su obeležile prvu fazu Roze. Sada idemo dalje.

Oseća se da ste žanrovski najrasterećeniji do sada. Gde vas je tok odveo trenutno?

Nema pravila. Nisam siguran da bih mogao da izdvojim nešto konkretno do čega smo došli. Stvari se događaju spontano, a svako od nas je uneo nešto svoje. Ja Rozu i doživljavam kao spoj tri različite ličnosti, tri raznovrsna muzička ukusa. Tu su Nebojšine zarazne gitarske melodije koje je on u stanju da, repetitivno, ponavlja unedogled, Duletovi izlomljeni ritmovi što je zaista jedinstveno u izlasku iz nečeg standardnog. Sa moje strane, tu je trenutna fascinacija sintisajzerima ali i povratak na bas gitaru. Bas je inače moj prvi instrument. Kada se pogleda način na koji se razvija naš zvuk, mislim da ne postoji jedan zacrtan cilj ili nešto ka čemu težimo. Jednostavno, sve se odmotava u skladu sa tim koliko se mi kao trio sve više međusobno kapiramo, a to što izlazi kao posledica našeg sviranja jako dobro rešavamo. Opet spominjem tok, pa neka se tako i razvijaju nove stvari.

U nastavku poslušajte celo EP izdanje benda Roza.

Foto: Miloš Stošić

Možda te još zanima:

.

Konkurs za nagradu "Dušan Vasiljev" za 2021. godinu

Grad Kikinda raspisao je konkurs za nagradu Dušan Vasiljev, koja se dodeljuje za najbolju knjigu napisanu na srpskom jeziku objavljenu…

.

Počinje online PROSEFEST

Međunarodni festival proznog stvaralaštva PROSEFEST biće po 14. put održan od 16. do 18. decembra ove godine. Zbog situacije sa…

.

Teme koje su ostavile najveći utisak na vas

Prošla je još jedna sezona naše emisije "Za i protiv", prilično uspešno reklo bi se. Obradili smo tridesetak vrućih i…

.

Multiplu sklerozu lečimo zastarelim terapijama

Multipla skleroza ili MS je, najčešće, neurološko oboljenje mladih ljudi. Ujedno to je i bolest o kojoj znamo neuporedivo manje…

.

Kultiviši se drugačijim sadržajem

Danas vam predstavljamo sajt koji je nastao kao projekat sa ciljem da okupi sve koji nisu imali sa kim da…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo