...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Muzika

Formula za pobedu na Evroviziji ne postoji

08.03.2022.

Nakon finala "Pesme za Evroviziju 22", održanog 5. marta, Srbija je dobila svog predstavnika na ovom velikom evropskom festivalu. Na takmičenju u Torinu, koje će biti održano u maju, našu zemlju predstavljaće Konstrakta sa pesmom "In Corpore Sano".

.

foto: screenshot

Verne fanove, ali i učesnike ovog takmičenja, iz godine u godinu zanima koja je tajna formula jedne pobedničke pesme. Da formula ne postoji, pokazuje niz različitih pobednika, pogotovo u toku 21. veka. To potvrđuje i subotnja pobeda Ane Đurić Konstrakte, čija se pesma "In Corpore Sano" nikako ne može smatrati "tipičnom" evrovizijskom kompozicijom.

Početak Pesme Evrovizije (kako se nekada zvala) ili Evrosonga (kako glasi današnji naziv) seže u 1956. godinu. Ovaj festival uživa ogromnu popularnost u Evropi i upravo zbog toga, teško se može reći da nema osobe na našem kontinentu koja bar jednom nije pogledala Evroviziju ili makar čula jednu pesmu sa ovog muzičkog takmičenja.

Proces stvaranja jedne evrovizijske pesme se u suštini ne razlikuje mnogo od stvaranja bilo koje druge pesme i može da traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Prema rečima producenta Luke Jovanovića Luksonija, koji je radio na drugoplasiranoj pesmi "Muškarčina" Sare Jo, uloženo vreme nije jednako kvalitetu pesme ili njenom eventualnom uspehu. Kako on navodi, bitno je da pesma bude prepoznatljiva, autentična i svedena na svoju najjednostavniju moguću verziju.

"Catchy pesme su u većini slučajeva one koje u sebi imaju lako pamtljiv repetitivni element. Dobra pesma, po mom mišljenju, je ona koja rezonuje sa ljudima različitih generacija i koja prevazilazi okvir trenda. Ali danas više u muzici nema pravila. Sve je moguće i sve je izvodljivo. Radeći na Sarinoj pesmi, težili smo da spojimo tradicionalno sa savremenim. Snimali smo žive instrumente, hor... Tražili smo zvukove koji nikada nisu bili iskorišćeni, naročito u pesmi kao što je Sarina, koja, ipak, ima korene u etno muzici naših prostora“, rekao je Luka.

luka jovanovic luksoni jpg

Luka Jovanović Luksoni

Iz godine u godinu može se steći utisak da se sve više novca ulaže u produkciju – kako same Evrovizije, tako i nacionalnih izbora svake zemlje koja šalje svoje predstavnike. Sada već davne 2008. godine, na tadašnjoj Beoviziji, nastupao je i novosadski bend Drum’n’Zez. Pevač ovog benda Vojislav Malešev ističe da je njihovo iskustvo bilo vrlo veselo, svetlo i nimalo slično onome što su pre i posle radili. Ondašnja Beovizija je, prema njegovim rečima, bila za nijansu čistija, opuštenija i davala je mogućnost da se prijave i autsajderi.

"Mi smo to shvatili kao jednu super zezanciju, bilo je, otrpilike, kao kad dovedeš klince u luna park, pa ih pustiš i daš im gomilu žetona da se igraju. Skrojili smo sebi neki autfit, da ne bismo izašli kao neki polucivili. Čak smo vežbali i neku koreografiju, da ne izađemo kao drveće na scenu. Bili smo valjda najbolji debitanti te godine, a pored toga i komšiluk i rodbina su bili jako srećni i zadovoljni", kaže Voja.

voja malesev

Vojislav Malešev

S obzirom na dugogodišnju tradiciju festivala i kriterijum se, shodno menjanju vremena i pravila, promenio. Prema rečima Julijane Vincan, jedne od 36 takmičara na ovogodišnjem nacionalnom izboru, festival se okrenuo više ka mlađoj publici. Ipak, prema njenim rečima, važna je raznolikost jednog ovakvog festivala. I na "Pesmi za Evroviziju 22” mogli su se čuti različiti žanrovi, a sama Julijanina pesma "Istina i laži" predstavlja, prema njenim rečima, spoj različitih stilova i kombinuje jak vokal, etno i elektro elemente, klasičnu muziku, pop i rok.

"Imamo više tih modernijih pesama i možda nečega što, po mom mišljenju, odgovara nekom klupskom provodu. Sećam se, kad sam bila u osnovnoj školi, da je to bio veliki događaj, da smo pomno slušali te pesme. Ja sam 'Lane moje' pevala danima, obožavala sam je i uživala u njoj. Sećam se, imala sam kompilacije pesama sa Evrovizije", navodi Julijana.

julijana vincan jpg

Julijana Vincan i bend Playade

Mladi ljudi sa kojima smo razgovarali podeljenog su mišljenja o Evrosongu. Neki prate ovo takmičenje, neki ne, ali je svima zajedničko da imaju neku pesmu koja ih asocira na taj festival. Najčešće su to "Molitva" ili "Lane moje", ali su anketi za Oradio pominjali i Laku, Nadava Gueđa, Mansa Zemerlova i Elenu Paparizu.

S obzirom na to da je italijanski bend Maneskin odneo pobedu na prošlogodišnjem takmičenju, Evrovizija će ove godine biti održana u Torinu od 10. do 14. maja, pod sloganom "Zvuk lepote".

Prilog o Pesmi Evrovizije poslušajte u novom izdanju emisije Pop Up:

Elena Prnjić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Duga je noć do Malmea

Iako se takmičenje Pesma za Evroviziju svake godine uzbuđeno iščekuje, publika nije mnogo upoznata sa procesom pripreme kroz koju takmičari…

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Renesansa Dekamerona kroz muziku i moderni ples

"Dekameron" je zbirka koja sadrži 100 novela i koju je napisao Đovani Bokačo, a nastala je sredinom 14. veka. Iako…

.

Pesme domaćih mladih autora su veoma kvalitetne

Leto je vreme kada, makar na kratko, uspevamo da se odmorimo od svakodnevnih aktivnosti i posvetimo se nekim zanimljivim stvarima…

.

Evrovizija 2023: Svi sastojci za dobar šou su tu

Iako je na prošlogodišnjem Eurosongu pobedila Ukrajina, najveće evropsko muzičko takmičenje se zbog rata ove godine održava u Ujedinjenom Kraljevstvu,…

.

Maštam o tome da sedim pored Lydona na Evroviziji

Novosadski bend Gift popularnost na lokalnom i regionalnom nivou stekao je svirajući pesme izvođača kao što su Depeche Mode, David…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo