...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Duga je noć do Malmea

27.02.2024.

Iako se takmičenje Pesma za Evroviziju svake godine uzbuđeno iščekuje, publika nije mnogo upoznata sa procesom pripreme kroz koju takmičari prolaze. Filip Baloš, pevač iz Novog Sada, prethodne godine bio je četvrtoplasirani sa pesmom "Novi plan, drugi san". Uprkos tome što nije pobedio i otišao na Evroviziju, njegova pesma postigla je veliki uspeh u Evropi i donela mu značajnu slavu među fanovima ovog takmičenja. Ove godine pojaviće se sa numerom "Duga je noć". 

.

Pripreme se privode kraju, a kako bismo otkrili kako one zapravo izgledaju, proveli smo s njim jedan dan u studiju RTS-a na Košutnjaku. Dok smo šetali od parkinga do zgrade, razgovarali smo o tome kako Filipu i njegovom timu deluje ovogodišnji događaj.

"Ove godine imam ljude na sceni - plesače, glumce i moje prijatelje. Imamo dosta proba privatno, van RTS-a, i dosta lepog druženja i smišljanja. Razlikuje se od prethodne godine i stvarno uživam u svemu ovome kolko god bilo stresno, jer sam tu sa prijateljima i jako je lepo" naglašava mladi pevač.

filipbalos4

Probe su dosta haotične jer se sve dešava veoma brzo. Izvođači imaju svega 25 minuta da isprobaju sve što žele, u šta spada i osvetljenje i pronalaženje najboljih kadrova za televiziju. Iza scene nalazi se mali monitor preko koga može da se prati nastup i tamo uglavnom sledeći izvođači čekaju svoj red. Ovog puta su to bili Zejna i njeni plesači. 

"Što se tiče samih priprema, prvo se ulazi u plesnu salu i tada sve izgleda dosta smešno, zato što imamo viziju u glavi koju, mislim, niko u tom momentu ne može da vidi, zato što je to između nas interno, ali sve dođe na svoje kada se pojavimo na velikom stejdžu", kaže Dalibor Ivanković, jedan od Filipovih koreografa i plesača.

Prošle godine, reditelj Jasmin Cvišić i Filip radili su zajedno na nastupu za pesmu "Novi plan, drugi san". Nakon uspešne saradnje, odlučili su da se ponovo udruže. Dobro funkcionišu zajedno zato što im se vizije uglavnom uvek poklapaju.

"Za Filipa mogu da kažem sve najbolje, on uvek dođe sa osnovnom idejom koju posle nadograđujemo zajedno. Ono što mu se svidi usvojimo i odatle idemo dalje. Onda se napravi zajednički koncept, koji pokušavamo da pretočimo u što jasniju i efektniju formu nastupa za televiziju", priča Jasmin.

filipbalos2

Pored toga što peva, Filip voli da bude uključen u svaki aspekt svog performansa. Nikada ne stoji u mestu, uvek ili uvežbava plesne korake sa svojom ekipom ili se konsultuje sa rediteljem u vezi svog nastupa.

"Što se tiče kreativnog procesa uvek je haotičan. Imam mnogo ideja i svaku nekako prigrlim i postane mi bliska. Teško je izabrati tu jednu ideju i reći 'to je ta prava'", kaže Filip

Prijateljstva koja se steknu najlepši su deo priprema za ovo takmičenje. Između proba, kada učesnici ne trče okolo od garderoba do scene i nazad, uglavnom se međusobno druže u holu i razmenjuju iskustva.

"Ovde smo svi zajedno po ceo dan, tu smo po 12 sati u studiju, družimo se, jedemo zajedno, pijemo kafe svako jutro zajedno. Mislim da je to najveća čar ovog procesa", priča plesač Dalibor Ivanković.

filipbalos

Baš zbog toga bi Filipu bilo drago i ako pobedi neki drugi kandidat, jer su oni bez obzira na konkurenciju, zapravo prijatelji. Ove godine nema ikakvih očekivanja, jer je i prošli put tako uradio, a iskustvo mu je bilo i bolje nego što je mogao da zamisli.

"Ove godine jako je velika i predivna konkurencija. Sve su to moji prijatenji i lepo ćemo se družiti. Nekako ću biti srećan ko god da ode, kakav god plasman ja imao. Mogu da se nadam da ću ponovo dobiti tu šansu da proputujem Evropom i da steknem još više nekih novih iskustava", kaže Filip.

Prvo polufinalno veče Pesme za Evroviziju održava se večeras (utorak), dok Filip nastupa u četvrtak, 29. februara.

Emisiju "Šta se kuva" u kojoj smo razgovarali o tom takmičenju i razgovor sa Filipom Balošem, poslušajte u plejeru:


Tekst i fotografije: Mia Milić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Da domaći pop ponovo bude mejnstrim

Mladi Novosađanin Filip Baloš dokaz je da komercijalniji zvuk u Srbiji ne mora nužno da predstavlja jeftinu zabavu za široke…

.

Maštam o tome da sedim pored Lydona na Evroviziji

Novosadski bend Gift popularnost na lokalnom i regionalnom nivou stekao je svirajući pesme izvođača kao što su Depeche Mode, David…

.

Ova Evrovizija će biti zanimljivija nego inače

Ova nedelja će sasvim sigurno proteći u znaku 66. Evrovizije. Predstavnici 40 zemalja su već neko vreme u Torinu gde…

.

Formula za pobedu na Evroviziji ne postoji

Nakon finala "Pesme za Evroviziju 22", održanog 5. marta, Srbija je dobila svog predstavnika na ovom velikom evropskom festivalu. Na…

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo