...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Velika world music žurka sprema se u Karlovcima

10.08.2022.

Festivalska atmosfera ovog leta u Srbiji nikako ne jenjava. Ovih dana smo pisali o Malomfeszitvalu kod Kanjiže i Mountain music festu na Divčibarama koji nas očekuju narednig vikenda. To, za ovu nedelju, ipak nije sve. Jedna nova manifestacija, pod nazivom Dunavski kulturni festival, u subotu 13. avgusta biće održana u dvorištu palate Ilion u Sremskim Karlovcima.

.

Sremski Karlovci su poznati po berbi grožđa i događaju koji se svake godine održava u to vreme, a to je Grožđebal. Pored toga, u tom mestu nema mnogo dešavanja koja su primamljiva mladima, ali kako kaže jedan od organizatora festivala, Voja Malešev iz Killo Killo bande, ovog vikenda Karlovce očekuje nezaboravan provod.

"Lokalnoj zajednici tamo to znači, ne osećaju se skrajnuto i deo su celog tog paketa. Obično događaji po malim mestima imaju neki poseban šmek. Možeš da vidiš kakav je taj netaknuti život. U gradovima je sve počelo da liči jedno na drugo, ili je trg ili hala. Ovde možeš da se prošetaš po centru, vidiš česmu Četiri lava, pa odeš u vinski podrum. Dunav je, takođe, blizu. To dvorište palate Ilion nije pohabano, nije se često tamo nešto dešavalo. To je već dovoljno faktora da se desi nešto lepo. Radimo i na tome da uvedemo vanredne polaske autobusa za i sa festivala", priča Voja.

Na festivalu će nastupati DJ Killo Killo, Gustafi, La Caravane Passe, Magnifico i Pannonia Allstars Ska Orchestra iz Budimpešte. Jedan od ciljeva festivala, kako kaže Voja, je promocija world music scene.

"Ta vrsta muzike kod nas nije dovoljno aktuelna. S druge strane, u svetu, to je jedno mega široko polje, gde za svakog ima po nešto. Kad kažeš world music, to je jedna kombinacija, što tradicionalnog, što fusiona sa elektronski modernim zvukom. Nudi mnogo toga atraktivnog i interesantnog za neku običnu publiku koja je, na žalost, naviknuta ili na mejnstrim ili na DJ-eve i tehno. Onda ljudi ne ne znaju koliko tu sa strane ima netaknute i lepe muzike", ističe Voja.

vojamalesev png

Voja Malešev

Naš sagovornik garantuje da će izvođači napraviti odličnu žurku u palati Iliona, jer je već imao priliku svakog od njih da sluša uživo.

"Nije uopšte potrebno da znate unapred repertoar i muziku tih bendova za dobar provod. Zato što će oni sami da naprave šou i sigurno ćete ih zavoleti. Za Magnifica to verovatno nije ni potrebno, jer njega domaća publika sigurno zna zbog njegovih angažmana u domaćim serijama i filmovima. Ovi drugi bendovi, kao što su Pannonia Allstar Ska Orchestra, Gustafi i La Caravane Passe imaju internacionalne karijere. Mislim da je dovoljno samo prići im otvorenog srca i ušiju. To će vam biti dovoljno da se dobro zabavite", poručuje Voja.

Program manifestacije u Sremskim Karlovcima počinje od 18 časova, a ulaz je besplatan. Ovaj jednodnevni muzički festival deo je programskog luka "Dunavsko more" Evropske prestonice kulture koji izmešta centar umetničkih događaja na obale Dunava i u okolna mesta Novog Sada.

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Otvoren konkurs za festival DIY filma Naiva

Dom b612 ove godine organizuje četvrti po redu Festival amaterskog filma, koji će biti održan od 20. do 21. septembra…

.

Joker Out: Snovi se ostvaruju

Joker Out su uspeli za svega nekoliko godina da poruše sve granice. Jedan bend iz Slovenije je postao poznat širom…

.

Završetak Exita u znaku nešto tvrđeg zvuka

Četvrtog i poslednjeg dana ovogodišnjeg EXIT festivala publika na Petrovaradinskoj tvrđavi imala je priliku da uživa u rok i metal…

.

Subota na EXIT-u: od panka do romantike

Subotu na EXIT-u možete da prepoznate po nekoliko stvari. Na prvom mestu, to je publika koje ima mnogo više i…

.

Džon Njumen: Dolazim ovde da udovoljim detetu u sebi!

Zvezda treće večeri ovogodišnjeg EXIT festivala definitivno je bio britanski muzičar Džon Njumen koji se publici ovoga puta predstavio sa…

.

Black Eyed Peas za Oradio: Uvek držimo nogu na gasu!

Među najzvučnijim imenima na ovogodišnjem izdanju EXIT festivala je definitivno i bend Black Eyed Peas. Njihova muzika je obeležila dvehiljadite…

  • 17:50 Prava stvar
  • 18:00 RetroTips
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo