...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Malomfeszitval: Vetrenjača koja će probuditi ravnicu

05.08.2022.

Da i "manja" mesta mogu veoma uspešno da organizuju festivale oko kojih se angažuje čitava lokalna zajednica i podiže nivo kulturne i turističke ponude, dokazuje i ovogodišnje osmo izdanje Malomfeszistvala (Vetrenjača festa) koji se održava u mestu Orom blizu Kanjiže. Prostor oko stare vetrenjače i ove godine će oživeti, ne samo dobrim i raznovrsnim programom nego i posetom koja je iz godine u godinu sve veća. 

.

Daniel Jovanović jedan je od organizatora "Vetrenjača festa" koji u u svom konceptu obraća pažnju na starosnu populaciju svih uzrasta, uz obavezan i ove godine odličnog kvaliteta, zabavni, noćni program. 

"Ceo program Vetrenjača festa se odvija oko vetrenjače koja je stara nekih 200 godina, a sve kreće već 10. avgusta, kada imamo takozvani 'nulti' dan. Glavne festivalske večeri biće od 11. do 13. avgusta", ispričao nam je Daniel na početku razgovora. 

Kakav program ste pripremili?

Posetioce očekuje veoma bogat program, počevši od dnevnog programa u kome će biti cirkus koji će dočekivati i zabavljati ljude. Tu su, zatim, dečiji programi, od lutkarskih predstava do dečijih koncerata i raznih radionica. Zatim, imamo i razne vorkšopove, joga kurs, ručne radove, uz još dosta toga što je predviđeno za dnevni program. Nakon toga sledi noćni program gde posetioce očekuje pet bina, od world music do alternativne rok muzike, preko folka i elektronske muzike. Mislim da će svako naći muziku koja mu odgovara.

malomfest jpg

Kako ste došli na ideju da organizujete jedan ovakav događaj?

U to vreme nije bilo adekvatnog festivala koji bi mogao da pruži ovakvu vrstu zabave. Krenulo se sa malim festivalom i par stotina ljudi, ali sa idejom da gradimo svoju zajednicu i da uradimo nešto na rušenju granica među ljudima, u nama samima, a možda čak i neke geografske. Svako ko dođe na naš festival osetiće neku porodičnu atmosferu i osećaće se kao da je došao svojoj kući.

Kakva je mogućnost za posetioca da nađe smeštaj i svoj boravak produži na sva tri festivalska dana?

Mi se nalazimo u jednom malom selu pa je pronaći smeštaj malo problematično, ali imamo više raznih opcija. Blizu nam je Kanjiža, relativno je blizu i Subotica, a najadekvatniji smeštaj je u šatorima, gde preporučujemo da se dođe malo ranije jer brzo se popune mesta u hladu, a onda ostaju ona koja su na uglavnom na suncu.

malomfestkarta jpg

Noćni program na binama je veoma zanimljiv, tu su neka od prepoznatljivih imena domaće rok scene, ali i dosta stranih bendova i izvođača?

Tako je. Tu su od domaćih i regionlanih Repetor, Bas i stega, Koi Koi, Nemi Pesmik, Igralom, Sara Renar, ali i neki koji možda nisu najpopularniji, a izuzetno su kvalitetni. Kod nas često ljudi ne dolaze samo zbog muzike nego i zbog same atmosfere. Tu bih izdvojio bend iz Južne Afrike BCUC tačnije iz Zanzibara, onda bend HENGE koj nam stiže iz Britanije, a tu su i bendovi iz Mađarske, Češke, Francuske, Slovačke i to je nešto što ne može često da se čuje i vidi.

malomfest2 jpg

Informacije o festivalu, programu i ulaznicama mogu se naći na sajtu?

Sve informacije o festivalu nalaze se na našem sajtu kao i našoj fb i instagram stranici. Ulaznice se kupuju u pretprodaji u Gigs Tixu, a biće dostupne i na licu mesta.

Jovan Vanja Marjanović

foto: Malomfeszstival

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Sinergija vizuelnog i muzičkog sadržaja je recept za uspešan događaj

Primenjena vizuelna umetnost, posebno u kombinaciji sa muzikom, dugo je bila u random modu, barem kada je reč o domaćoj…

.

Nedeljni vodič od 20. do 26. marta

Dobro se spremite za ovu nedelju, jer vas očekuje ogroman broj interesantnih događaja. Za svakog ima po nešto.

.

Nedeljni vodič od 13. do 19. marta

Sredinu marta obeležiće koncerti povodom dana svetog Patrika. Pored toga, tu je još gomila sjajnih koncerata i žurki.

.

Svaka kocka kotrljanjem postane lopta

Bend ST¡llness je prošle jeseni, nakon punih deset godina, objavio novi album "Kocka je okrugla", a sticajem okolnosti isto toliko…

.

Rogi u CK13: Za slušalačko i plesno uživanje

U Novom Sadu nas ovog vikenda očekuje zaista veliki brj odličnih koncerata, a jedan od onih koji će sasvim sigurno…

.

Novi, tiši, Proto tip

Beogradski bend Proto tip nedavno je publici predstavio svoj novi album "S ivice sanjanja". Iako postoje još od 2018. godine,…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo