...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Nišvil nije "samo" džez festival

11.08.2018.

Drugo veče Nišvila obeležio je džez bend koji postoji više od četri decenije - The Manhattan Transfer. Ekipa Oradija posetila je nišku Tvrđavu umesto vas, kako bi vam prenela atmosferu koju bi svakako trebalo osetiti.

.

Iako je Nišvil počeo još 3. avgusta sa dnevnim programima, glavni deo programa startovao je u četvrtak 9. avgusta. Prvo veče prošlo je uz jedan od najpoznatijih reggea bendova svih vremena, Inner Circle. Te večeri publiku je oduševio Lazar Tošić, dobitnik nagrade za životno delo, koje Nišvil tradicionalno dodeljuje najznačajnijim džez umetnicima. Ovaj festival nije isključivo okrenut džez publici, pa se niškoj publici te večeri predstavio i sastav Paz, koji je oldschool rock orijentacije i pod snažnim uticajem bluesa.

Već oko osam sati drugog festivalskog dana Tvrđava je bila preplavljena posetiocima, počev od prvog stejdža sa desne strane, tzv. Open Stage. Na ovoj bini prvi su nastupili Acart trio iz Beograda. To je jedna mala bina koja, zahvaljujući konstrukciji Tvrđave nudi i male zidine na kojima posetioci mogu da odmaraju dok uživaju uz taktove različitih izvođača. Za ovaj stage karakteristično je da nastupaju isključivo izvođači iz našeg regiona.

Nišvil nudi mnogo više besplatnog sadržaja za publiku. Karta, odnosno narukvica za prolaz, potrebna je samo za Main i Air stage, dok je ulaz na ostatak bina, poput Open, Youth i Jazz theatre-a, slobodan. Od ove godine Midnight Jazz dance festival je besplatan. To je jedina bina čiji program počinje oko ponoći a završava se oko pet ujutru, tako da publika koja isprati program na glavnim binama nakon live nastupa može da posluša muziku koju puštaju DJ-jevi iz celog svetat. Druge festivalske večeri nastupili su DJ-evi iz Bugarske, Srbije i Velike Britanije.

05 jpg

Omar Hakim & Rachel Z

Nišvik nudi i nekoliko bina koje možemo nazvati chill zonama, na kojima može da se sedne, ali i da se odgleda kvalitetan dokumentarni film. Open Cinemas je prostor na kojem se za vreme festivala puštaju filmovi poput "Whithey: Can I be me", "David Bowie: The Mick Rons Story" i " Grace Jones: Bloodlight and bami".

Zbog raznovrsnosti programa, Nišvil nije "samo" internacionalni džez festival koji privlači ljubitelje ove muzike. On ima i obrazovni karakter, što se i primećuje po generacijama koje se nalaze u publici.

Druge večeri, Main stage bio je glavni izvor velikih internacionalnih zvezda. Na ovoj bini nastupio je Omar Hakim, jedan od najtraženijih bubnjara u svetskim okvirima poslednjih godina, koji predvodi kvartet sa klavijaturistkinjom Rachel Z. Njih dvoje zagrejali su publiku za čuveni The Manhtattan Transfer, čiji je nastup bio pravo uživanje za publiku.

01 jpg

The Manhtattan Transfer

U istom ritmu nastavili su Juke Joins Royal, sedmočlani rhym and blues combo bend. Ovo zanimljivo veče zatvorila je Ruth Koleva, koju je BBC radio proglasio najboljom soul pevačicom jugoistočne Evrope. Ona se podjednako dobro snalazi u različitim stilovima, poput jazz-a, funk-a, pop-a... Ova bugarska pevačica nastupila je nakon velikih bendova koji su imali dosta članova, te je njen solo nastup bio odlična promena a njen glas je na prve taktove kupio publiku. 

02 jpg

Ruth Koleva

Treće festivalske večeri u glavnom programu nastupiće Lisa Simone, ćerka čuvene Nine Simone. Lisa će ovim nastupom obeležiti 85 godina od rođenja svoje majke, kao i njen ovogodišnji ulazak u Kuću slavnih rock and roll-a. Project Grand slam je nešto se takođe ne sme propustiiti, o ono što svi čekaju pretposlednje večeri je britanski sastav Matt Bianco.

Svetlana Paramentić

Možda te još zanima:

.

Džez za sve uzraste

Ako se drugog dana Nišvila lako mogao izdvojiti favorit večeri, za treće veče se to ne bi moglo reći. Lisa…

.

Nišville 2023. Kvalitet da pobedi, publika da uživa

Internacionalni džez festival Nišville počinje četvrtog avgusta. Tokom deset dana bogatog, multimedijalnog i multikulturalnog programa posetioci će uživati u nastupima…

.

Vlada Samardžić: Momenat kad uhvatiš vetar

"Catching the wind" je drugi solistički album Vladimira Samardžića jednog od najboljih bas gitarista u istoriji ne samo Novog Sada,…

.

Eyot: Srpska džez scena će doživeti procvat

Niški džez sastav Eyot imao je iza sebe, uprkos pandemiji, uspešnu godinu. Izdali su album "557799" koji je postigao uspeh…

.

Prvi Soulfood & Jazz u četvrtak u Prostoru

Prvi u nizu Soulfood & Jazz događaja biće održan u Prostoru, u četvrtak 12. marta od 19.30 časova, najavili su…

.

Počinje Novosadski džez festival

Glavni program ovogodišnjeg Novosadskog džez festivala održaće se od 14. do 16. novembra u Srpskom narodnom pozorištu. Prema najavi organizatora,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo