...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

MAiKA: Balkan na naš način

09.07.2017.

Ida Prester, Bojana Simeon,Luka Lopičić pre nastupa na Exit festivalu popričali su sa nama o novom projektu MaiKA. Kako je Ida Prester rekla, publici na Exitu će da ponude znoj i mnogo đuskanja, a tako je i bilo. "Odlučili smo da ljudima ponudimo kondenzovanu energiju, kardio trening i bildovanje svih mišića (smeh). Počevši od ovih osmeha sada pa ćemo da nastavimo sa našom vizijom brze pank folk balkanske muzike", rekla je Ida na početku našeg razgovora.

.

Žanr je veoma zanimljiv. Kako ste se opredelili da spojite pank, folk, pop?

Luka: Mislim da je to bilo slučajno i spontano. Prvo je bilo ok, šta ćemo mi sada da radimo. Imamo bas gitaru, bubnjeve, saksofon, harmoniku, nemamo standardne gitare i imamo dve predivne pevačice. Svi smo tu kao hevi hard pankeri i disko dama. Krenuli smo da slemujemo sa harmonikama pa smo rešili da ubacimo i etno i na kraju smo našli ključ za koji mislim da će da bude sjajan.

Spot koji ste objavili je potpuno drugačiji od svega što smo navikli da vidimo na našim prostorima. Koliko je uopšte bilo teško ili je prosto bilo simpatično?

Ida: Pa poenta je bila ideja, da sve vreme furamo našu sliku Balkana, onako kako ga mi vidimo a koja je autentična našoj generaciji koja je raskrinkala čitavu sliku šta je u stvari Balkan. U istom momentu i najlepše i najgore mesto na svetu, i najkreativnije i najbolesnije i najviše apsurda, groznih političara i divnih toplih ljudi, carstvo totalnih suprotnosti. To na neki način želimo da provučemo kroz pesme, a isto tako i naš vizuelni stil. Tako je ovaj spot sniman u nekom bolesnom ambijentu srpskog holivuda na planini Rudnik, koji je upravo to. Ogroman MTV znak, pohaban i poderan, pa ciganija, blato, zlatni zubi, životinje, fenseraj, silikoni. Balkan je stvarno to. S jedne strane želi da bude moderan, sterilan i evropski, a sa druge strane ima balkansku toplu dušu, a sa treće ima jaku autodestruktivnu komponentu koja je takođe deo nas. Mi želimo da se sve to vidi i čuje kroz naše pesme. A mislim da spot upravo sve to i pokazuje.

Verujem da je fidbek u regionu odličan. A šta kažu oni sa strane koji ne znaju naš balkanski duh?

Ida: E pa ne znam to ćemo tek da vidimo. Jedini nastup do sada smo imali u Temišvaru gde su Rumuni bili oduševljeni, ali oni su mi. Ideja nam je da nastupamo pred Šveđanima i Norvežanima pošto mislim da bi oni trebalo da osete našu energiju jer je oni nemaju. Oni su savršena društva u kojima sve funkcioniše, ali im fali balkanske krvi, te topline, vrućine i divljine. Nadam se da će i oni prepoznati ovo što mi radimo i uživati zajedno sa nama.

Luka: Recimo Poljaci. Jesmo mi svi Sloveni, ali nemaju tu crtu Balkana. Na jednom poljskom radiju imaju Top listu deset najslušanijih singlova, a mi smo na drugom mestu.

Ida: A Poljaka je osamdeset hiljada (smeh).

Bojana: Ja sam najnovija u bendu i nisam bila tu kada se snimao spot tako da sam ga pogledala kao publika. Potpuno sam se oduševila i bila sam presrećna što sam ušla u bend zahvaljujući Idi koja je bila strpljiva i uporna. Videla me je na nastupu sa Iskazom i legle smo jedna drugoj energentski.

Videla sam kako nastaje ta muzika, ne možemo da pobegnemo od sebe. To je taj hardkor pank, malo i folka. Nismo folkeri, pričamo o politici a nismo dosadni, tačno je mera svega kako bi trebalo da bude.

2 jpg

Koji su planovi? Svirke, turneja, novi materijal?

Luka: Idemo na pauzu (smeh).

Ida: Evo sada da otvorimo karte, nama je plan kao i svakom bendu sa internacionalnim pretenzijama da uhvatimo nekog stranog menadžera. Naravno imaćemo i svirke. Ovaj bend je, pošto je većina pesama na engleskom jeziku, namenjen stranom tržištu. Jednostavno ćemo da pokušamo da se prodamo. To je ono što ti sada mogu reći. Nadam se da će nam, što se kaže "Rit videti puta".

Lollobrigida, Frau Casio, MaiKa, šta je sledeće Ida?

Ida: Pa baka (smeh). Dosta muzičara ima sreću da se pronađu u svom fazonu, i tu su i ne mrdaju. Mene zanima toliko stvari da ne mogu da se ograničim samo na jednu. Kada sam došla u Srbiju otkrila sam novi spektar harmonike, saksofoni, trube, nešto sa čim u Hrvatskoj nisam imala dodira. Pronašla sam nove lepote i stvari koje me voze.

Tonski intervju poslušajte u plejeru.

Jelena Mijatović

 

Možda te još zanima:

.

Ida Prester: Nisam ni Ceca, ni Brena, ali sve što radim ima smisla

Prva unplugged svirka Ide Prester pred punim Prostorom u Gradiću bila je veče za pamćenje. Za početak, dug red onih…

.

Vredi pročitati: Alisa u zemlji čuda

Pevačica Ida Prester nam je za ovu nedelju preporučila knjigu koju smo svi bar jednom pročitali. Ali kako je rekla,…

.

Magic People žurka pokrenula EXIT avanturu

Noć između 27. i 28. februara u novosadskoj Kineskoj četvrti protekla je u znaku "Magije". Exit tim proslavio je zajedno…

.

Silvija Stanišić AKA Miss. Monroe: Treba raditi ono što voliš

Prošla vremena često se mogu sačuvati od zaborava samo preko slika, filmova ili pisane reči. Ipak, naša sugrađanka Silvija Stanišić…

.

Maika: Zvuci balkan(trij)a

Maika je novi bend/projekat Ide Prester (Lollobrigida) koja ovoga puta identitet crpi iz nepresušnih tema koje, opet, proizilaze iz mešavine…

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo