...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

03.04.2024.

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine. Koncertima će proslaviti jubilarnih 20 godina svoje muzičke karijere i ujedno promovisati prvi solo album "Sad". 

.

Ida je tokom marta uz album objavila i poseban spot za novi singl "Malo vremena". Na ovom izdanju radila je poslednje četiri godine i na njemu su okupljeni do sada već objavljeni singlovi, uz jednu novu pesmu.

Pored pesama sa novog albuma, puno plesanja i šljokica, šta publika može da očekuje na koncertima koje ćeš održati u Beogradu?

Napravićemo rekapitulaciju i presek najboljeg u ovih poslednjih 20 godina, od prve pankerske faze Lollobrigide, do svega ovog novog što sam napravila u sklopu svog solo albuma. To su pesme Dodir, Kvar, Minuta, 70, jedna od mojih novih najdražiš pesama i naravno Štit - kampanja protiv nasilja nad ženama. Očekuje vas rekapitulacija poslednjih 20 godina, koliko nam stane u dva sata.

idaprester70foto

Kakav je tvoj odnos prema beogradskoj publici koja je ovim rasprodatim koncertima pokazala da im puno značiš?

Da, ostalo je još oko 50 karata za koncert u četvrtak, tako da će i četvrtak biti sold out. Ne znam da li sam baš to očekivala, ali sam se svakako nadala. Znam da imamo veliku fan bazu u Beogradu, zapravo je Beograd jedan od prvih gradova koji nas je otkrio, čak i više od Zagreba. Ja sam u Beogradu stvorila strašno puno prijateljstava, poznanstava i hrpe saradnika, a na kraju sam se i udala. Meni je zapravo Lollobrigida promenila život u tom smislu, i poslovni, a i privatni. Sve mi se vrti oko toga i oko Beograda koji me je prepoznao, evo sad već dvadeset godina traje ta ljubav. Koncerti su skoro uvek rasprodani, uvek je najluđa atmosfera i divlja zabava, a mislim da će i sada biti tako. Kad je već publika kupila karte na vreme, imam odgovornost da ih sad fino zabavim.

Kako treba da se oseća jedna osoba nakon tvog koncerta, koje emocije i poruke želiš da preneseš svojoj publici?

Sve emocije! Htela bih da im prenesem sve one dobre emocije, od smeha i radosti pa do neke nežnosti. Ljudi mi često kažu da ih atmosfera dirne i dovede skoro do ivice suza, a neke pesme će ih sigurno dotaknuti, pogotovo "70" i "Sutra". Na koncert će doći i neke od tih gospođa, od sedamdesetak godina, koje su se snimale sa mnom u spotu. Nama je poenta da čak i kad neko dođe u pratnji, najčešće muškarci, na kraju kažu da su pevali na sav glas pola stvari na koncertu, iako i ne znaju naše pesme. To je ono što mi hoćemo, da i onaj koji nije skroz upoznat sa našom muzikom, da na kraju zavoli to i da mu atmosfera bude bliska i domaća i da svako sa našeg koncerta ode kući sa širokim osmehom. Mislim da isporučujemo jednu dozu dobre energije i za one koji su naši fanovi, a i za one koji su slučajno tu došli pa se ugodno iznenadili.

 

Tvoja muzika, tekstovi, spotovi, stavovi, stil oblačenja i objave na društvenim mrežama, sve su to putevi tvog pozitivnog uticanja na mlade ljude. Šta bi izdvojila kao najbitniji savet mladima?

Moj savet za mlade ljude je da je dalek put još pred njima, dok se ne pronađu. Mislim da je najvažnija stvar u životu pronaći se, pronaći ono što stvarno voliš i ono što ti jesi. Ne treba slušati nikakve druge uticaje, ni roditelja, ni medija, ni industriju koja ti pokušava podvaliti svašta i prouzrokovati da si nesiguran, da se osećaš beskorisno, ružno ili glupo. To su sve gluposti. Čovek je srećan kad sam sebe nađe i kad uživa sam u sebi. Za mene je to bila muzika, a imala sam sreću da sam to otkrila sa 25 godina i zapravo sa 40 shvatila da je to definitivno to. Samo polako, treba biti siguran u sebe i osluškivati i sebe i ljude oko sebe i pokušati emitovati pozitivnu energiju. Kad znaš ko si i kad si srećan sam sa sobom, onda te ne zanimaju nikakve loše misli, nit’ širiš negativnu energiju, nit’ tračaš, nit’ si zao prema drugima, već zapravo samo gledaš kako i sebe i druge da oplemeniš.

Razgovor sa Idom poslušajte u plejeru:

A. Ninić

foto: promo

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Summer3p - urbani bastion Subotice

Duže od dve decenije traje subotički festival elektronske muzike "Summer3p". Ovogodišnje 21. izdanje održava se narednog vikenda, od 26. do…

.

Lufthansa: Klupski nastupi su stvarniji

Šestočlani bend Lufthansa, osnovan 2020. godine u Severnoj Makedoniji, već je postao značajan akter na regionalnoj muzičkoj sceni. Sastav čine…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. jula

Sredina jula donosi nam nekoliko zanimljivih događaja.  

.

Luka Rajić: Putovanje kroz kreativni proces

Debitantski album "Deca novog milenijuma" Luke Rajića, jednog od najperspektivnijih pop kantautora i izvođača na regionalnoj muzičkoj sceni, izlazi u…

.

Joker Out: Snovi se ostvaruju

Joker Out su uspeli za svega nekoliko godina da poruše sve granice. Jedan bend iz Slovenije je postao poznat širom…

.

Nova Energija na EXIT-u: Tam i Jymenik o muzici, prijateljstvu i supermoćima

Novu dimenziju pop zvuka na domaću scenu donose dve mlade autorke tam & Jymenik, koje su poslednje večeri ovogodišnjeg EXIT…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo