...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika

Exit preporuka: The Killers

05.06.2017.

Ubistveni zvuk!

.

Došlo je vreme da krenemo sa zagrevanjem za ovogodišnji Exit festival. Program otvaramo pričom o jednom od najvećih rokernol bednova današnjice, koji na svoju ovogodišnju turneju uvrstio i naš Novi Sad!

Ulaskom u treći milenijum, mnogi novi rok bendovi imali su zadatak da osveže tadašnju muzičku scenu koja je polako počela da se gubi u kojekakvim sintetičkim i komercijalnim žanrovima. U srcu američke pustinje, tačnije u Las Vegasu, nastaje grupa koja je do danas realizovala četiri studijska albuma i koja je prodala više od dvadeset miliona izdanja širom sveta. Naravno, u pitanju su Kilersi (The Killers) predvođeni zauvek mladim i inspirativnim frontmenom, Brendonom Flauersom (Brandon Flowers).

kil1 jpg

Fine ubice: Roni, Brendon, Dejv i Mark

Pomenuti pevač je celu ideju u vezi sa ovom rokenrol pričom zamislio i izgradio zajedno sa Dejvom Kauningom (Dave Kauning), a ime benda su pozajmili od imaginarnog sastava sa istim imenom koji se pojavljuje u spotu Kristal, engleskih pop legendi Nju Order. 

Spot kao inspiracija: New Order - Crystal

Prvi oficijelni album pod imenom "Hot Fuzz" pojavljuje se na leto 2004. i u momnetu osvaja sve značajnije muzičke top liste. Prvi singl koji je otvorio ovu priču bila je predivna kompozicija "Mr. Brightside". Tu su i drugi biseri: "Somebody told Me", "Jenny Was a Friend of Mine", "Smile Like You Mean It"... 

kil2 jpg

Omot albuma prvenca

Dobitna kombinacija Nju vejva i Panka otvorila je sastavu Kilers put ka velikom broju fanova i koncertnih prostora. Cifra od sedam miliona prodatih izdanja označila je Brendona i ekipu kao predvodnike nove generacije željne istinskih gitarskih hitova.

Spot za kompoziciju "Mr. Brightside"

Sličan uspeh bend je doživeo već sa sledećim albumom "Sam's Town" iz 2006. (prošle godine se pojavilo duplo, remasterizovano LP izdanje). Ovoga puta inspiracija za naslovom albuma došla je od istoimenog lanca kockarnica (Sam's Town Hotel and Gambling Hall) koji je rasprostranjem širom megalomanskog grada Las Vegasa. Kao vodeći singl izdvaja se možda i najveći hit sastava Kilers, melanholična i razaračka pesma o istinskoj ljubavi "When You Were Young". Spot za pomenutu kompoziciju, koji je režirao Entoni Madler, predstavlja jedno pravo malo remek-delo. Zvuk drugog albuma još više je bio okrenut reskom gitarskom zvuku, a sve se to reflektovalo kroz sjajne pesme: "Bones", "Read My Mind", "For Reasons Unknown"…

Spot za kompoziciju "When You Were Young"

Usledili su albumi "Day & Age" (2008) i "Battle Born" (2012), a Kilersi su i dalje uspevali da plasiraju svoju formulu uspeha. Pred kraj prošle godine pojavilo se i specijalno, božićno izdanje "Don't Waste Your Wishes", a ove godine ćemo sve njihove hitove slušati na Petrovaradinskoj tvrđavi! 

kil3 jpg

Neprikosnoveni frontmen: Brondon Flauvers

U okviru programa "Get Exited" ovogodišnjeg festivala Exit, Kilersi će nastupiti 5. jula na dobro poznatoj lokaciji Mejn stejdža, tako da će dašak pustinje protutnjati kroz naše uši dok se budemo stapali sa pesmama sinova Nevade. O Radio je tu da vas podseti na tO!

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Runnaways" iz 2012.

D. M.


 

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo