...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Muzika

Album nedelje: Goldfrapp - Silver Eye

03.04.2017.

Srebrno oko na vrhu piramide!

.

Nijedna dekada nije iznedrila toliko muzičke raznovrsnosti kao što je to bio slučaj sa "devedesetim". Brit pop, elektronika, grandž, pank rok, metal, garažni rokenrol, hip hop... Cela ta žanrovska eksplozija kratko je vremenski trajala, ali se njen odjek tonski zapisao na desetinama albuma koji i danas važe za jako bitna izdanja novije muzičke istorije. Nekako je trebalo i zatvoriti taj drugi milenijum. Retki su oni likovi koji su od starta svoje zvučne avanture bili spremni na konstantne promene i eksperimente. Engleski duo Goldfrapp nastao je 1999. kada je dvoje zaljubljenika u sintisajzere iz elektronske snove odlučilo da kreiraju pesme za generacije trećeg milenijuma. U pitanju su Vil Gregori (Will Gregory) i Alison Goldfrap (Alison Goldfrapp) čije se prezime, po svojoj strukturi, perfektno uklopilo u taj blještavi, disko pop identitet.

g2 jpg

Omot prvog albuma "Felt Mountain"

Već sa prvim studijskim albumom (Felt Mountain, 2000.) osvojili su velike muzičke nagrade, a svako naredno izdanje ujedno je bilo i poigravanje sa novim i svežim žanrovima. Tako, na primer, naredni album (Black Cherry, 2003.) obiluje odličnim miksom sint-popa i glem roka. U stvari, sve u vezi sa sastavom Goldfrap isijava nekim retro blještavilom. Sa druge strane, tu je besprekorna produkcija kao i vizuelni ugođaj koji je iz spota u spot samo još više kristalisao pojavu ovog moćnog dua. Izdajaju se singlovi: "Train", "Strict Machine"...

Spot za pesmu "Train"

Treći album (Supernature, 2005.) doneo im je zasluženu slavu, nagradu Gremi, dok se glem rok orijentisani, singl "Ooh La la" neprekidno vrteo na svim značajnijim kanalima. Na pomenutom izdanju su prezentovali kako to izgleda (i zvuči) njihova muzika za ples, pa tako Supernature ostaje upamćen možda i kao najmelodičniji album grupe Goldfrapp.

Spot za pesmu "Ooh La La"

Uvek pažljivo osluškujući publiku i konzumirajući trendove na pravi način, zvučnu zavesu svog narednog izdanja (Seventh Tree, 2008.) protkali su ambijentalnim-folk šarama. Head First (2010.) ceo bruji od retro zvukova i polaroid boja osamdesetih, dok šesto izdanje (Tales of Us, 2013.) donosi i verodostojan artistički prikaz. Uz celu tu konstrukciju ide i prikladni dokumentarni film o životu, ljubavi, identitetu, ludilu... O tome govore i singlovi: "Annabel" i "Clay".

g1 jpg

Alison Goldfrap i Vil Gregori

Novim albumom, ezoteričnog naziva "Silver Eye", Goldfrap po ko zna koj put odjekuju sa vrha piramide sazdane od nesvakidašnjih melodija, stilski uklopljenih muzičkih blokova i tajnih odaja u kojima čuvaju tajnu svoje formule uspeha. Stoga, uživajte u našem albumu nedelje jer ekipa sa O radija sada ima svoj omiljeni duo!

U nastavku pogledajte spot za novi singl pod imenom "Anymore":

 

Spisak pesama:

1. Anymore

2. Systemagic

3. Tigerman

4. Become the One

5. Faux Suede Drifter

6. Zodiac Black

7. Beast That Never Was

8. Everything Is Never Enough

9. Moon in Your Mouth

10. Ocean 

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo