...
TRENUTNO11:00 - 12:00Y2K

Muzika

Album nedelje: Kralj Čačka - Spusti svetlost na put

14.01.2019.

Zamena sijalica!

.

Uhvativši dobar kreativni zalet, Kralj Čačka (Nenad Marić) nedavno se oglasio i novim studijski albumom "Spusti svetlost na put". U pitanju je drugo oficijelno izdanje koje nastavlja putovanje popločano pričama sa veoma uspešnog debija "Zemlja snova" iz 2017. "Tomvejtsovska" odora koja je krasila aranžmane starih pesama je na novom albumu uspešno zamenjena nešto tvrđim i odlučnijim zvukom. Dakle, ista je postava instrumenata, samo su izbrušeni detalji koji vode autora ka sve većoj muzičkoj autentičnosti. Ova pustolovina bila je najavljena još prošle jeseni kada je objavljen najavni singl, tj. naslovna pesma albuma. 

Pesma "Spusti svetlost na put"

Pesme/priče su podeljene u 12 kolažnih crtica iz svakodnevice koja je uvek inspirativna, a za vrsnog tetkstopisca, kakav je Kralj Čačka, poligon su za jasno predstavljanje dijagnoze jednog društva. I sami naslovi kompozicija su u startu čisti i ogoljeni. Puni su i humora koji je sigurno jak antiotrov za sve nuspojave koje izlaze iz kraljevog rukava. On se u toj ulozi nekakvog superheroja iz kontre odlično snalazi i prodaje nam svoje storije umesto lekova, a tu su i karte za putovanje samo u jednom pravcu.

Pesma "Mama kupi mi propeler"

Ima tu dosta minuta koji će nam pomoći da se suočimo sami sa sobom. Posrednik je tu. Sa njime idemo i uzbrdo i nizbrdo, rolamo, skupljamo svetlost koja nam treba za život, tražimo smisao u mraku, sklanjamo se od ljudi, plovimo u punoj brzini... Kantautorstvo ne može niti će izaći iz mode. Ono je lični stav koji se peva.

U nastavku poslušajte pesmu "Svetle stvari"

Spisak pesama:

  1. 2 minuta sreće, 3 minuta smisla
  2. Nizbrdo pravo
  3. Stoj kolega!
  4. Sklonio sam se od ljudi
  5. Pad u Ljigu
  6. U Istanbul
  7. Rolaj
  8. Mama kupi mi propeler
  9. Zašto su tvoje oči prazne
  10. Svetle stvari
  11. U mraku strah
  12. Spusti svetlost na put

 

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo