...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Album nedelje: Goblini - Jednina

09.12.2019.

Da li nas je i dalje gomila?!

.

Bend Goblini je početkom decembra objavio novi, šesti studijski album koji nosi naziv "Jednina". Album je realizovan pod okriljem beogradske kuće Metropolis Music i na njemu se nalazi deset kompozicija. U svom novom diskografskom životu, koji je počeo pre skoro deset godina, Goblini nam sada prezentuju svoje, logično, najzrelije i najogoljenije izdanje. Sa druge strane i dalje je njihov identitet veoma angažovan i spreman da stane na prvu liniju odbrane zdravog razuma.

Zato je naslov albuma zapravo jedan veliki zaključak, trenutni osećaj koji svako od nas oseća dok životari u gomili i traži iskru koja će upaliti plamen lične i kolektivne promene. Ima ovde i osmeha i iskrene savesti. Zato albumi Goblina nikada neće preći u neki, možda očekivani, sofisticirani rokenrol, sa primesama pop elemenata. Što su stariji - to su postojaniji, sa puno više distorzije u vazduhu.  

Spot za pesmu "Ti si taj"

Sve pesme su nastale u proteklih od šest godina, uporedo sa koncertima koji su prmovisali prošlo izdanje "Roba s greškom" . 

"Dugo smo radili na ovoj ploči i jako smo ponosni na ono što smo napravili. Ponovo smo sarađivali sa našim producentom Draganom Alimpijevićem Pikom i mislimo da smo uradili dobar posao. Na publici je da presudi da li je ovo dobar album“, izjavili su momci iz benda.

Naravno, sam naslov albuma upada u prvi plan kao jedina referenca kojoj treba verovati da bi se pobedili demoni u masi. Branko Golubović Golub, frontmen benda Goblini, kaže da je album posvećen, kako mu i naziv sugeriše – pojedincima.

"Ime ‘Jednina’ se desilo negde na početku snimanja albuma kada smo, analizirajući tekstove, shvatili koliko se bavimo pojedincima, za razliku od prošlog, "Robe s greškom", gde smo se bavili sistemom, režimom, društvom – svim tim problemima koji se tiču pada moralnih vrednosti, vezanih za socijalne, ekonomske i etičke situacije, ne samo kod nas već i u regionu", kaže Golub. 

Album otvara pesma "Meso"

Kao i uvek, Goblini ni sada nisu izgubili na aktuelnosti tekstova, što je veoma važno u neprestanom održavanju forme i kreativnosti. Njihov balon sada su napunili razni botovi, plastične starlete, poniženi i uvređeni, ali i oni koji i dalje hodaju širom otvorenih očiju. O tome najefektnije govore kompozicije "Ja, ti ili on", "Meso", "Zapad-severozapad" i "Hvala vam". Pomenuti balon je ispunjen štetnim gasovima, a samo se čeka trenutak kada će se sve njegove boje raspršiti u atmosferu. Ima tu i simpatičnih varijacija na temu našeg mentaliteta ("Žmigavac"), a sav bes nekako se smiruje pred kraj albuma. Tu je stvar za fajront, horska "Negde pred zoru" koja ipak ostavlja gorak ukus svakog od nas koji su osetili teskobu jednine. 

Pogledajte svakog pravo u oči: Spot za pesmu "Hvala Vam"

Pored novih priča, tu su i dva jubileja koji se ove godine čvrsto vežu za Gobline. Metropolis Music ove godine slavi 25 godina rada, a ove godine se navršava i tačno 25 godina od objavljivanja albuma "Istinite priče", kao i 20 godina od izlaska albuma "Re Contra" – koji je, takođe, objavila, izdavačka kuća Metropolis. 

Oba ova izdanja sada će biti objavljena i na vinilu. Pored svega toga, najavljen je i beogradski koncert, najveći do sada i to za proleće 2020. godine. Tada će pasti novo prebrojavanje zdrave populacije jer, što bi rekao jedan fan, ovo nisu Goblini uz koje smo odrasli, ovo su Goblini koji su odrasli!

U nastavku poslušajte pesmu "Zapad-severozapad"


Spisak pesama:

1. Meso
2. Hvala vam
3. Švić, švić
4. Ja, ti ili on
5. Ti si taj
6. Zapad-severozapad
7. Žmigavac
8. Il Migrante
9. Mirno more
10. Negde pred zoru
 
Dušan Majkić


 


Možda te još zanima:

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo