...
TRENUTNO16:00 - 16:10Popodne na O radiju

Lifestyle / Zanimljivosti

Klot frket u moderno doba

10.02.2020.

Nemate pojma šta omladina radi ovih dana i koja su joj interesovanja? Da li ste možda naleteli na mreži na profil  koji vas motiviše i inspiriše da sami počnete da pravite nešto? Zanat se vraća na velika vrata! A nova generacija zanatlija - motivisana ekološkom i društvenom odgovornošću krupnim koracima vodi ka preporodu ručne radinosti.

.

Živimo u svetu u kom se mnoge stvari masovno proizvode, što samo po sebi ne mora da bude loše. Ipak, divno je videti da sve više ljudi prihvata stvari koje su napravljene u malim količinama ili unikatno. Teško je odrediti kada se to tačno dogodilo, ali rukotvorine su tokom poslednjih nekoliko godina postale popularne među mlađim generacijama. Pletenje više nije rezervisano samo za bake, sada se ovim hobijem bave i mlađe osobe koje svoje kreacije rado pokazuju na Instagramu. I nije samo pletenje zarazilo mlade, jednako je popularno i kuvanje, heklanje, slikanje, a prema novoj studiji, svaki od ovih hobija odlično utiče i na mentalno zdravlje.

Angelina Popović je autorka bloga Svilene Bube  i između ostalog se bavi promocijom individua koje same stvaraju nešto. Ona kaže da sarađuje sa mnogo njih i da na blogu pokušava da im da prostor.

"Svi koji me prate mogu da se obaveste o nekome ko je kreativan i ko lepo radi. Trudim se i na storijima da dajem savete šta je ono što ja, kao kupac, gledam kada biram neku handmade stvar, jer postoji puno plagijata, ali i onih koje samo izgledaju sklepane", kaže Angelina.

Emisiju "O tome se priča" možete da poslušate u plejeru

Ona kaže da je proces stvaranja dug i da na tom putu ima dosta da se uči.

"Meni je to jako interesantno i htela sam da uz podsticanje prodaje radim i podsticanje kreativnosti. Imam tu sreću da sa Sonjom Bajić, koja je ilustratorka knjige Kakva ženska, u februaru organizujem jednu malu radionicu veza na kojoj ćemo devojke učiti osnovi, kako da krenu sa vezom. Posle je sve nadogradnja. Postoje razni tutorijali na Pinterestu, Jutjubu i čak Instagramu koji mogu da posluže kao super inspiracija. Naša radionica će biti održana u petak 21. februara u Zenit knjižari od 19 časova. Sonja Bajić će biti tutor, a ja ću biti neko ko ih inspiriše - kako da srede neke svoje stare stvari, pošto se ja zalažem za održivu modu", najavila je Angelina.

Sve više profila na društvenim mrežama čini predstavljanje rada autora. Bilo da je u pitanju crtanje, vezenje, štrikanje, šivenje... Svaka od tih osoba nudi jedinstven proizvod, koji je neretko, unikatan i neponovljiv. Oni žele da se i kupci osećaju posebno, jer znaju da ono što kupuju nije fabrički ištancano u desetinama ili stotinama komada, već je reč o jednom, jedinom. Handmade pokret je sve prisutniji i kao znak revolta zbog uniformisanosti i diktiranih trendova, a istovremeno nikada nije bilo dostupnije ili lakše naučiti neki novi/stari zanat. I to je na klik od nas.

konac jpg

Marija Ilić je studentkinja koja slobodno vreme provodi za šivaćom mašinom ili uz vez. Kako kaže, u porodici su negovali ljubav ka starim veštinama.

"Kada sam bila u osnovnoj školi, mama i baka su se složile da sada mogu da me nauče nečemu novom. Rekle su mi da bi ranije bilo besmisleno, jer su mislile da ću zaboraviti ili da me prosto neće dovoljno interesovati. Tada je počeo proces mog vežbanja veza, heklanja, štrikanja i šivenja. Od svega naučenog i dalje sam najviše vezana za štrikanje i šivenje. Prvo zbog previsokih cena u radnjama, a kao drugo imam odeću koju znam da neću videti na još minimun pedeset osoba. Povrh svega, dovela sam se do nivoa da mi je za neku stvar, da je napravim, potrebno manje vremena nego za pripremu ispita (smeh)", kaže Marija.

Ipak, prema njenom iskustvu, nisu svi jednako fascinirani veštinama naših baka i mama.

"Nekim mojim prijateljima je lakše da odu i kupe ono što im se sviđa. Ja definitivno nisam jedna od njih. Ne znam, možda zato što mi sam proces nastanka određenog komada odeće pruža mnogo veće zadovoljstvo od onog prostog odem-kupim. Ali ne mogu da kažem, imam nekoliko drugarica koje su rade da nauče bar jednu od veština. A ja im zaista vrlo rado organizujem privatan kurs", kaže Marija.

Angelina Popović ističe da su i video tutorijali značajni u učenju novih veština.

"Ja sam išla na kurseve za video dizajn. I sve sam mislila hajde gledaću na Jutjubu, međutim ne mogu da pronađem ono što meni treba, odnosno ne mogu da pronađem baš moj nivo. I onda su mi na kursu rekli koji su kanali za to i šta bih trebala da pratim. Bitno je da pronađeš baš pravu osobu koja može da ti pomogne i kada imaš osnovu posle je samo nadograđuješ na osnovu tih tutorijala. Dok ne kreneš i ne probaš, ne znaš.  Mislim da su svi koji imaju neki deo slave na Instagramu mnogo radili, možda ne nama vidljivo, ali su komunicirali sa ljudima koji su ih šerovali, možda molili za lajk, platili pratioce. Ima mnogo zakulisnih radnji na internetu koje mi kao laici ne bi prepoznali, tako da ne klonemo duhom ukoliko nam ne krene odmah", rekla je Angelina.

Na internetu možete da pronađete beskrajno mnogo saveta, tekstova i tutorijala o svemu što vas interesuje, tako da ni handmade stvari nisu izuzete. Jedan od kanala je Handiworks ili na primer CraftsTub, koji vam pomažu da sami naučite razne interesantne veštine.

Kada nešto napravite, ugradite i deo sebe u to. Zato ne čudi da su ručno rađeni predmeti, stvoreni kao izraz kreativnog duha neke osobe, cenjeniji i daleko više vrednovani od onih napravljenih u procesu masovne proizvodnje.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Pročitajte Priručnik za preživljavanje

Aktivistkinja Dejana Dexi Stošić preporučila je knjigu "Priručnik za preživljavanje“, anonimnih autora koji stoje iza online platforme "Grof Darkula". U…

.

Važno je da smo usmereni jedni na druge

Sa psihološkinjom Edit Vereš koja je i koordinatorka projekta Eurogames, ali i predsednica Complexusa - centra za društveni razvoj, razgovarali…

.

Radionica za rad sa mladima

Serija radionica pod nazivom "Kompas za različitost - priručnik za rad sa srednjoškolcima" počinje u subotu 8.12. u 10 časova…

.

Hekleraj kao kanal za kreativnost i aktivizam

Znate li da se jedno celo dečje igralište može isheklati ili da se mogu opheklati stabla drveća i spomenici, te…

.

Ručni rad u Pozorištu promena

Predstava Ručni rad ili Tajna jednog pisma biće izvedena u  sredu, 30. novembra u Pozorištu promena. 

.

Korak po korak: avantura Velikog Mrmota

Aleksandar Damnjanović je celog života posvećen aktivnostima u prirodi. Po profesiji je šumar, iako to nikada nije radio, ali je…

  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo