...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Važno je da smo usmereni jedni na druge

17.12.2019.

Sa psihološkinjom Edit Vereš koja je i koordinatorka projekta Eurogames, ali i predsednica Complexusa - centra za društveni razvoj, razgovarali smo o priručniku za mlade koji upotrebom igara, između ostalog, podiže svest o razumevanju. Za Oradio ona priča o ovom metodu za učenje, o važnosti tolerancije i saradnje, ali i o predstojećoj Akademiji poslovnih veština.

.

foto: privatna arhiva

Priručnik Eurogames je sastavljen od seta 60 igara namenjenih mladima i deci, u cilju postizanja empatije i tolerancije. Možeš li nam malo detaljnije približiti priručnik?

U okviru priručnika radili smo istraživanje o studijama u inostranstvu, ali i u domaćim studijama, o samom procesu inkluzije, odnosno, o tome kako se to radi u drugim zemljama a kako se radi kod nas. Igre traju od deset minuta do sat, dva, u zavisnosti od toga kome su namenjene i sa kojim uzrastom se rade.

Kome je priručnik namenjen?

Namenjen je pretežno nastavnicima, o tome kako da rade sa mladima, sa decom i kako da iskoriste igru kako bi došli do nekih ključnih stvari i bitnih tema za razvoj mlade osobe.

Koliko je važan radioničarski pristup u radu sa mladima, odnosno, korišćenje igara prilikom obrazovanja i edukacije?

Kao psiholog smatram da je to odličan pristup za učenje i razvoj dece i mladih, pogotovo kada su to teme tolerancije, empatije i slično. Na primer, tokom obilazaka škola i rada sa nastavnicima i učenicima imali smo jednu igru "Pogodan posao", gde su oni imali zadatak da razmišljaju o osobi pored sebe, šta bi bio njen idealan posao. Na taj način su podstaknuti da razmišljaju o svojim vršnjacima i da se stave u njihove cipele i da vide kako oni razmišljaju o drugima. Tako njima na vrh svesti dolaze teme poput brige o drugima.

Zašto je bitno, u vremenu u kakvom danas živimo, razvijati toleranciju i empatiju, između ostalog i kroz ovakve priručnike i radioničarski pristup radu?

Mislim da se trenutno nalazimo u kapitalističkom društvu koje je veoma egocentrično i konstantno usmereno na pojedinca, a ne shvatamo koliko je važno da budemo usmereni jedni na druge. Istraživanja pokazuju da na kraju života jedino što ljudima bude bitno jesu međuljudski odnosi i mislim da, ako to zapostavimo, ne možemo biti istinski srećni i ovim priručnikom radimo na tome. Izuzetno sam srećna što imam prilike da utičem na decu i mlade ljude da razmišljaju jedni o drugima.

eurogames jpg

foto: Eurogames

Imamo veoma zanimljivog člana ekipe u Eurogames timu, Đuru, ko je Đura i šta je sve on prošao od nastanka upitnika, pa do sada?

Đura je maskota priručnika. Prvi put kada sam ga ugledala, shvatila sam da je nemoguće ne voleti Đuru, a kako on izgleda možete videti na našoj facebook stranici i na instagramu eurogames.manual, ali i na instagram storiju Oradija. Đura je prošao kroz sve faze: od igranja igara sa našim volonterima, bio je na raznim obukama, učio je kako upotrebljavati igru, igrao se sa mladima, sa starijima, on je baš proputovao veliko putovanje. I tek će sledeće godine proputovati Srbiju, kako bi pokazao o čemu se radi u priručniku.

Dakle osim što postoji priručnik, on putuje i pokazuje kako se praktično koriste igre iz njega?

Mi smo jako otvoreni za saradnju, bili smo na konferenciji sa nastavnicima, gde smo podelili priručnike nastavnicima iz regiona, dakle nije samo Srbija u pitanju. Obilazili smo i škole gde smo radili sa nastavnicima, ali smo otišli i u razrede i pokazivali kako primeniti priručnik. Takođe i u omladinskim organizacijama dolazimo do nekih raznih vrsta saradnji, kako bi smislili kako neke igrice iz priručnika mogu iskoristiti u svojim aktivnostima.

Uskoro nas očekuje još jedna aktivnost, a to je Akademija poslovnih veština, o čemu se tu radi?

Ona se odvija već treću godinu, u Rektoratu u Novom Sadu. Ovaj put je fokus na učesnicima, na pojedincima. Kako oni mogu da se razvijaju, kako da upravljaju svojom karijerom, kako da nastupe u javnosti i prikažu se na društvenim mrežama. Kada je odličan momenat da se negde prijave, itd... Prvo predavanje počinje u sredu, 18. decembra. Akademija poslovnih veština je besplatna, mogu se prijaviti mladi do 30 godina, a svako ko bude na četiri i više predavanja dobiće sertifikat.

J.Božić

Možda te još zanima:

.

Izložba "Tolerancija" Mirka Ilića u Novom Sadu

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, u nedelju 10. decembra u 17 časova na Trgu slobode, u okviru festivala "Novosadski…

.

Vojvođanski građanski centar u Sarajevu

Prethodnih nekoliko meseci mladi Novosađani učestvovali su u nizu radionica Vojvođanskog građanskog centra, u kojima su mogli bolje da se…

.

Kamp Tolerancije kraći i bez muzike

Kamp tolerancije u Bačkoj Topoli, prvi put nakon nekoliko godina, nema program u centru grada. Iako je kamp namenjen mladima…

.

Razgovorom do verske tolerancije

Verska tolerancija je tema o kojoj konstantno treba razgovarati, naročito u zemljama podunavskog regiona gde je posebno izražen multietnicizam. S…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Konkurs za program #Zeleneideje

Trag fondacija je otvorila konkurs programa Foruma za zelene ideje, a namenjen je udruženim građanima koji žele da primenjuju uspešne poslovne…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo