...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Zanimljivosti

Kako odabrati idealan poklon za Dan zaljubljenih?

08.02.2022.

Kada ste srećno zaljubljeni, sve u životu vam je potaman. Ptičice cvrkuću, uvek je toplo i sunčano, gledate na sve pozitivno, svet je jednostavno lepo mesto za život. Ako se tako osećate, onda sigurno znate da se bliži Dan zaljubljenih – praznik u kome ste bitni samo vi, vaš partner i vaša ljubav. Uobičajeno je da se na taj dan razmene pokloni, ali - šta ako nemate inspiraciju? Pored rođendana, novih godina i godišnjica, nekad nije lak zadatak naći poklon i za Dan zaljubljenih.

.

Novinarka i autorka bloga "Olovka piše srcem" Jelena Drapić Stojaković kaže da je bilo koji tip poklona, ako je izabran s ljubavlju, onaj idealni.

"Što se tiče lepšeg pola, smatram da bi se većina žena obradovala nekim kozmetičkim preparatima. Parfem, knjiga ili buket cveća neprevaziđeni su pokloni. Ukoliko dobro poznajemo svoju drugu polovinu, mislim da ne možemo pogrešiti u odabiru. Taj dan možete upotpuniti odlaskom u bioskop, pozorište ili možda na klizanje. Zajedničko pravljene večere takođe može biti zanimljivo. Ali, mislim da je vreme koje provedemo sa voljenom osobom uvek kvalitetno, bez obzira na to kako ga provedemo", ističe Jelena.

Naša sagovornica dodaje i da ne treba preterivati sa poklonima i kupovinom, već je bitno da budemo onakvi kakvi smo inače.

"Po mom mišljenju, bolje je svakog dana iznenaditi voljenu osobu nekom sitnicom, recimo, lepom porukom ili čokoladom, nego za Dan zaljubljenih kupiti pregršt poklona. Treba biti umeren i simbolično obeležiti taj dan ljubavi. Mislim da je nama ženama nekako važnije obeležiti taj 14. februar. Važno je da barem nekim malim znakom pažnje pokažemo drugoj polovini koliko smo srećni što je imamo pored sebe. Pogotovo u vremenu kada smo uglavnom okruženi negativnim vestima. Lepo je da barem tog jednog dana sve bude u znaku sreće, ljubavi i sloge", kaže Jelena.

danzaljubljenih2 png

Dan zaljubljenih nastao je kao hrišćanski praznik koji slavi mučenika svetog Valentina. Kasnije je, zahvaljujući foklornoj tradiciji Evropljana, postao komercijalni praznik ljubavi i romantike, koji danas slave ljudi širom sveta. Mladi sa kojima smo razgovarali dali su zanimljive predloge za idealan poklon, dok nekima taj dan i nije toliko bitan:

"Za Dan zaljubljenih, najbolji poklon bi bilo nešto što bi ta osoba napravila, jer to baš daje lični pečat onoga što ta osoba prema tebi oseća. Recimo, neko ko zna da svira, mogao bi da napiše pesmu ili neko ko zna da slika, nešto da naslika ili neko ko piše pesme, da napiše neku poeziju. Ukoliko je dobar u handmade stvarima, da napravi nešto. Dakle, nešto što je deo tvoje ličnosti i kroz šta ti zapravo izjavljuješ tu ljubav koju osećaš prema nekome."

"Iskrena da budem, nemam pojma koji bi, po meni, bio najbolji ili najidealniji poklon za Dan zaljubljenih, s obzirom na to da u životu nisam mnogo dobijala takvih poklona, niti sam ja poklanjala. Mislim da bi to verovatno trebalo da bude neka simbolična stvar ili predmet koji na neki način obeležava taj dan."

"Najbolji poklon, ako imaš para, bilo bi neko putovanje ili izlazak. Neko mesto gde ta osoba želi da ode. Ukoliko nemaš para, onda je to neki sentimentalan poklon, neki handmade ili nešto što možeš da kupiš kod Kineza za jako male pare. U zavisnosti koliko ti ta osoba znači, koliko dugo ste u vezi."

"Mislim da poklon za Dan zaljubljenih ne treba da postoji. Prosto, ne treba da nam određeni datum bude znak da nekome treba da pokažemo da nam je stalo i da ga volimo. I da mu tada kupujemo poklone ili pravimo neka iznenađenja. Ja to činim kada ja osetim potrebu i mislim da je to najiskreniji i najbolji način da nekome pokažemo da ga volimo."

danzaljubljenih3 png

Dan zaljubljenih na neke osobe, međutim, može da ima negativan uticaj. Psihološkinja Jovana Jestrović kaže da se neko ko je singl ili je nedavno raskinuo vezu, često na taj dan oseća tužno, usamljeno, neraspoloženo i nedovoljno ispunjeno. Ona napominje da je, ukoliko se tako osećamo, najbolje da se zapitamo šta taj dan za nas znači, zbog čega se osećamo usamljeno i koliko nam je važno da imamo partnera.

"Kroz rad sa klijentima pokazalo se da najveći broj tih neprijatnih emocija ustvari dolazi iz uverenja da manje vredimo ukoliko nemamo partnera. Nekako nas društvo stalno podseća na to da je 'normalno' biti u paru i tera nas da se preispitujemo šta sa nama nije u redu ako nismo. Ono što je važno da uradimo, jeste da razumemo sebe i da se potrudimo da promenimo ta uverenja koja su za nas disfunkcionalna i koja dovedu do toga da se mi osećamo neadekvatno na bilo koji način", kaže Jovana.

Ona naglašava i da su zaljubljeni parovi i 14. februar kao datum u toj situaciji okidač tih emocija.

"Važno je da razumete da oni ni na koji način nisu razlog zašto se vi osećate baš tako. Ono što možete da uradite je da krenete od razumevanja sebe i svojih emocija. I šta je ono što možete da uradite za sebe kako ne bi svaki put zaljubljeni parovi i 14. februar za vas bili okidač za taj osećaj neadekvatnosti, tuge i usamljenosti", ističe Jovana.

Možemo da zaključimo da je idealan poklon za Dan zaljubljenih onaj u koji uložite emocije. Na taj način sigurno nećete pogrešiti, šta god bilo u pitanju. Ukoliko ste za ovaj dan, ipak, singl, poslušajte savete psihološkinje, a možete i sami sebe da počastite nečim lepim.

Priču o poklonima za Dan zaljubljenih poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević 

Foto: Pixabay

Možda te još zanima:

.

Dan zaljubljenih kao prilika za zaradu

Dan zaljubljenih nastao je kao hrišćanski praznik koji slavi mučenika svetog Valentina. Kasnije je, zahvaljujući folklornoj tradiciji Evropljana, postao komercijalni…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo