...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Lifestyle / Video igre

Klasici iz GTA franšize i dalje aktuelni

02.11.2021.

Akciona avantura iz trećeg lica Grand Theft Auto (GTA) jedna je od najpopularnijih i najuspešnijih franšiza u svetu video igara. Nalazite se u ulozi protagoniste koji će kroz misije uraditi sve zarad nekog cilja, od pljačke, ubistava loših likova, do borbe sa glavnim neprijateljem. GTA III, GTA Vice CityGTA San Andreas početkom 2000-ih napravili su pravu revolucijuju u gejmingu fantastičnim 3D "open world" dizajnom, omogućivši igračima slobodu kretanja nezavisno od scenarija. Vožnja po gradu, promena imidža, sporedni zadaci su nešto što do tada nije viđeno. Svaki naredni naslov davao je više mogućnosti, a mnoge igre tog tipa, koje su izašle kasnije, nastale su uglavnom po uzoru na GTA. Izdavač Rockstar games najavio je remasterovanu verziju ove tri video igre za nove konzole i PC, pa će ljubitelji ove franšize moći da dožive klasike u novom ruhu.

.

Gejm dizanjer Milan Vukov popularnost ovih video igara vidi upravo u tome što su u svoje vreme bile revolucionarne.

"Daju mogućnost personalizacije lika u pogledu garderobe koje će nositi, dok se u San Andreasu javlja čak i modifikacija lika da se može menjati njegova težina, samim tim i izgled, mišićna masa, frizura i outfit. Bukvalno svaki segment je mogao proizvoljno da se menja, kao i da se uče nove veštine, čime bi lik bio bolji u nekim akcijama. To što sada izlazi remasterovana verzija daće mogućnosti novoj publici, odnosno mlađima, koji možda traže samo da je lepa grafika i ne bi možda igrali igru koja ima manji broj piksela. A opet i neke stare igrače bi vratila da uživaju u većoj rezoluciji, na većim ekranima, u igrama koje su igrali dok su bili mlađi", ističe Milan.

gta3 png

Foto: Rockstar games

Koliko su ove tri igre bile popularne, govori i podatak da su prodate u čak 62 miliona primeraka, što ih i dan danas svrstava među najprodavanije svih vremena. Gejmer Miloš Božić izdvojio je GTA Vice City kao omiljeni deo franšize.

"Ono što je mene privuklo je ta sloboda kretanja da radim šta hoću jer je igrica sandbox, što znači da je to ogromna površina. Jednostavno, ako hoću, mogu samo da sednem u kola i da se vozim po tom fiktivnom gradu i ništa drugo da ne radim", kaže Miloš.

On, međutim, kaže da neće probati novu verziju.

"Iako se nešto remasteruje, original je original, čak i da to bude u najnovijoj tehnologiji - 4K i HD. Po meni ne treba da se remasteruje jer to je nešto što je ostalo ljudima, ja mislim, kao vrhunska igrica", napominje Miloš.

NAKON GODINU DANA KAŠNJENJA HALO INFINITE STIŽE PRED IGRAČE

VITRUA FIGHTER 5: KVALITETNA ZABAVA ZA GUBLJENJE VREMENA

Sa druge strane, fan franšize Miroslav Mernik kaže da bi probao novu verziju jer će ponovo moći da igra GTA San Andreas.

"U to doba bio je najbolji grafički, imao je najbolju priču. Baš si imao izbora. Imao si tri grada, pustinju, veliku slobodu kretanja... Baš je bilo, onako, realno u to doba, vrh od igre. Sama priča je takođe odlična. Amerika, crnci, geto... Baš te odvede u srž događaja. Mislim da će tu biti pojačana samo grafika i da su te detalje poboljšali, a da je u suštini sve isto. Probao bih u svakom slučaju, pošto će biti HD, Ultra HD", kaže Miroslav.

gta2 png

Foto: twitter.com/videotech_

Sličnog razmišljanja je i Dejan Tomić, kome je San Andreas jedna od najboljih video igara.

"Generalno smatram da je igra bila jako popularna zbog same mogućnosti da se igrač stavi u poziciju bilo koga i bilo čega u tom trenutku i da radi neke stvari koje možda nije u mogućnosti da radi u životu. Prilično je interaktivna i ima dosta izazova koji te teraju da igraš što više. Igrao bih je naravno i ponovo, jako mi je drago da čujem da se unapređuje", kaže Dejan.

VR DONOSI NOVU DIMENZIJU ZA RESIDENT EVIL 4

ŠTA PAMTIMO IZ COUNTER STRIKE VIDEO IGARA?

Remasterovanu verziju ovih klasika moći ćete da zaigrate već od 11. novembra, kada će se naći u prodavnicama. Poslednja video igra iz franšize GTA V izašla je 2013. godine i postala druga najprodavanija igra na svetu, sa 150 miliona prodatih primerka. O novom izdanju za sada nema zvaničnih informacija, ali u međuvremenu ne škodi da se prisetimo onih koji su promenili gejming svet, ovog puta u novom, ulepšanom izdanju.

S. Rudakijević 

Možda te još zanima:

.

Alibaba će ponuditi svoju verziju Chat GPT-a

Alibaba Cloud, jedinica za računarstvo u oblaku kineskog tehnološkog diva Alibabe, objavila je da će pokrenuti sopstveni proizvod u stilu…

.

GTA Vice City slavi 20 godina: Klasik u duhu osamdesetih

Kultna video igra iz Rockstar Games kuhinje GTA Vice City nedavno je proslavila 20 godina od izlaska prvog dela. Iako…

.

Rej Liota: Čovek čiji je glas promenio GTA svet

Iako ga mnogi prepoznaju po filmskim ulogama, poput one role Henrija Hilla u "Dobrim momcima" Martina Skorsezea, Rej Liota je…

.

The Simpsons Hit and Run: Igra koje se rado sećamo

Iako je prošlo skoro dve decenije od kako se pojavila igra "The Simpsons: Hit and Run" onima koji su je…

.

GTA V je najgledanija igrica na Twitchu

GTA V je lansiran 2013. godine i još uvek drži poziciju najpopularnije i najgledanije igre na Twitch platformi. Kada je…

.

GTA Definitive Edition: Spolja gladac, iznutra jadac

Remasteri, koje je Rockstar najavljivao na sva zvona, razočarali su mnoge. Utisak na prvu loptu i nije toliko loš, ali…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo