...
TRENUTNO14:00 - 15:00Y2K

Lifestyle / Video igre

Rej Liota: Čovek čiji je glas promenio GTA svet

28.05.2022.

Iako ga mnogi prepoznaju po filmskim ulogama, poput one role Henrija Hilla u "Dobrim momcima" Martina Skorsezea, Rej Liota je obeležio i svet gejminga. Glas, koji je pozajmio Tomiju Vensentiju, glavnom protagonisti kultnog naslova GTA Vice City obeležio je istoriju ove franšize i otvorio vrata modernog GTA univerzuma.

.

Foto: Rockstar / YouTube / GQ

GTA Vice City je igra koja je obeležila odrastanje mnogih. Mračni i tamni Liberty City, u koji nas je poveo GTA III nije bio ni izbliza zabavan kao replika Majamija iz osamdesetih u kojoj je smešten Vice City. Ipak, najveća promena u odnosu na prethodni naslov su bili upravo glasovi - to je bio prvi put da GTA franšiza dobije protagonistu koji govori.

Već u prvoj sceni, na aerodromu koji se, sasvim slučajno, zove Escobar Internatonal, vidimo Tomija i advokata Rozenberga. Poslati su da srede isporuku droge, jer šta drugo može da se radi u Majamiju osamdesetih, i onda, naravno, sve krene po zlu. To je početak Tomijeve avanture čiji deo postajemo i mi. I kroz sva ta uzbuđenja i pucnjave nas vodi upravo glas legendarnog Liote!

U odnosu na GTA III gde imamo Kloda, koji sve vreme ćuti i izvršava zadatke koje mu postavaljaju, ovde imamo pravog, živog protagonistu. Tomi ima emocije, učestvuje u dijalozima, nije samo obična lutka koju upućuju gde da ide. To je promenilo GTA svet zauvek i učinilo ga na jedan korak bliže realnosti.

Koliko je Rockstar poklonio pažnje glasovima u ovoj igri govori podatak da su okupili ekipu sjajnih Holivudskih glumaca, poznatih upravo po pojavljivanjima u akcionim filmovima. Tu je legendarni Bert Rejnolds, Vilijam Fičer, Luis Guzman i Dani Treho. Ovo je idealna postava za akcioni film koji se vrti na nekom kablovskom kanalu nedeljom popodne. 

Iako su i naredni GTA naslovi imali odlične glasove, a naročito GTA San Andreas, ovde su se sve kockice poklopile i teško da će se to ikada ponoviti. Zamislite da ste već ostvareni Holivudski glumac i da vam 2002. godine ponude da pozajmite glas liku iz video igre. To, na prvu loptu, može delovati samo kao gubljenje vremena, jer ko to igra, ali Liota je ipak bio korak ispred i prihvatio ponudu. Hvala mu na tome!

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Black Bird: Poslednji televizijski projekat Reja Liote

Apple TV+ objavio je prvi trejler za poslednji televizijski projekat Reja Liote - seriju "Black Bird" čija je premijera zakazana…

.

GTA Vice City slavi 20 godina: Klasik u duhu osamdesetih

Kultna video igra iz Rockstar Games kuhinje GTA Vice City nedavno je proslavila 20 godina od izlaska prvog dela. Iako…

.

The Simpsons Hit and Run: Igra koje se rado sećamo

Iako je prošlo skoro dve decenije od kako se pojavila igra "The Simpsons: Hit and Run" onima koji su je…

.

GTA V je najgledanija igrica na Twitchu

GTA V je lansiran 2013. godine i još uvek drži poziciju najpopularnije i najgledanije igre na Twitch platformi. Kada je…

.

GTA V dostupan besplatno

Grand Theft Auto V je jedna od najpopularnijih i najprodavnijih video igara svih vremena. Iako je izašla još 2013. godine…

.

Poleteo prvi komercijalni cepelin proizveden u Kini

"AS700 Sjangjun" je naziv prvog komercijalnog cepelina proizvedenog u Kini, koji je tokom probnog leta bezbedno prevalio oko 180 kilometara na relaciji između…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo