...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Video igre

Asphalt: Koja je tajna dobrog trkačkog serijala za mobilne telefone?

03.06.2023.

Kada govorimo o trkačkim igrama, sigurno vam prvo na pamet padaju serijali kao što su Forza Horizon, Gran Turismo ili Need For Speed. Međutim, sve su to igre stvarane pre svega za velike ekrane, konzole i računare. U svetu mobilnih telefona dominiraju neki drugi naslovi, a jedan od njih je svakako Asphalt.

.

Kada se, sada već davne 2004. godine, pojavila jedna mala igra za Nintendo DS pod nazivom "Asphalt Urban GT" niko nije ni mogao da pretpostavi da je u pitanju početak jednog serijala koji traje i dan danas. Tada su se još uvek proizvodili telefoni sa crno-belim ekranima, a vrhunac igara je za mnoge bila legendarna "Snake 2".

Ipak, Gameloft je uprkos svim ograničenjima tehnologija tog vremena uspeo da verno prenese osećaj vožnje na najmanje ekrane. Ako ništa, makar je zvuk motora bio dovoljan da vas hipnotiše. Ono što su kreatori Asphalta shvatili od samog početka i od čega ne odstupaju ni danas, jeste činjenica da trkačke igre za mobilne telefone treba da budu jednostavne i zabavne.

Sve što većina želi jeste da uzme telefon i prekrati sebi vreme uz kratku i zabavnu trku, bez potrebe za prelaskom komplikovanih nivoa ili rešavanja misija, kao u naslovima na "velikim ekranima". Dovoljno je da budete dobri sa komandama, držite gas i vrlo lako stižete do prvog mesta! Ta filozofija se nije puno menjala od 2004. pa sve do "Asphalt 9: Legends" naslova iz 2018. godine.

Kreatorima Asphalt serijala je išao na ruku i ubrzani razvoj mobilnih telefona. Ubrzo se sa Java platforme prešlo na iOS i Android i sve granice su nestale. Iz godinu u godinu, sa svakim novim naslovom, grafika je postajala sve bolja. Danas, ako pogledamo "Asphalt 9" videćemo igru koja bez problema može da se igra i na velikim ekranima. No, ono što će uvek biti "slaba tačka" ovih igara je definitivno fizika, ali i to je razumljivo jer se igra prave prevashodno za mobilne uređaje.

Popularnosti "Asphalt" serijala, osim njegovog neospornog kvaliteta, dosta je doprinela i činjenica da je igra besplatna. Svako od nas može da je skine, bez kompilacija i prepusti se uživanju. Naravno, tu si reklame i dodatne opcije koje možete kupiti, ali vas na kraju krajeva niko ne tera da nešto kliknete ili kupite. Na ovaj način funkcioniše industrija mobilnih igara i tu nema mnogo mudrosti.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Twelve Minutes: Zaplet dostojan trilera

"Twelve Minutes" je mala ali izuzetno zanimljiva igra koja u sebi krije zaplete dostojne najboljih holivudskih trilera, što nije svojstveno…

.

Dragon Ball FighterZ: Kultna likovi u epskim borbama

"Dragon Ball Z" je jedan od crtanih filmova koji je obeležio početak dvehiljaditih na domaćim televizijama. To je, zapravo, bio…

.

The Simpsons Game: Nije kao "Hit & Run", ali može da prođe...

Sigurno vam je prva asocijacija na video igru povezanu sa Simpsonovima legendarni "Hit & Run" iz 2003. godine. No, nakon…

.

Odrasli gejmeri sve više doživljavaju onlajn nasilje

Odrasli gejmeri su sve češće meta onlajn nasilja, koji je sa 74 odsto porastao na čak 86 odsto u poslednje…

.

Može li gejming da pomogne u poboljšanju koncentracije?

Da su video igre, kao i celokupna gejming industrija, sve više prisutni u svakodnevnom životu velikog broja ljudi, samim tim…

.

Bred Pit u kokpitu Formule 1

Poznati glumac Bred Pit uskoro će ući u kokpit pravog trkačkog automobila za svoj predstojeći film o "Formuli 1", kažu…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo