...
ORADIO UŽIVO

Lifestyle / Tehnologija

Tržište telefona beleži najgore tromesečje u poslednjih deset godina

19.05.2023.

Izazovna ekonomska klima nastavila je snažno da opterećuje evropsko tržište pametnih telefona, s padom isporuka za 23 posto na godišnjem nivou u prvom tromesečju 2023. godine, podaci su Counterpoint Researcha.

.

Inflacija, kamatne stope i cene energenata ostale su tvrdoglavo visoke, uz nastavak sukoba Rusije i Ukrajine, donoseći novi oprez kod potrošača.

Ovo dugotrajno smanjenje evropskog tržišta rezultiralo je time da je prvo tromesečje 2023. godine najgori period u regionu za isporuke pametnih telefona još od drugog tromesečja 2012.

Kriza rasta troškova života nastavila je da zadaje muke evropskim potrošačima, što je rezultiralo teškim početkom 2023. Bilo je, međutim, dobrih vesti: Samsung je, uprkos gubitku učešća u poređenju s prvim kvartalom 2022, uspešno lansirao najnoviji vodeći model Galaxy 23 serije (nadmašivši i S22 i S21), dok je Apple povećao udeo na godišnjem nivou (iako je to više posledica slabijeg pada u odnosu na druge dobavljače).

"Ipak, najveći dobitnik bio je Xiaomi, budući da je jedini veliki dobavljač koji je zabeležio rast isporuka nakon što se oporavio od vrlo lošeg prvog tromesečja 2022. godine – rekao je Jan Strijak, pomoćni direktor u Counterpoint Researchu.

Prognoza je bila da će se uslovi pogoršati pre nego što postanu bolji, a upravo to je potvrdilo najgore tromesečje za isporuke pametnih telefona koje smo videli u Evropi u više od deset godina.

"Ipak, i dalje smo optimisti da će ekonomski pritisci početi da popuštaju u sledećih nekoliko kvartala, jačajući poverenje potrošača i dovodeći do boljeg kraja godine", dodao je Strijak.

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Štednja ne znači nemati uopšte

Već neko vreme u javnosti se govori o merama štednje. Apeluje se na gra]ane da smanje potrošnju struje, govori se…

.

Bezimena kuhinja za ljude iz Džungle

Te zime je ledio Dunav, a ja sam sa migrantima hodao po Beogradu i njihovom kampu. Na mestu današnjeg "Beograda…

.

Diskusija o klimatskoj krizi i društvenim promenama

Predavanje i diskusija "Klimatska kriza i društvene promene" biće održano u četvrtak 3. oktobra u prostoru Rizom sa početkom u…

.

Sećate se samo prijatelja, ne mesta iz kog ste

Povodom Međunarodnog dana migranata, koji obeležavamo 18. decembra, film "Između granica" biće emitovan u četvrtak od 20 časova u Kulturnom…

.

Film "Na granici" i diskusija o migrantskoj krizi

Projekcija filma "Na granici" i diskusija o migrantskoj krizi održaće se u petak, 30. juna u organizaciji novosadskog EU info…

.

Koliko je Srbija spremna za 5G tehnologiju

Analiza Ratela pozala je da više od 1.2 miliona korisnika mobilne telefonije u Srbiji poseduje uređaje koji podržavaju 5G tehnologiju, a…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo