...
TRENUTNO16:00 - 21:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

SAD najavljuju zabranu Kaspersky antivirusa zbog nacionalne bezbednosti

21.06.2024.

Sjedinjene Američke Države su najavile da će od jula 2024. godine zabraniti korišćenje Kaspersky antivirusnog softvera zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.

.

ilustracija: Pixabay

Odluka je doneta nakon višegodišnjih sumnji i istraživanja o mogućim vezama Kaspersky Lab-a sa ruskim obaveštajnim službama. Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost (DHS) izrazilo je zabrinutost zbog potencijalnog rizika da ruska vlada može da iskoristi pristup koji Kaspersky proizvodi imaju do federalnih informacija i sistema, što predstavlja direktnu pretnju po nacionalnu bezbednost SAD.

Zabrana će se odnositi na sve savezne agencije i one će morati da uklone Kaspersky softver sa svojih sistema. Pored toga, očekuje se da će i privatni sektor slediti ove preporuke kako bi se minimizirali potencijalni rizici.

Kaspersky Lab je u više navrata negirao bilo kakve veze sa ruskom vladom i tvrdi da je zabrana neosnovana i nepravedna.

Kako se tumači, ovaj potez je deo šireg napora američke vlade da zaštiti nacionalnu bezbednost od sajber pretnji koje dolaze iz inostranstva, posebno iz zemalja sa kojima SAD imaju složene odnose. Očekuje se da će ova odluka izazvati reakcije i dalje rasprave o balansu između bezbednosti i slobodnog tržišta.

izvor: arstechnica.com

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Virus se krije usred Windowsa

Antivirus kompanija Kaspersky upozorila je na novi ucenjivački softver ShrinkLocker, koji koristi propuste u sigurnosnom sistemu Bitlocker.

.

U Srbiji raste broj rensomver i RDP napada

Iako su donedavno bile gotovo nepoznate i posmatrane kao futuristički tehnološki novitet, alatke generativne veštačke inteligencije (ChatGPT četbot, Scribe, Bard,…

.

Čuvajte se StripedFly malvera

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema.

.

Šta deca pretražuju

Novo Kaspersky Safe Kids istraživanje je otkrilo za šta su deca bila zainteresovana tokom 2020. i 2021. godine. Tokom prethodne…

.

Avast prikuplja podatke

U medijima se već duže vreme spekuliše da antivirus program Avast prikuplja podatke o aktivnostima korinsika na internetu.

.

Antivirus uskoro integrisan u Chrome

Google konstantno radi na unapređenju svojih usluga, a to se uveliko odnosi i na njegov browser – Chrome. Novi Chrome…

  • 14:00 Dnevna soba
  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo