...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Lifestyle / Tehnologija

Rover mađioničar: sad ga vidiš, a sada ne

11.08.2021.

Nasini inženjeri pokušavaju da otkriju šta se dogodilo kada je rover "Perseverance" pokušao da prikupi prvo kameno jezgro na Marsu. Činilo se da mehanizmi robota funkcionišu savršeno, ali kada su pregledali metalnu cev, za koju se očekivalo da sadrži uzorak, ustanovljeno je da je - prazna.

.

Članovi misije smatraju da bi uzrok tome mogao biti u određenim svojstvima samog kamena. Očekuju da bi zagonetka trebalo biti rešena analizom fotografija i daljinskim merenjima.

Rover "Perseverance" ima deo za bušenje i izvlačenje na kraju svoje robotske ruke dugačke dva metra. Može da izreže i dohvati uzorke stena veličine prsta. Potom ih prosleđuju jedinici za obradu unutar rovera koja ih pakuje i zatvara u cilindre od titana. Pre zatvaranja, kamera i sonda analiziraju prikupljeni materijal. Kada su to pokušali da urade u petak, postalo je očito da uzorak nedostaje.

To ne bi bilo prv put da se površina Crvene planete pokazala teško dostupnom za analitičku opremu rovera.

Sonda Nasine misije InSight imala je problema 2018. godine kada je pokušala i nije uspela da probuši tlo, jer je naišla na nepoznatu prepreku. Ušli su u tlo znatno pliće nego što su planirali.

Prikupljanje uzoraka NASA označava kao prekretnicu, jer je reč o početku traženja dokaza o nekadašnjem postojanju života na Marsu. Proces će trajati oko 11 dana.

Izvor: B92 
Možda te još zanima:

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

.

Konferencija za IT studente

We are the FUTURE of IT je studentska IT konferencija koja će ove godine biti održana na Zlatiboru, od 11.…

.

Pazi, snimaju te

Nove pametne naočare, koje je  Facebook napravio u saradnji sa kompanijom Ray-Ban, izazvale su zabrinutost Irske organizacija za zaštitu privatnosti…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo