...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Putnici iznad EU mogu da koriste telefone

05.12.2022.

Režim rada u avionu (airplane mode) više neće morati da se uključuje na mobilnim telefonima na letovima u Evropskoj uniji, zahvaljujući novoj zakonskoj regulativi koju je usvojila Evropska komisija. Takođe će biti dozvoljeno da se 5G tehnologija instalira u avione kako bi putnici tokom leta uživali u nesmetanoj komunikaciji.

.

Prve poruke koje putnici u avionu dobiju pre poletanja je da isključe svoje telefone ili ih stave u  airplane mode. Ali, uskoro to upozorenje neće dobijati. Evropska komisija će odrediti specifične frekvencije nove 5G mreže koje će omogućiti mobilnim telefonima da ostanu povezani tokom leta.U praksi, ova odluka će dati ovlašćenje avio-kompanijama da dozvole klijentima da upućuju i primaju telefonske pozive, tekstualne poruke i koriste podatke na isti način kao što bi to činili na zemlji, navodi Evropska komisija. Usluga će biti dostupna ukoliko je avion opremljen posebnom mrežnom opremom, takozvanim pikoćelijama, koje povezuju mrežu u avionu sa zemaljskom preko satelita. "Nebo više nije granica kada su u pitanju mogućnosti koje nudi super-brzo povezivanje velikog kapaciteta", rekao je u saopštenju Tieri Breton, komesar za unutrašnje tržište.

Trenutno, propisi nalažu putnicima da isključe svoje mobilne telefone ili aktiviraju režim rada u avionu pre poletanja i tokom celog leta. Ova praksa je bezbednosna mera za izbegavanje smetnji u elektronskim i telekomunikacionim sistemima aviona. Povezivanje na internet preko bežičnih uređaja kao što su mobilni telefoni, tableti i laptopovi moguće je samo preko interne wi-fi mreže koju avio kompanija nudi, obično kao plaćenu uslugu.

Međutim, Evropska komisija će sada omogućiti specifičan frekventni opseg za upotrebu 5G mreže čiji domet neće ometati nijedan od elektronskih uređaja u avionu, tako da putnik može da drži svoj pametni telefon uključen u svakom trenutku. Mreža će, međutim, raditi samo na malim visinama i u povoljnim vremenskim uslovima. Pored toga, kapetan aviona može narediti da se mobilni telefoni isključe u bilo kom trenutku, ako smatra da je to potrebno.

Evropska komisija je uvela i inovacije za drumski transport, gde će vaj-faj sa frekventnim opsezima od pet gigaherca moći da radi u automobilima, autobusima i drugim prevoznim sredstvima. Mera će stupiti na snagu najkasnije 30. juna 2023. godine.

Putnici će u avionu moći da koriste svoje telefone, ali to ne znači da će usluga biti besplatna. Kompanije za mobilne telefone i avio-kompanije će verovatno naplaćivati posebnu tarifu, jer veza može uključivati povezivanje na mreže iz više zemalja, stvarajući troškove rominga. Pored toga, avio-kompanije će morati da ulože znatna sredstva za opremu koja omogućava povezivanje zemaljskih mobilnih mreža sa avionom u letu.

Izvor: RTS

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Život stjuardese je organizovani haos

"Devojčice obično sanjaju o dve stvari - da budu manekenke ili stjuardese. To nikada nije bio moj san", počinje priču…

.

Kriza izazvana 5G mrežom u avio-industriji možda je konačno gotova

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila je nedavno da bi određeni signali 5G mreže mogli uticati na altimetre koje piloti…

.

Letćim taksijem do aerodroma u Čikagu

Putnici koji sleću ili putuju sa međunarodnog aerodroma O'Her u Čikagu uskoro će moći da koriste usluge avio taksija kako…

.

Novi tip baterija može da napaja i električne avione

Nasini naučnici su razvili novi tip baterije visokih performansi i tvrde da bi ona mogla da napaja električne avione. NASA…

.

Vraćaju se nadzvučni putnički avioni

Setimo se samo nestvarnih brzina koje je ostvarivao Konkord. Ovaj francusko-britanski projekat jedan je od najbržih putničkih aviona ikada, a…

.

Antstream donosi strimovanje igara na iPhone

Antstream Arcade, servis za strimovanje retro video igara, biće uskoro dostupan na iPhone uređajima.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo