...
TRENUTNO13:00 - 14:00RetroTips

Lifestyle / Putovanja

Život stjuardese je organizovani haos

13.02.2024.

"Devojčice obično sanjaju o dve stvari - da budu manekenke ili stjuardese. To nikada nije bio moj san", počinje priču za Oradio Snežana Nena Obradović, profesorica italijanskog jezika i kniževnosti i stručnjakinja za odnose sa javnošću. Jedanaest godina je radila kao stjuardesa za kompaniju "Fly Emirates". Njen motiv je bio lične prirode. "Želela sam da se na neki način 'izmestim' iz postojećih okolnosti u Beogradu, gde sam živela. Putovanja nisu bila presudni motiv, iako mi je taj posao omogućio da proputujem ceo svet", priča naša sagovornica.

.

Njena prijateljica iz kompanije Dragana Marić Watson takođe živi u Dubaiju. Stjuardesa je postala odmah nakon medijskih studija u Novom Sadu i radi "u oblacima" već 15 godina.

"Imala sam veliku želju da putujem. Rekla sam majci svoj plan da budem stjuardesa, a ona je tražila da prvo završim fakultet. Diplomirala sam 15. januara, a već 16. sam imala let za Dubai", priča Dragana.

Dok razgovaramo preko Skajpa, Dragana je na takozvanom "lay-overu" u Bangkoku. Iz Dubaija je letela za Bangkok, sutradan ide za Hong Kong i onda sledi povratak u Dubai. Ovo veče je redak momenat kada ona može da bude sama sa sobom. To je i vreme kada imate priliku da vidite neki grad. Vremena je uvek malo, ponekad samo par sati, zato je potrebno sve dobro isplanirati. Takođe, period  koji provedete na nekoj destinaciji, istražujući je, u stvari je vreme koje ste oduzeli sebi od sna i odmora.

dragana college

"Ja sam stigla ovde posle X sati leta, u vreme kada treba da se spava i ko zna da li sam i juče spavala i kada sam stigla da jedem. Generalno, problem sa spavanjem i različitim vremenskim zonama je najveći. Dodala bih tu još i radijaciju zbog preleta preko okeana i različite fizičke izazove, kao i stres. Mi smo stalno u stresu", kaže Dragana.

"U avionu gde ima 300 putnika, ti brineš o svemu i spreman si na sve situacije. Izgleda da je posao stjuardese samo da posluži putnike i pokaže gde je izlaz,ali nije tako, to je samo vrh ledenog brega", dodaje ona.

"Život stjuardese je organizovani haos", deli njeno mišljenje i Nena, koja je i napustila "posao iz snova" jer je shvatila da neke stvari nemaju cenu. 

"Nema rutine, nema određenog vremena za jelo, spavanje, sve to, dugoročno, ostavlja posledice. Zato je ovo posao idealan za mlade između 20-30 godina, da upoznaju svet i iskuse nove stvari", kaže naša sagovornica.

Kanad

To iskustvo je nemerljivo. Činjenica je da su i Nena i Dragana više puta proputovale planetu i videle mesta za koja nisu ni znale da postoje ili su ih samo sanjale.

"Učila sam japanski i maštala o tome da vidim cvetanje trešanja, zato je Kjoto jedna od mojih najlepših uspomena. Ali ima mnogo lepih trenutaka i ta multinacionalnost, puno različitih ljudi svih rasa je veoma važna. U vreme kada sam radila, naša kompanija je, pored Ujedinjenih nacija, bila zajednica najviše različitih nacija i rasa", kaže Nena Obradoviić.

"Mi imamo i puno benefita, popuste za karte i ja se trudim da najbolje iskoristim te mogućnosti. Kad god imam odmor da odem negde gde nisam bila. Mene je oduševila Južna Amerika. Takođe i Japan, Mauricijus...", priča Dragana Marić Watson.

Sva ta iskustva, dobra i loša, Snežana Obradović je opisala knjizi "Call me Skybabe", koju je napisala sa još jednom koleginicom. Više o toj knjizi možete da čujete u novoj epizodi emisije ŠpacirBećar, na podkastu Oradija. Tamo ćete čuti i šta su sve doživele Dragana i Nena, kao stjuardese. Kako su uklopile posao i privatan život. Kako se, uopšte, postaje stjuardesa i koliko su plaćene, kao i to da li ih je i na koji način promenio taj neobičan posao.

Za one koji su zainteresovani, evo informacije da je do 14. februara aktuelan konkurs za kabinsko osoblje kompanije "Qatar airlines" u Sarajevu. Možda je to prilika za putovanje koje menja život.

M. Jakovljev 

Fotografije: lična arhiva Drane Marić Watson i Snežane Obradović

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Snimci koji zadaju glavobolju roditeljima "ispod radara" na Jutjubu

Čak ni uz sve mere opreza, nije lako očistiti od neprimerenog sadržaja platformu kao što je YouTube. Najveći problem je…

.

Šta će žaba nasred Google sajta?

Da li ste primetili žabicu kada ste otvorili Google jutros? Da li znate zašto je tu?

.

Milijarde dolara bačene, Epl odustaje od električnih automobila

"Epl" je odustao od planova da uđe na tržište električnih automobila, a rukovodstvo firme prekinulo je tajni razvojni projekat na…

.

Meta formira tim za borbu protiv obmanjujućih AI sadržaja pred EU izbore u junu

Vlasnik Fejsbuka i Instagrama, kompanija Meta, saopštila je da će formirati tim za borbu protiv obmanjujućih sadržaja u oblasti veštačke…

.

Ko vidi Esfahan, video je pola sveta!

Prošlo je 45 godina od kako je zapad uveo sankcije Iranu. Kolika god da je to kazna, za ovu zemlju…

.

Mask najavio novu platformu – Xmail

Ilon Mask nastavlja sa najavama novih servisa i poboljšanja za platformu X, a ovoga puta dobijamo servis elektronske pošte.

  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Jump Around

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo