...
ORADIO UŽIVO

Lifestyle / Tehnologija

Pazi, snimaju te

20.09.2021.

Nove pametne naočare, koje je  Facebook napravio u saradnji sa kompanijom Ray-Ban, izazvale su zabrinutost Irske organizacija za zaštitu privatnosti podataka. Od tehnološkog giganta tražili su da objasni da li uređaj može da na odgovarajući način obavesti ljude koje snima.

.

Nacionalno telo za privatnost podataka u Irskoj (The Irish Data Privacy Commissioner – DPC) navodi da je pametne naočare, koje su zajednički napravili Facebook i Ray-Ban, tehnološki gigant predstavio prošle nedelje. Uređaj je privukao pažnju ne samo medija, već i vlasti u velikom broju zemalja.

I italijansko udruženje "Garante Privacy", koje takođe vodi računa o bezbednosti podataka korisnika, zatražilo je od DPC-a da dobije odgovore od kompanije Marka Zakerberga o tome da li je uređaj u skladu sa zakonima o privatnosti.

"Iako je opšteprihvaćeno da mnogi uređaji, uključujući pametne telefone, mogu snimati tzv. treće osobe, najčešće je slučaj da su kamera ili telefon vidljivi kao uređaj pomoću kojeg se snima, čime se oni koji su na snimcima obaveštavaju o tome", navodi se u saopštenju irskog regulatora.

Oba pomenuta regulatorna tela žele da znaju da li uređaj može pravilno da ukaže na to da snima okolinu i da obavesti ljude oko korisnika o snimanju koje je u toku.

Facebook do sada nije uspeo da pruži uverljive dokaze da naočare imaju tu mogućnost, primetili su u DPC-u.

Naočare imaju veoma malu indikatorsku lampicu koja se pali kada se snima. Ni DPC-u niti "Garante Privacy"-u nisu pruženi dokazi da su Facebook ili Ray-Ban izvršili sveobuhvatno testiranje na terenu kako bi se osiguralo da je pomenuti indikator efikasno sredstvo za obaveštavanje.

Pametne naočare kompanije Facebook nemaju nikakve detalje koji bi ukazali na to da su posebne, već liče na običan Ray-Ban model. Međutim, ovaj prenosni uređaj dolazi sa dve frontalne kamere, dva zvučnika i tri mikrofona za snimanje okoline. Predviđeno je da baterija traje oko šest sati.

"U skladu s tim, DPC i 'Garante' sada pozivaju Facebook da potvrdi i pokaže da je LED indikatorska lampica efikasna za svoju svrhu, te da pokrene informativnu kampanju kako bi upozorila javnost o tome kako bi ovaj novi proizvod mogao dovesti do podizanja svesti kod ljudi o tome da postoji način da ih neko snima skoro neprimetno", zaključio je DPC.

Izvor: RTS

Možda te još zanima:

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

.

Konferencija za IT studente

We are the FUTURE of IT je studentska IT konferencija koja će ove godine biti održana na Zlatiboru, od 11.…

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo