...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Nismo u vinklu

04.05.2021.

Novo istraživanje pokazuje da je otapanje lednika, koje je rezultat globalnog zagrevanja, od 1990-ih uzrokovalo značajne pomake u Zemljinoj osi rotacije.

.

Geografski severni i južni pol su tačke na kojima osa rotacije naše planete seče površinu, ali one nisu fiksne. Promene u raspodeli Zemljine mase uzrokuju pomeranje ose, a time i polova.

U prošlosti su samo prirodni faktori, poput okeanskih struja i prenosa toplote između istopljenih stena u dubini planeta, doprineli promeni položaja polova.

Međutim, novo istraživanje pokazuje da je od devedesetih godina na pomeranje polova uticao i gubitak od oko stotinu milijardi tona leda godišnje zbog klimatskih promena.

Naučnici su ustanovili da se smer polarnog kretanja 1995. godine pomerio sa juga prema istoku i da je prosečna brzina njegovog kretanja od 1995. do 2020. bila 17 puta brža nego od 1981. do 1995. godine. Položaj polova se od 1980. pomerio za oko četiri metra.

Polarno kretanje je geološki fenomen najčešće uzrokovan promenama u protoku tečnog gvožđa u spoljašnjem jezgru Zemlje, što rezultira promenama u orijentaciji Zemljinog magnetnog polja, a time i položaja magnetnog severnog i južnog pola.

Istraživanje je pokazalo da je najveći deo pomeranja uzrokovalo otapanje lednika, ali da je pomeranju ose doprinelo i ispumpavanje podzemnih voda.

Podzemna voda se prirodno nalazi ispod površine, ali kada se jednom ispumpa i iskoristi za piće ili poljoprivredu, većinom na kraju završi u moru, što dovodi do preraspodele njene mase po površini Zemlje.

Neki stručnjaci smatraju da bi naučna zajednica zbog ovakvih uticaja trebalo da proglasi novu geološku epohu - antropocen. Ovaj naziv govori o geološkom razdoblju koje je započelo pre nekih 200 godina i koje je obeleženo izrazitim uticajem ljudske aktivnosti na ekosferu.

Izvor:www.novimagazin.rs

Možda te još zanima:

.

Obedska bara i klimatske promene: svet koji nam se topi pred očima

Obedska bara, najveće plavno područje u Srbiji, poslednjih godina, osim čoveka, značajno ugrožavaju i zahuktale klimatske promene. Primećen je manji…

.

Novi satelit u svemiru u borbi protiv klimatskih promena

Novi satelit, koji iz svemira precizno prati i određuje emisije metana u naftnoj i gasnoj industriji, biće lansiran u takvu…

.

Prijava za zelene razgovore

Beogradska otvorena škola nastavlja seriju Zelenih razgovora, tematskih diskusija o zaštiti životne sredine i klimatskih promena. Ovog puta organizuju događaj…

.

Godina u kojoj smo osetili posledice klimatskih promena

Dugo smo čekali da u 2023. grane sunce. Obilne prolećne kiše, podigle su nivo reka, a velika količina vlage i…

.

U potrazi za mehurićima

Svetski neprijatelj broj jedan, ako biste konsultovali većinu novinskih članaka i priča o budućnosti naše planete ili gotovo sve naučnike,…

.

Konkurs WWF-a: Na mladima klima ostaje

WWF poziva mlade iz Srbije da se prijave na konkurs pod nazivom "Na mladima klima ostaje". U trenutku kada se mladi…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo