...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Lifestyle / Tehnologija

Najbrži superkompjuter pokreće AMD-ov hardver

01.06.2022.

Prošle godine, nakon objave novog MI250X GPU-a, AMD je otkrio planove da pokreće prvi superkompjuter koji će probiti granicu eksaflopa, kada je u pitanju brzina rada.

.

Šest meseci kasnije, to dostignuće je ostvareno, a AMD-ovi EPYC procesori 3. generacije i MI250X GPU pokreću Oak Ridge National Laboratory "Frontier" superkompjuter.

Frontier superkompjuter je sada rangiran kao najjači sistem i na Top500 i na Green500 listi. Sistem je sposoban da postigne 1102 eksaflopa performansi i 62,68 gigaflopa po vatu kada je u pitanju potrošnja.

Sve navedeno Frontier čini najbržim i najefikasnijim svetskim superkompjuterom današnjice.

Zanimljivo je da Frontier nije jedini superkompjuter sa AMD hardverom. Polovina od Top 10 najbržih superkompjutera koristi AMD hardver, uključujući i one na prvom i trećem mestu najbržih.

 

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Nostalgija za vremenom koje nismo doživeli

O tome zašto je muzika koja je nastala pre četiri ili pet decenija popularna i danas, uprkos aktuelnoj muzici koja…

.

Oboren svetski rekord: AMD ima najbrži procesor

Kompanija AMD je predstavila Threadripper 7000 liniju procesora, čija je namena da obezbede vrhunske performanse u obradi podataka.

.

Objavljen trejler za dokumentarac o grupi Wham!

Netfliks je predstavio novi trejler za "Wham!", predstojeći dugometražni dokumentarni film o istoimenom pop duetu iz osamdesetih, koji sadrži arhivske…

.

Smeše nam se "Vesele devedesete"

Sitkom "Vesele sedamdesete" bio je jedna od najpopularnijih TV serija na prelasku iz 20. u 21. vek. Dve decenije kasnije…

.

Edi Marfi ponovo na filmu kao Policajac s Beverli Hilsa

Edi Marfi započeo je produkciju četvrtog dela franšize "Policajac s Beverli Hilsa", a "Deadline" piše da mu se u projektu…

.

Prvi superkompjuter koji simulira ljudski mozak uskoro će biti uključen

Tim naučnika najavio je da će uključiti prvi superkompjuter na svetu koji je dizajniran da oponaša neuronsku mrežu ljudskog mozga.

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo