...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

ChatGPT zna kako da se obogatite

04.04.2024.

Godinu i po od kada je ChatGPT ušao u žižu svetske javnosti i tehnologiju veštačke inteligencije uneo kao jednu od glavnih tema za razgovor danas, ovogodišnja Forbsova lista pokazala je da je ova tehnologija postala pravi "rudnik zlata".

.

Kako Blic piše, u proteklih godinu dana i nove i stare kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom prikupile su basnoslovne količine novca, što direktno prodajom što kroz akcije.

Najboljji primer za to je koosnivač Nvidie i njen CEO Jensen Huang, koji je zbog skoka vrednosti akcija kompanije od 300 odsto skočio na 20. mesto na listi ove godine. Super Micro Computers koji pravi servere za AI aplikacije se na berzi pokazao još bolje. Rast od 10x za godinu dana, više nego bilo koja druga kompanija na S&P 500, što je njene vlasnike i osnivače, muža i ženu Čarles Lianga i Saru Liu učinilo najnovijim milijarderima na listi.

Firma za poluprovodnike, Advanced Micro Devices (AMD), isto tako je zablistala, i njen CEO Liza Su je nakon rasta vrednosti akcija od 120 odsto, takođe novo lice na listi najbogatijih u svetu.

Tako je i Cloudflare, kompanija za sajberbezbednost, koja je visoko zavisna od AI ostvarila 86 odsto. AI i njihov CEO Mišel Zatlin i CEO Metju Princ su na listi ove godine sa po 3,4 i 2 milijarde dolara bogatstva.

Tradicionalno, na listi ove godine ima i novih lica iz sveta startapa. Prošle godine startapi koji su se fokusirali na AI prikupili su oko 50 milijardi dolara sredstava, prema podacima Crunchbase, i to tokom godine koju je obeležila slabija aktivnost VC fondova.

OpenAI je među njima najveći, sa 80 milijardi dolara, ali kako sam Forbes piše, osnivač i CEO Sam Altman nema direktnog udela u njemu. On se ipak pojavio na listi milijardera, jer je procenjeno da je njegova "mreža VC investicija" njemu uspela da zaradi dovoljno, prenosi Blic.

Možda te još zanima:

.

ChatGPT "pobrljavio"

ChatGPT, poznati četbot kompanije OpenAI, nedavno je iskazao niz neočekivanih problema, što je izazvalo zabrinutost i konfuziju među korisnicima. Kako…

.

Otvorena prodavnica u kojoj mogu da se kupuju četbotovi

OpenAI pokreće prodavnicu koja će nuditi četbotove i aplikacije, zasnovane na veštačkoj inteligenciji.

.

EU postigla privremeni dogovor o upotrebi veštačke inteligencije

Zvaničnici Evropske unije postigli su privremeni dogovor o prvim sveobuhvatnim zakonima na svetu koji regulišu upotrebu veštačke inteligencije. Posle 36 sati…

.

ChatGPT sada može da vidi, čuje i govori

Sada možete da razgovarate sa veštačkom inteligencijom i odgovoriće vam ljudskim glasom.

.

Zaklinjem se svojom čašću...

Sudija Apelacionog suda u Velikoj Britaniji izjavio je da ima poverenje u odgovore koje generiše ChatGPT, ali je naglasio da…

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo