...
TRENUTNO14:00 - 15:00RetroTips

Lifestyle / Tehnologija

ChatGPT zna kako da se obogatite

04.04.2024.

Godinu i po od kada je ChatGPT ušao u žižu svetske javnosti i tehnologiju veštačke inteligencije uneo kao jednu od glavnih tema za razgovor danas, ovogodišnja Forbsova lista pokazala je da je ova tehnologija postala pravi "rudnik zlata".

.

Kako Blic piše, u proteklih godinu dana i nove i stare kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom prikupile su basnoslovne količine novca, što direktno prodajom što kroz akcije.

Najboljji primer za to je koosnivač Nvidie i njen CEO Jensen Huang, koji je zbog skoka vrednosti akcija kompanije od 300 odsto skočio na 20. mesto na listi ove godine. Super Micro Computers koji pravi servere za AI aplikacije se na berzi pokazao još bolje. Rast od 10x za godinu dana, više nego bilo koja druga kompanija na S&P 500, što je njene vlasnike i osnivače, muža i ženu Čarles Lianga i Saru Liu učinilo najnovijim milijarderima na listi.

Firma za poluprovodnike, Advanced Micro Devices (AMD), isto tako je zablistala, i njen CEO Liza Su je nakon rasta vrednosti akcija od 120 odsto, takođe novo lice na listi najbogatijih u svetu.

Tako je i Cloudflare, kompanija za sajberbezbednost, koja je visoko zavisna od AI ostvarila 86 odsto. AI i njihov CEO Mišel Zatlin i CEO Metju Princ su na listi ove godine sa po 3,4 i 2 milijarde dolara bogatstva.

Tradicionalno, na listi ove godine ima i novih lica iz sveta startapa. Prošle godine startapi koji su se fokusirali na AI prikupili su oko 50 milijardi dolara sredstava, prema podacima Crunchbase, i to tokom godine koju je obeležila slabija aktivnost VC fondova.

OpenAI je među njima najveći, sa 80 milijardi dolara, ali kako sam Forbes piše, osnivač i CEO Sam Altman nema direktnog udela u njemu. On se ipak pojavio na listi milijardera, jer je procenjeno da je njegova "mreža VC investicija" njemu uspela da zaradi dovoljno, prenosi Blic.

Možda te još zanima:

.

Film na osnovu scenarija ChatGPTa bez premijere u bisokopu

Filmadžije se odavno interesuju za veštačku inteligenciju, a ova je s velikog platna prešla u stvaran život i počela da…

.

Apple najavljuje integraciju ChatGPT-a u Siri i svoje operativne sisteme

Apple će integrisati ChatGPT u Siri glasovnog asistenta i svoje operativne sisteme, kako bi sustigao konkurenciju u oblasti veštačke inteligencije.…

.

ChatGPT u obrazovanju: pomoć ili prepreka akademskom poštenju?

Primena veštačke inteligencije poslednjih nekoliko godina postala je sve učestalija među studentima, ali i profesorima na fakultetu. ChatGPT, jedan od…

.

ChatGPT dobija Mac aplikaciju

ChatGPT sada ima desktop aplikaciju – ali je za sada dostupna samo na macOS-u.

.

ChatGPT dobija još podataka

Kompanije OpenAI i Reddit su sklopile partnerstvo, koje će omogućiti da ChatGPT četbot dobija podatke sa popularne platforme.

.

Ažurirani ChatGPT podučava matematiku i flertuje

OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja stoji iza njegovog AI četbota ChatGPT. Zove se GPT-4o i biće dostupan svim…

  • 13:40 Prava stvar
  • 13:50 Leto na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo