...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Šta je, kako radi Starlink internet i kada stiže u Srbiju?

17.05.2022.

Ukratko, projekat Starlink fokusira se na lansiranje stotina satelita u Zemljinu orbitu kako bi se korisnicima širom planete omogućio pristup brzom i stabilnom internetu. Ovo je svojevrsna nova svemirska trka, pogotovu od kada se i kompanija Amazon aktivirala i otpočela lansiranje svojih satelita sa istim ciljem, piše portal Pocket-lint.

.

Osnovne informacije

Kompanija Starlink suštinski je divizija SpaceX-a koji se fokusira na razvijanje tehnologija za slanje ljudi u svemir, a stekao je popularnost nakon najavljivanja da će poslati čoveka na površinu crvene planete.

Starlink je tokom poslednje tri godine lansirao više od 1.000 satelita u orbitu, dok je nedavno dobio i skoro 900 miliona dolara finansiranja od Federalne komisije za komunikacije. Dakle, cela poenta ovog projekta jeste donošenje interneta u sve delove planete. Ultimativni cilj, prema rečima Ilona Maska, koji bi omogućio globalnu pokrivenost internetom, jeste 30.000 satelita u zemljinoj orbiti.

Broj korisnika

Tokom februara 2021. godine, idejni tvorac i vlasnik ovog projekta Ilon Mask objavio je kako je u tom trenutku doveo internet do više od 10.000 korisnika. Sada, nešto više od godinu dana nakon te objave, Starlink ima više od 250.000 korisnika, a sami možete da procenite kako je to stvarno ogroman rast.

Brzina interneta

Sama brzina Starlink interneta varira u zavisnosti od lokacije korisnika. Na primer, u Ujedinjenom Kraljevstvu, brzina ove vrste interneta duplo je brža od prosečne brzine žične konekcije. U drugim delovima sveta razlike su manje impresivne, ali su rezultati svejedno veoma dobri.

Ilustracija same brzine jeste podataka da od februara tekuće godine Starlink nudi premijum nalog koji obećava brzine preuzimanja od 150 do 500 Mbps, a brzine slanja podataka na internet od 40 Mbps. Nisu brzine kojima se oduševljavate, ali kao alternativa za mesta gde je to jedina opcija, su skroz korektne.

Dostupnost

Starlink je projekat koji se veoma brzo širi i pokriva veliki deo Zemlje, a od nedavno je dostupan i u zemljama okruženja, uključujući i Hrvatsku. Na zvaničnom sajtu navodi se da je plan testiranja Starlink usluge u Srbiji Q3 2022. godine, što znači da bismo do kraja godine mogli da dobijemo novog internet provajdera. Sa druge strane, Ilon Mask obećava da će pokrivenost rasti progresivno, sa brojem lansiranih satelita.

Cena

U ovom trenutku, osnovni paket Starlink satelitskog interneta košta 99 dolara, plus dodatnih 500 dolara za inicijalnu investiciju satelitske antene i rutera. Dakle, nije ovo jeftin sport, pogotovo ne za naše uslove. Ali da je ovakav vid interneta odlično rešenje za neke zabačenije delove zemljine kugle, to je svakako tačno.

Izvor:www.benchmark.rs

Možda te još zanima:

.

Kina osvaja "svemir" sa 26.000 internet satelita

Kina želi da stvori mrežu od 26.000 internet satelita u niskoj orbiti Zemlje.

.

Mask kontroliše četvrtinu satelita u Zemljinoj orbiti

Kompanija "Spejs-Eks" i njen izvršni direktor Ilon Mask sada kontrolišu više od četvrtine aktivnih satelita koji kruže oko Zemlje, u…

.

Uvodi se obavezeno označavanje AI generisanog sadržaja

U Americi je predstavljen zakon za označavanje dubinski falsifikovanih sadržaja (deepfake content). Ima za cilj da se suprotstavi takvom sadržaju…

.

Stiže nova verzija Office paketa

Novi Office neće imati ugrađene funkcije veštačke inteligencije (AI), dok će Excel dobiti desetine poboljšanja. Među njima su kao dinamički…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo