...
TRENUTNO20:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Skoro nepopravljiva greška pogađa stotine miliona AMD procesora

12.08.2024.

Greška poznata kao "sinkclose" koja pogađa stotine miliona AMD procesora mogla bi da bude gotovo nepopravljiva, prema novim izveštajima stručnjaka za bezbednost. Ta ranjivost omogućava napadačima da izvode napade koji mogu ugroziti podatke i performanse računara.

.

foto: pexels.com

Bezbednosne greške u firmveru računara - duboko ukorenjenom kodu koji se učitava kao prvi kada uključite uređaj i kontroliše čak i kako se operativni sistem pokreće, dugo su bile cilj hakera koji traže neprimetan ulaz. Međutim, samo retko se takva ranjivost pojavljuje u čipovima koji se nalaze u stotinama miliona PC računara i servera.

Sada su istraživači bezbednosti otkrili jednu takvu grešku koja je prisutna u AMD procesorima već decenijama i koja bi omogućila malveru da se ukopa duboko u memoriju računara da bi, u mnogim slučajevima, bilo lakše odbaciti mašinu nego je dezinficirati.

Ta greška utiče na širok spektar AMD procesora koji su u upotrebi u poslednjih nekoliko godina, uključujući modele sa različitim arhitekturama. S obzirom na to koliko je rasprostranjena i ozbiljna, može biti veoma teško implementirati sveobuhvatno rešenje koje bi eliminisalo problem bez značajnog uticaja na performanse sistema.

Kompanija AMD je saopštila da je svesna tog problema i da aktivno radi na pronalaženju rešenja, ali trenutna situacija pokazuje da bi potpuni ispravak mogao biti dugotrajan i složen proces. Dok se ne pronađe konačno rešenje, korisnicima se savetuje da budu oprezni i da prate najnovija ažuriranja od proizvođača.

U međuvremenu, stručnjaci za sigurnost preporučuju dodatne mere opreza i proaktivno upravljanje rizicima kako bi se minimizovao potencijalni uticaj ove greške na računarske sisteme i podatke.

izvor: arstechnica.com

Tagovi

Možda te još zanima:

.

ChatGPT zna kako da se obogatite

Godinu i po od kada je ChatGPT ušao u žižu svetske javnosti i tehnologiju veštačke inteligencije uneo kao jednu od…

.

Nostalgija za vremenom koje nismo doživeli

O tome zašto je muzika koja je nastala pre četiri ili pet decenija popularna i danas, uprkos aktuelnoj muzici koja…

.

Oboren svetski rekord: AMD ima najbrži procesor

Kompanija AMD je predstavila Threadripper 7000 liniju procesora, čija je namena da obezbede vrhunske performanse u obradi podataka.

.

Objavljen trejler za dokumentarac o grupi Wham!

Netfliks je predstavio novi trejler za "Wham!", predstojeći dugometražni dokumentarni film o istoimenom pop duetu iz osamdesetih, koji sadrži arhivske…

.

Smeše nam se "Vesele devedesete"

Sitkom "Vesele sedamdesete" bio je jedna od najpopularnijih TV serija na prelasku iz 20. u 21. vek. Dve decenije kasnije…

.

Intel najavio ažuriranja za procesore 13. i 14. generacije

Intel je najavio nova softverska ažuriranja kojima će pokušati da reši kritične probleme koji pogađaju neke od njegovih procesora 13.…

  • 18:00 Exit koncert
  • 19:00 Jump Around
  • 20:00 Music Mix by Bea

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo