...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Mobilni gejming ozbiljno prestigao PC i konzole

30.05.2022.

Gejming industrija je u, čini se, konstantnoj ekspanziji, pa su informacije o tome kako je gejming segment vredniji i od filmske i od muzičke industrije zajedno već neko vreme stara vest. Međutim, ono što jeste zanimljivo pogledati je statistika o tome gde i na kojim platformama se najviše igra. Sagledavanjem informacija vezanih za popularnost određenih platformi unutar gejming zajednice možemo dobiti odgovor na to šta je potencijalno najzaslužnije za trenutnu rasprostranjenost igranja video igara kao omiljene opuštajuće aktivnosti mnogih.

 

 

.

Mobilne platforme

U ovom trenutku, daleko najveći broj igrača uživa u gejmingu ne na računaru ili konzoli, već na svom pametnom telefonu. Dakle, najveći segment gejming industrije jeste upravo “mobile gaming”, ili ti video igre napravljene za sprave koje svako od nas ima u svom džepu.

Tja, reći će konzolaši i ljubitelji igranja na personalnim računarima, podići pesnicu u vis, ljutito zamahnuti prema Suncu i uzviknuti kako mobilni gejming nije pravi gejming. Ali, hajde na trenutak da sagledamo potencijalne razloge tolike popularnosti ove vrste igranja.

  • Komfor: Pametni telefon u ruku, pa na kauč, terasu, ili čak kupatilo. Jednostavno, pametni telefon možete poneti svuda i iz koje god poze uživati u vašoj omiljenoj video igri. Svakako, tu su i Nintendo Switch, Valve Steam Deck, i druga prenosiva rešenja, poput Aya Neo, ali ona su ili mnogo skuplja, ili se jednostavno posmatraju kao nepotreban luksuz, dok je mobilni telefon nešto što koristite svaki dan.
  • Dostupnost: Kada već pričamo o ceni, konzole i računari su daleko skuplji od pristupačnijih mobilnih telefona srednjeg segmenta koju su sasvim dovoljni za uživanje u “casual” video igrama, pogotovo na današnjem tržištu i sa trenutnim cenama.
  • Brzina: Veoma je lako odigrati brzu rundu ili dve neke mobilne igre, što je u današnje doba opšteg manjka slobodnog vremena možda čak i najbitnija stavka.
  • Pristupačnost: Jednostavno, razne mobilne igre lakše su za igranje mnogim ljudima, pa je samim tim i pristupačnost tih igara znatno veća nego kod onih koje su dostupne na konzolama ili računarima.

Naravno, nisu ovo svi razlozi, ali jesu neki od najbitnijih koji su svakako uticali na ozbiljnu ekspanziju gejminga na mobilnim telefonima.

Prema informacijama dostupnim na portalu Gizchina, a u skladu sa podacima do kojih je došla kompanija za istraživanje tržišta International Data Corporation, mobilni gejming raste već dve godine, a poseban rast primećen je tokom pandemije virusa COVID-19. Čini se da su svi želeli da pobegnu od mrske stvarnosti, a najlakše je staviti ruku u džep i uzeti mobilni telefon.

Tokom 2022. godine, očekuje se da će mobilni gejming doneti najmanje 136 milijardi dolara zarade. Android i iOS video igre čine neverovatnih 61% svetskog tržišta video igara, a takve igre donosile su zaradu od 1,6 milijardi dolara nedeljno. Sa druge strane, tržište konzola će zaraditi ne manje od 42 milijarde dolara, dok će personalni računari zaraditi najmanje 40 milijardi. Nikako malo, ali svakako manje u poređenju sa mobilnim segmentom.

 

Izvor:www.benchmark.rs

Možda te još zanima:

.

Mutalk - gejmerska “brnjica”

Iz Japana nam stiže neobičan proizvod, koji izgleda čudno, ali ima korisnu funkciju. Japanska kompanija Shiftall je kreirala uređaj, pod nazivom…

.

Atari proslavlja pet decenija: Novi život klasičnih igara

Japanska kompanija Atari jedna je od onih koje su postavile temelje modernog gejminga. Možda neverovatno deluje činjenica da su još…

.

GTA Vice City slavi 20 godina: Klasik u duhu osamdesetih

Kultna video igra iz Rockstar Games kuhinje GTA Vice City nedavno je proslavila 20 godina od izlaska prvog dela. Iako…

.

Netfliks planira gejming cloud

Ove nedelje je na TechCrunch Disrupt događaju, potpredsednik kompanije Netflix za igre, Mike Verdu, govorio o temi igranja na cloudu i…

.

Online multiplayer igre popularnije, single player neće nestati

Poslednjih nekoliko godina svedoci smo da su online multiplayer video igre postale vodeće u gejming svetu. Naslovi kao što su…

.

Letćim taksijem do aerodroma u Čikagu

Putnici koji sleću ili putuju sa međunarodnog aerodroma O'Her u Čikagu uskoro će moći da koriste usluge avio taksija kako…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo