...
TRENUTNO19:10 - 19:20Vredi pročitati

Lifestyle / Tehnologija

Evropljani će sami menjati baterije na telefonima

12.12.2022.

Potrošačima u Evropskoj uniji moraće da bude omogućeno da sami menjaju baterije u uređajima kao što su mobilni telefoni i laptopi, u sklopu novih pravila koja su u petak dogovorena u Evropskom parlamentu.

.

Biće potrebne tri i po godine da pravila o zameni baterija počnu da se primenjuju od dana stupanja na snagu novog zakona, navodi Evropski parlament. "Izuzeti su samo uređaji koji se uglavnom koriste u vlažnim okruženjima", izvestio je poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Malte Gale.

Takođe, iz dogovora su isključeni uređaji koji bi mogli da predstavljaju bezbednosne probleme prilikom zamene baterija i profesionalni medicinski uređaji.

Poverenik EU za industriju Tjeri Breton naglasio je da su baterije od centralne važnosti za elektromobilnost, predviđajući da će se potražnja povećati više od deset puta do 2030. godine. Nova pravila takođe uključuju minimalne ciljeve prikupljanja za različite vrste baterija. Osim toga, minimalne količine obnovljenog kobalta, olova, litijuma i nikla iz proizvodnog i potrošačkog otpada moraće ponovo da se upotrebe u novim baterijama.

Izvor: Nova

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nissan razvija baterije koje bi mogle značajno da obore cenu električnih automobila

Nissan je predstavio fabriku za proizvodnju prototipova za laminirane potpuno čvrste baterije - tehnologiju koja potencijalno menja igru i koju se japanski…

.

Najmanja baterija na svetu kao zrno soli

Grupa eksperata s Univerziteta u nemačkom gradu Čemnic razvila je najmanju bateriju na svetu, što je ogroman korak u budućnost.

.

Znoj umesto baterije

Uređaji koje nosimo na sebi, poput satova ili fitnes narukvica, do sada su radili uz pomoć baterija. Tome bi uskoro…

.

Leti leti taksi

Leteći taksi bi uskoro mogao da postane stvarnost, zahvaljujući novoj tehnologiji baterija, koja je trenutno u fazi razvoja...

.

TikTok: Mislili smo da tu zavisnost nikada nećemo imati

Od višesatnih filmova, preko YouTube videa od pola sata, do nekoliko sekundi TikToka – sadržaj na internetu postaje sve kraći.…

  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo