...
TRENUTNO19:20 - 19:30Tehnologija

Lifestyle / Tehnologija

Evropljani će sami menjati baterije na telefonima

12.12.2022.

Potrošačima u Evropskoj uniji moraće da bude omogućeno da sami menjaju baterije u uređajima kao što su mobilni telefoni i laptopi, u sklopu novih pravila koja su u petak dogovorena u Evropskom parlamentu.

.

Biće potrebne tri i po godine da pravila o zameni baterija počnu da se primenjuju od dana stupanja na snagu novog zakona, navodi Evropski parlament. "Izuzeti su samo uređaji koji se uglavnom koriste u vlažnim okruženjima", izvestio je poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Malte Gale.

Takođe, iz dogovora su isključeni uređaji koji bi mogli da predstavljaju bezbednosne probleme prilikom zamene baterija i profesionalni medicinski uređaji.

Poverenik EU za industriju Tjeri Breton naglasio je da su baterije od centralne važnosti za elektromobilnost, predviđajući da će se potražnja povećati više od deset puta do 2030. godine. Nova pravila takođe uključuju minimalne ciljeve prikupljanja za različite vrste baterija. Osim toga, minimalne količine obnovljenog kobalta, olova, litijuma i nikla iz proizvodnog i potrošačkog otpada moraće ponovo da se upotrebe u novim baterijama.

Izvor: Nova

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Razvoj litijum-metalnih baterija koje se brzo pune

Inženjeri su napredovali ka litijum-metalnim baterijama koje se pune brzinom od sat vremena. Ovo brzo punjenje je zahvaljujući kristalima litijum metala koji…

.

BMW vs Tesla

Nova poboljšana litijum-jonska baterija imaće 30 odsto povećanje energetske efikasnosti i brzine punjenja. Trošak proizvodnje iznosi 50 procenata današnjih troškova.

.

Nissan razvija baterije koje bi mogle značajno da obore cenu električnih automobila

Nissan je predstavio fabriku za proizvodnju prototipova za laminirane potpuno čvrste baterije - tehnologiju koja potencijalno menja igru i koju se japanski…

.

Najmanja baterija na svetu kao zrno soli

Grupa eksperata s Univerziteta u nemačkom gradu Čemnic razvila je najmanju bateriju na svetu, što je ogroman korak u budućnost.

.

Znoj umesto baterije

Uređaji koje nosimo na sebi, poput satova ili fitnes narukvica, do sada su radili uz pomoć baterija. Tome bi uskoro…

.

Posle dve godine prodaja telefona konačno beleži rast

Tržište pametnih telefona polako se oporavlja nakon više od dve godine pada i stagnacije.

  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo